13.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Τσίπρας στον ΟΗΕ: Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρέους

Ημερομηνία:

Στις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, καθώς και στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Βιώνουμε μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, μία αύξηση της βίας» είπε οπρωθυπουργός αναφερόμενος στη διεθνή συγκυρία και συνέχισε:

Οι λαοί του κόσμου ξέρουν τι αντιμετωπίζουν. Το βασικό ερώτημα είναι το πως θα αντιμετωπίσουμε τις βασικές προκλήσεις της ανθρωπότητας. Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι υπαρξιακές. Θα συνεχίσουμε την αντιμετώπιση με παλιομοδίτικες τακτικές όπως τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον κατακερματισμό;

Τόνισε εξάλλου πως η Ελλάδα «επλήγη τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση με τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και το έλλειμμα που έχει. (…) Αλλά οινεοφιλελεύθερες τακτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν η λύση, αλλά όξυναν περαιτέρω το πρόβλημα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης που συμπεριλαμβάνει μεταρρυθμίσεις βαθιές και στο σύστημα δημόσιας διοίκησης, στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό σύστημα και που θα επιτρέψει να σταθεροποιηθεί η οικονομία με το να τεθούν θεμέλια για μια αναδιάρθρωση του χρέους μας.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι δυστυχώς την ίδια ώρα επιβάλλει μέτρα που επιβαρύνουν περαιτέρω την κοινωνία και την οικονομία και τα οποία θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί, για να σημειώσει ότι συνεχίζεται να χρειάζεται να παλέψουμε βήμα-βήμα για να εφαρμοστεί μια ατζέντα αναπτυξιακή και όχι μια ατζέντα λιτότητας, προκειμένου να υπερασπίσουμε τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας και να κάνουμε μια δίκαιη κατανομή των φορτίων, προκειμένου να συνδέσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, στην ανάγκη αναδιάρθρωσης τους χρέους μας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρέπει «να συνειδητοποιήσουμε πως χρειαζόμαστε παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα είναι σε κατεύθυνση αναπτυξιακή, χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό αναδιάρθρωσης του χρέους των χωρών που το έχουν ανάγκη».

«Οι πολίτες στη χώρα μου παλεύουν καθημερινά με αξιοπρέπεια και υπηρηφάνεια για να αντιπαλέψουν την κρίση και να ξανακερδίσουν την ελπίδα τους. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές επαναβεβαιώνουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να επιλέξουν την μοίρα τους. Αυτό είναι ένα καθημερινό παράδειγμα λαών που επιμένουν στην διασφάλιση τωνανθρωπινών δικαιωμάτων» υποστήριξε.

«Η Ελλάδα είναι εν μέσω της προσφυγικής κρίσης» συνέχισε και πρόσθεσε:

Η Ελλάδα και η Ευρώπη κατελήφθη εξ απίνης από την ένταση της κρίσης. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι της χώρας μου έδειξαν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που καταφτάνουν.

Επισήμανε ότι σε συνεργασία με την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η Ελλάδακαταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να χειριστεί τις ροές με αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο, βελτιώνοντας της εγκαταστάσεις υποδοχής και τις διαδικασίες αναγνώρισης και ταυτοποίησης των ατόμων και δημιουργώντας hotspots.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η λύση για το προσφυγικό δεν έγκειται στο να υψωθούν ψηλότερα τείχη στα σύνορα της Ευρώπης:

Κάποιοι θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το θέμα των προσφύγων είναι να υψώσουμε πιο ψηλά τείχη, να τους αποτρέψουμε με βία και να μεταθέσουμε τις ευθύνες όσο πιο μακριά γίνεται. Δεν πιστεύουμε ότι το μέλλον του κόσμου μπορεί να είναι με περισσότερα τείχη αποκλεισμού. Ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλοί Έλληνες υπήρξαν πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό να καταστρέφει τις κοινές μας αρχές.

Σημείωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να δομήσουμε τους απαραίτητους μηχανισμούς επανεγκατάστασης από τις όμορες προς τη Συρία χώρες, υποστηρίζοντας τις ταυτόχρονα στην φιλοξενία των προσφύγων και διαλύοντας τα κανάλια διακίνησης. Επιπλέον, σημείωσε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να υποστηριχθούν χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν τις ροές αυτές.

Παράλληλα υποστήριξε πως η χώρα μας «είναι στο επίκεντρο μιας τρίτης κρίσης ασφαλείας. Βρισκόμαστε στην καρδιά ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, με την Ουκρανία και τις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή. Ακούμε φωνές που επιμένουν ότι θα έπρεπε να κάνουμε μονόπλευρες ενέργειες, χωρίς να συνεισφέρουμε στην ανασυγκρότηση των χωρών αυτών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε επιλογές στην εξωτερική πολιτική, χωρίς να εξετάζουμε τις συνέπειες».

Αναφερόμενος ειδικότερα στον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση της Συρίας  και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι τζιχαντιστές. Επίσης, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους στα προ του 1967 σύνορα.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να βελτιώσει τις σχέσεις της με τηνΤουρκία με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τονίζοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα στηρίζει τον διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα.

Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη 41 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση και βιώσιμη συμφωνία προς όφελος των δύο κοινοτήτων.

newpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