ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας στους Πρωταγωνιστές: «Τη σχέση μου και την ηθική μου αντίληψη για την πολιτική και την δημοκρατία την έχω αποδείξει»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης και στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Δευτέρας.

Λίγο πριν η συζήτηση μπει στο ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών, καθώς ο τόπος της συνέντευξης ήταν η Λάρισα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν είναι έτοιμος για την «εισβολή» (στο Μαξίμου). «Αυτή τη φορά δε θα είναι εισβολή», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί έχω την εμπειρία και τη δυσάρεστη σε πολλά σημεία εμπειρία, μιας πολύ δύσκολης περιόδου διακυβέρνησης. Με μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση των προβλημάτων. Το 2012 αυτό που υπερίσχυε πάνω μου ήταν η αισιοδοξία της βούλησης που έλεγε ο Γκράμσι».

Όσον αφορά τα Τέμπη, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν έφταιξε η ιδιωτικοποίηση αλλά η απαξίωση του σιδηρόδρομου από την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην ρουσφετολογική τοποθέτηση του σταθμάρχη και παρέπεμψε και στην πρόσφατη είδηση πως 40 μέρες το δυστύχημα «μάθαμε ότι διορίστηκε στον ΟΣΕ την κόρη αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο στόχος μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι να βάλει ένα τέλος στο κομματικό ρουσφέτι και στη νοοτροπία με την οποία χτίστηκε το ελληνικό κράτος.

«Ζήσαμε το αδιανότητο. Κάνουμε άλματα στην ψηφιοποίηση, ζούμε σε εποχές predator με τις παρακολουθήσεις και δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε αν δύο τρένα πηγαίνουν στην ίδια γραμμή επί 12 λεπτά» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για συνολική απαξίωση του ΟΣΕ, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η τηλεδιοίκηση που κάηκε μετά τις εκλογές του 2019, πότε δεν αντικαταστάθηκε.

Αναφέρθηκε σε άλλο σημείο και στον Κώστα Αχ. Καραμανλή διερωτώμενος πώς γίνεται να λέει ότι παίρνω την ευθύνη και να παραιτείται και 20 μέρες μετά να μπαίνει στα ψηφοδέλτια. Εάν τον έλεγαν “Θεοδωράκη” δεν θα μπορούσε να το κάνει. Αναρωτιέμαι τόσο πολύ μετράει το όνομά σου αν δεν τον λέγαν Καραμανλή δε θα υπήρχε».

Σημείωσε πως αυτή είναι μια αντίληψη που πρέπει να αλλάξει, και πως αν το ρουσφέτι είναι η μία πλευρά, η άλλη είναι η λογική «πως όλα είναι εμπόρευμα».

Δεν μπορεί, είπε «η ΔΕΗ να είναι ο λαγός στην κούρσα της κερδοφορίας και των ουρανοκατέβατων κερδών» αλλά και πως «αν δεν υπήρχαν δημόσια νοσοκομεία πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Στη συζήτηση για την αξιοκρατία σημείωσε «Δεν λέω ότι το Κράτος επί των ημερών μας λειτουργούσε τέλεια, αυτό το Κράτος ήταν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης» και εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και το Κράτος -φέουδο».

Αυτό που πρέπει να αλλάξει είπε, είναι η λογοδοσία, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, να σταματήσουμε να κάνουμε διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ και παρουσίασε ως ευκαιρία τις κυβερνήσεις συνεργασίας που θα κυβερνούν στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων για αλλαγές στο κράτος.

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σημείωσε «αν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε πανεπιστήμια επιπέδου Harvard θα ήμουν έτοιμος να το συζητήσω» αλλά «εδώ δε μιλάμε για τέτοια περίπτωση, μιλάμε για ΙΕΚ Φούφουτος». Εκτίμησε δε πως αυτό που υπάρχει στο μυαλό των θιασωτών των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι να κάνουν τα ΑΕΙ πεδίο άγριας κερδοσκοπίας. «Ας δώσουμε βάση να κάνουμε ισχυρά αξιόπιστα τα δημόσια πανεπιστήμια» τόνισε.

