«Τα χειρότερα είναι πίσω μας», λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Guardian. Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται ότι έκανε λάθη και μάλιστα μεγάλα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ίσως ήταν στην επιλογή προσώπων σε θέσεις κλειδιά, σε μια άμεση, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, απάντηση στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
«Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες», παραδέχεται. «Νομίζω ότι, τώρα, έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά», λέει ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ίσως στην επιλογή βασικών συνεργατών. Και αναφερόμενος στο εναλλακτικό σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη τόνισε πώς ήταν «τόσο ασαφές που δεν αξίζει καν να μιλάμε».
«Ο Γιάνης προσπαθεί να ξαναγράψει ιστορία με άλλο τρόπο», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ίσως έλθει η ώρα που θα ειπωθούν ορισμένες αλήθειες… όταν φθάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β ήταν τόσο ασαφές, που δεν άξιζε τον κόπο ούτε να μιλήσουμε γι’ αυτό. Ήταν απλά πολύ αδύναμο και αναποτελεσματικό.»
Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμούσε πολύ τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πιστεύω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγαπούσε. Τον σεβόταν πολύ και ακόμη τον σέβεται» λέει.
Ο πρωθυπουργός λέει ότι μολονότι η αρχηγική στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν συγκρουσιακή -«σύμφωνα με την εντολή (που μας έδωσε ο λαός)», θέμα αποχώρησης από το ευρώ και κατ’ επέκταση από την ΕΕ δεν τέθηκε ποτέ, ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης, όταν η χώρα απείχε μόλις λίγες μέρες από την χρεοκοπία.
«Να φύγουμε από την Ευρώπη και να πάμε που… σε άλλο γαλαξία;» λέει. «Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης. Χωρίς αυτήν πώς θα ήταν η Ευρώπη; Θα έχανε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της». Εξάλλου το Grexit θα ισοδυναμούσε με αποδοχή του «τιμωρητικού σχεδίου» που ετοίμαζε ο Σόιμπλε και προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε ένα “time out” από τη νομισματική ένωση.
Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή συγκρίνοντας τα μέτρα που ελήφθησαν με πικρό φάρμακο που παίρνει κανείς όταν κινδυνεύει η ζωή του. «Κλείνεις τη μύτη, το παίρνεις… Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος… γιατί προσπάθησες όλα τα άλλα για να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός.»
Επιμένει ότι το κόμμα του μπορεί να φέρει μια ηθική επανάσταση στη χώρα: «Αν βγείτε στο δρόμο και ρωτήσετε τον κόσμο για την κυβέρνηση, πολλοί μπορεί να μας πουν ‘ψεύτες’, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι, άτιμοι ή ότι βάλαμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι».
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η οικονομία ακολουθεί ανοδική τάση, δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει του χρόνου τον Αύγουστο από το πρόγραμμα και τη διεθνή επιτήρηση σημειώνοντας : «Αργά, αργά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Και στο τέλος θα κριθούμε».
Και επαναλαμβάνει πως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι «να ανακτήσει η Ελλάδα την εθνική (oικονομική) της κυριαρχία». Παραδέχεται ωστόσο πως «κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος ότι η κρίση δεν θα επιστρέψει».