12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Τσίπρας στο Open: Δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές στα προγράμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ημερομηνία:

Την εκτίμηση ότι δεν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές και ότι η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να βγάλει κυβέρνηση, επομένως όλοι θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open και τους Παναγιώτη Στάθη και Δημήτρη Καμπουράκη.

Ερωτηθείς για την άρνηση των προοδευτικών κομμάτων στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται για μετεκλογική συνεργασία ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως είναι «απολύτως λογικό όσο πηγαίνουμε στην εκλογική αντιπαράθεση τα κόμματα να διεκδικούνε το χώρο τους, είναι ανταγωνιστική διαδικασία η εκλογική διαδικασία, συνήθως τα μικρότερα κόμματα αισθάνονται απειλή». Και συμπλήρωσε: «Μπορεί το κόμμα μου σήμερα να είναι στο 32% και διεκδικεί να πάει παραπάνω, όμως κι εμείς έχουμε περάσει δεκαετίες ολόκληρες που γνωρίζαμε ότι το δίλημμα της ψήφου είναι πολύ εκβιαστικό, γι’ αυτό θέλαμε και την απλή αναλογική».

Σχολιάζοντας περαιτέρω την στάση των μικρών κομμάτων είπε «Όταν έχουμε αυτή την ευκαιρία με την απλή αναλογική είναι αδιανόητο τα μικρότερα κόμματα να θέλουν την απλή αναλογική για να μην υπάρχει αυτός ο εκβιασμός της ψήφου, αλλά να αρνούνται να πάρουν την ευθύνη για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος».

Και πρόσθεσε πως εκτός από εκλογές απλής αναλογικής είναι και εκλογές «απλής λογική», δηλαδή,  «αυτός που θα κερδίσει θα έχει τον πρώτο λόγο για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Μην προεξοφλείτε, είπε «ότι θα είναι εκλογές άγονες», αντιθέτως «ανάλογα με τους συσχετισμούς στη Βουλή θα βγει κυβέρνηση, ο 1ος και ο 3ος θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για την εκτίμησή του για το τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ο πρωθυπουργός λέει πλέον ότι θα πάρει τη διερευνητική εντολή. Ως εκ τούτου επισήμανε πως «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν είναι έστω και με μισή μονάδα πρώτος δε θα πάει σε επαναληπτικές, αλλά θα ψάξει να βρει τον τρόπο είτε με πιέσεις και προς το τρίτο κόμμα, είτε με συνεργασίες με τα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας, είτε με κάποιο σχέδιο μήπως πάρει βουλευτές μεμονωμένους».

Παρέπεμψε δε στο παρελθόν λέγοντας πως «υπάρχει και μια ιστορία που δείχνει ότι η οικογένεια Μητσοτάκη στις αποστασίες δεν έχει θέματα το έχει ξανακάνει, είναι μια νοοτροπία διακυβέρνησης».

Στο ερώτημα για την περίπτωση που είναι πρώτη η ΝΔ αν εκτιμά ότι «θα τα βρει με τον Ανδρουλάκη», απάντησε πως δεν γνωρίζει αλλά είπε «αυτό που γνωρίζω είναι  πως ο κ. Ανδρουλάκης αποφεύγει με ξεκάθαρο τρόπο να πει ότι “εγώ δε συνεργάζομαι”, αλλά είναι οξύμωρο να διεκδικεί την αποκλειστικότητα της παρακαταθήκης και της κληρονομιάς του Α. Παπανδρέου και να αφήνει ανοιχτό να συνεργαστεί με τη δεξιά του Μητσοτάκη και να έχει διμέτωπο».

«Κι εγώ» είπε «αυτή τη στιγμή δέχομαι επιθέσεις εκατέρωθεν αλλά το μέτωπό μου δεν είναι στις προοδευτικές δυνάμεις. Εγώ τείνω το χέρι της συνεργασίας, ακόμη και στο κομουνιστικό κόμμα. Θεωρώ ανιστόρητη αυτή τη στάση ότι τι Πλαστήρας τι Παπάγος, ο άλλος μας κατηγορεί ότι το πρόγραμμά μας είναι 80 δις και ο κ. Κουτσούμπας λέει ότι το πρόγραμμά μας είναι ίδιο».