Μετά τις εκλογές θα λειτουργήσουμε με βάση την ευθύνη και το αίσθημα επιβίωσης

Αναφορικά με τις εκλογές και τις μαχαιριές των προοδευτικών κομμάτων ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτό που λέει είναι ρεαλιστικό, πως δηλαδή το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση και πως πρέπει να παραμεριστεί η τοξικότητα και να υπάρξουν προγραμματικές συγκλήσεις. Ερωτηθείς για το σενάριο της ανοχής, ανέφερε ότι τέθηκε σε μια συζήτηση σε υποθετική βάση, αλλά για τον ίδιο το ζητούμενο είναι μια κυβέρνηση μακράς πνοής. Υπογράμμισε, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Θεοδωράκη, πως αυτό που λέει δεν είναι ότι τα κόμματα αυτά θα αλλάξουν γνώμη για τη συνεργασία μετά τις εκλογές αλλά ότι «θα λειτουργήσουμε όλοι με βάση την ευθύνη και το αίσθημα επιβίωσης του κάθε χώρου ξεχωριστά» και αυτό, είπε, παραπέμποντας σε δεύτερες κάλπες «δε θα ναι τόσο δικό μου πρόβλημα».

Εκλογές και δημοσκοπήσεις – Όλοι κρινόμαστε

Αναφερθείς στις δημοσκοπήσεις, επανέλαβε πως έχουν πέσει πάρα πολλές φορές έξω, πέρα από το δημοψήφισμα, και τον Σεπτέμβριο του 2015 έπεσαν έξω, και το 2019 «διότι έδιναν 26 στον ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32». Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι στο ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος δεν έχουν πέσει έξω, απάντησε πως «έχει πολύ μεγάλη διαφορά αν ο πρώτος είναι με μια ή 8 μονάδες διαφορά».

Εκτίμησε ότι ο κόσμος που θα πάει να ψηφίσει δε θα επηρεαστεί τόσο από τις δημοσκοπήσεις και στη συνέχεια έθεσε ένα ζήτημα λογοδοσίας για τους δημοσκόπους. «Σε καθετί που γίνεται, εσύ είσαι δημοσιογράφος αν κάνεις ένα λάθος μπορεί να απολυθείς, αν ένας μηχανικός υπογράψει και πέσει το σπίτι θα χει κυρώσεις, οι δημοσκόποι ό,τι και να πούνε δεν τρέχει τίποτα την άλλη μέρα, πάλι φίλοι είμαστε».

Στο σημείο αυτό ο Σταύρος Θεοδωράκης αντέτεινε το ερώτημα αν το ίδιο ισχύει για έναν πολιτικό σε περίπτωση που θα χάσει με 6 μονάδες». Προφανώς θα έχει κυρώσεις, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας παραπέμποντας στις ευρωεκλογές του 2019: «Εγώ έχασα με 8 μονάδες στις ευρωεκλογές και αποφάσισα να πάω σε εκλογές, άλλος ήταν ο σχεδιασμός μου. Τη σχέση μου και την ηθική μου αντίληψη για την πολιτική και την δημοκρατία την έχω αποδείξει».

Οι πολιτικοί κρινόμαστε, συνέχισε, «και το ποιος θα είναι πρώτος, δεύτερος, θα καθορίσει τις εξελίξεις. Οι μόνοι που δεν κρίνονται είναι αυτοί που διαμορφώνουν ένα κλίμα και άμα πέσουν έξω 100% δεν τρέχει τίποτα, ε άλλαξε το κλίμα την τελευταία εβδομάδα. Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ότι τις δημοσκοπήσεις τις λαμβάνουμε υπόψη ως εργαλείο και να μην τις παίρνουμε τόσο τοις μετρητοίς, διότι αν τις παίρνουμε τόσο τοις μετρητοίς θα πρέπει να υπάρξει κι ένα ποινολόγιο», κατέληξε.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να ξαναγίνει σοβαρό κόμμα – Νέο προσκλητήριο σε όσους «απογοητεύτηκαν»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…

3 hours ago

Κουτσούμπας: «Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει, έχουμε πρόγραμμα εξουσίας»

«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…

3 hours ago

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…

3 hours ago

Καταγγελία Ευτύχη Δημαλάκη για παράνομη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικής Εταιρείας στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου

Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…

3 hours ago

Οι “Onirama” ξεσήκωσαν το κέντρο της Χανιώτικης Αγοράς και έκλεισαν δυναμικά τις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Χανίων «Χριστούγεννα Μουσικά στη Χανιώτικη Αγορά»

Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…

3 hours ago

Τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος οι περιοχές με τα περισσότερα τροχαία στη χώρα μας – H Κρήτη μέσα στις στις πέντε χειρότερες περιοχές της Ευρώπης

Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…

3 hours ago

This website uses cookies.