Το ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους, ως αναγκαίο όρο για την ανάπτυξη, έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ευθέως την «εμπειρία στην Ελλάδα» που «θα μπορούσε να είναι διδακτική».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη».
Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο του ΟΗΕ
Ο κ. Τσίπρας έθεσε εξ αρχής το ερώτημα «πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;». Και να βάλει την όλη προβληματική στην εξής βάση: «Γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο;».
Όπως σημείωσε, του ΟΗΕ, η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων:
Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.
Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.
Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
«Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για έναπαγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί τηνανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Παρέμβαση Τσίπρα για την αντιμετώπιση της κρίσης
Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσία του στο πάνελ που διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative στη Ν. Υόρκη.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης και να υπογραμμίσει ότι η σκληρή λιτότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση αυτή. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχει και τον πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Οι στόχοι του ταξιδιού Τσίπρα στις ΗΠΑ
Όπως ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, βασικός στόχος του έλληνα πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει έμπρακτη στήριξη αλλά και σταθερές συμμαχίες, στη μάχη που δίνει η Αθήνα για την ελάφρυνση του χρέους.
Ο κ. Τσίπρας επενδύει πολλά σε αυτό το πολυήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να βοηθήσει την ελληνική προσπάθεια για την απομείωση του χρέους.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι η ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων και η ανάδειξη του ζητήματος της αναδιάρθρωση του χρέους.
Δεν ήταν σκοπός της επίσκεψης η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η οποία ωστόσο μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο κάποιας εκδήλωσης στο περιθώριο της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών.
Σειρά επαφών με ηγέτες κρατών
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, κατά την παραμονή στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και θα κάνει επίσης δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.
Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον δήμαρχο Νέας Υόρκης, B. De Blasio και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.