Πιο ειδικά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι τηρεί έναν διμέτωπο, «που είναι εξίσου ανιστόρητος για το χώρο του, δεν είναι αυτή η κληρονομιά Παπανδρέου, αφήνει ανοιχτό το θέμα της συνεργασίας με τη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης, τη δεξιά του Μητσοτάκη, απόλυτα συγκρίσιμη με την τριετία Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

«Με πολιτικές Μητσοτάκη χωρίς τον Μητσοτάκη θα ήταν εντάξει ο κ. Ανδρουλάκης;»

Επανέλαβε τη θέση πως «η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι μια διαφορετική μέρα και ο καθείς θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του για την διακυβέρνηση του τόπου» και διερωτήθηκε γιατί να ψηφίσει κάποιος κάποιον που λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος.

Σημείωσε πως θεωρεί προβληματικό το γεγονός ότι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης «έχει θέσει μοναδική προϋπόθεση στο δημόσιο διάλογο το θέμα των προσώπων και όχι το θέμα των πολιτικών, το “ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης”». Και το θεωρεί προβληματικό εξήγησε, αφενός γιατί «είναι πρωτοφανές να θέλει να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει πρωθυπουργό» και αφετέρου διότι «το ζήτημα είναι οι πολιτικές όχι τα πρόσωπα». Δηλαδή, διερωτήθηκε «με τις ίδιες πολιτικές Μητσοτάκη, αλλά χωρίς τον Μητσοτάκη, θα ήταν οκ;».

Στο επίμονο ερώτημα των δημοσιογράφων αν θα δεχτεί να συζητήσει το αίτημα Ανδρουλάκη για τρίτο πρόσωπο, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως δεν θα το θέσει καν όταν έρθει η ώρα, αλλά «αν το θέσει, θα πάρει και την ευθύνη να πάμε σε δεύτερες εκλογές». «Δε θα έχω το δικαίωμα να το δεχτώ όχι απέναντι στο κόμμα μου απέναντι στο λαό», τόνισε.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την εγγύτητα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ:

«Καταθέσαμε ένα πρόγραμμα 11 σημείων, Συμβόλαιο για την αλλαγή το ονομάσαμε, και θέλουμε να είναι ένα συμβόλαιο με την κοινωνία, κατέθεσε δυο μέρες μετά το πρόγραμμά του και ο κ. Ανδρουλάκης, βλέπετε να υπάρχουν σοβαρές διαφορές»; Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι ο κ. Ανδρουλάκης δέχεται ότι μοιάζουν τα προγράμματα των δύο κομμάτων αλλά είναι καχύποπτος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το εφαρμόσει ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «ωραία να έρθει μαζί μας να τα εφαρμόσουμε, να είναι η εγγύηση της εφαρμογής».

Εκτίμησε πάντως πως το πρόβλημα του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι στο κόμμα του έχει διαφορετικές γραμμές γι΄αυτό έχει αυτή τη δυσκολία, εντούτοις «η βάση, οι προοδευτικοί πολίτες θέλουν μια αλλαγή στη ζωή τους. Αυτός που βρίσκεται με μισθό 700 – 800 ευρώ και έχει δει να έχει μειωθεί αγοραστική του δύναμη κατά 40% θέλει να δει μια ανάσα, αν θα αυξηθεί το εισόδημά του».

Οι πολίτες φοβούνται να δηλώσουν στις δημοσκοπήσεις ότι δε θα ψηφίσουν Μητσοτάκη

Στο ερώτημα αν δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως δεν θεωρεί ότι είναι στημένες, «δεν διακατέχομαι από σύνδρομο καταδίωξης» σημείωσε. Ανέφερε ωστόσο ότι συστηματικά υποεκτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις εκλογές του 2019 και έδωσε μια ακόμη ερμηνεία για τον λόγο που οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντούν στις έρευνες των εταιρειών.

«Σήμερα», είπε, «υπάρχει ένας επιπλέον λόγος που οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δε βρίσκονται στις δημοσκοπήσεις. γι’ αυτό ζήτησα τα αστάθμητα, 5 στους 7 δεν απαντάνε». Και συνέχισε: «Δεν απαντάνε γιατί είμαστε στην εποχή του predator, όλος ο κόσμος φοβάται ότι όταν απαντήσει ότι δεν ψηφίζει Mητσοτάκη κάποιος θα τον καταγράψει και όταν έχεις τον εργοδότη που απειλεί ότι αν δεν ψηφίσετε Μητσοτάκη θα σε απολύσω», φτάνει κανείς να φοβάται να το δηλώσει, όχι να ψηφίσει.

«Το 150αρι Μητσοτάκη στους νέους δε δείχνει ότι η ΝΔ “καλπάζει”, δείχνει πανικό»

Κληθείς, στην αρχή της συζήτησης, να σχολιάσει τις χθεσινές εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους νέους ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Με 50άρια κι 150άρια κανείς δε σώθηκε», λίγο πριν τις εκλογές, και πρόσθεσε πως «τέτοιου είδους εξαγγελίες γυρνάνε και μπούμερανγκ».

Εκτίμησε δε, πως «η χθεσινή απόφαση του κ. Μητσοτάκη, δέκα μέρες μετά την δημόσια εξαγγελία του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές να λέει “παιδιά συγνώμη ξέχασα να σας πω και κάτι παραλειπόμενα”, δε δείχνει σοβαρότητα δείχνει ερασιτεχνισμό».

Επιπλέον, τόνισε, «δείχνει πανικόδε δείχνει την εικόνα ενός κόμματος που καλπάζει όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις» και είναι έτοιμο να κερδίσει. Και επίσης, «δείχνει και μια αντίληψη για το πώς μπορούν οι ψηφοφόροι να θέλγονται από τέτοιες παροχές της τελευταίες στιγμής».

Ανάφερε στη συνέχεια πως τέτοιες κινήσεις «απαντάνε σε δικές μας πολύ επεξεργασμένες θέσεις, δε θα λυθεί το πρόβλημα των νέων με ένα 150άρι». Υπάρχει μεγάλο ζήτημα, σημείωσε, «με τα εμπόδια στις σπουδές τους, με τη βάση εισαγωγής, με το πρόβλημα της στέγης, με το πρόβλημα ότι οι δουλειές που βρίσκουν είναι με ελαστική σχέση εργασίας, δεν έχουν σταθερά ωράρια, δεν έχουν καλούς μισθούς, χρειάζεται μια ριζικά διαφορετική πολιτική και όχι ένα 150άρι στους 18άρηδες».

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Δεν έκανε καλύτερο το επίπεδο σπουδών, έδωσε πελατεία στα κολέγια

Σε σχέση με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας της από την κ. Κεραμέως και έχει δεσμευτεί εδώ και τρία χρόνια ότι θα την καταργήσει: «έχουμε επιχειρηματολογήσει ότι θέλεις να μειώσεις τις δαπάνες για τα δημόσια πανεπιστήμια και με έναν τεχνητό τρόπο εμμέσως μειώνεις τους εισακτέους βάζοντας μία βάση που δεν έχει κανένα νόημα». Ειδικότερα στο ερώτημα αν είναι προεκλογικού χαρακτήρα η εξαγγελία ότι θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ΕΒΕ από αυτή τη χρονιά εφόσον εκλεγεί, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε «οι εκλογές είναι στις 21 Μάϊου, τα αποτελέσματα των πανελλαδικών θα βγουν το Σεπτέμβρη, γιατί να διατηρήσουμε έναν τεχνητό φραγμό που θα κόψει 20.000 παιδιά από τη δυνατότητα να πάνε σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο».

«Δεν έγινε καλύτερο το γνωστικό επίπεδο των φοιτητών» των δημόσιων πανεπιστημίων με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είπε «αυτό που έγινε ήταν με ένα τεχνητό τρόπο, να κοπούν 60.000 μέχρι σήμερα και να δημιουργηθεί μια δεξαμενή για τα ιδιωτικά κολέγια». «Ας υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση, δεν είμαστε απέναντι αλλά όχι να υποβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για χάρη της ιδιωτικής εκπαίδευσης», συμπλήρωσε.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Συζητάμε για σπουδές επιπέδου Χάρβαρντ ή για ΙΚΕ Φούφουτος;»

Σε σχέση με τη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τη συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την σχετική τοποθέτηση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε, «τι συζητάμε για σπουδές επιπέδου Χάρβαρντ ή για ΙΚΕ Φούφουτος;». «Το Χάρβαρντ είναι ένα πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1636» επισήμανε «και η παράδοση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική από αυτή στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη 2.000 ιδρύματα πανεπιστημιακά είναι δημόσια και τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη είναι δημόσια».

Ο κ. Ηλιόπουλος, ανέφερε, σπούδασε στην Ελλάδα δωρεάν και είχε τη δυνατότητα να πάει να σπουδάσει και στο Χάρβαρντ και να γίνει καθηγητής, «κάτι σημαίνει αυτό, σημαίνει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι για πέταμα» τόνισε.

Στο ερώτημα τι εμποδίζει τα δημόσια πανεπιστήμια το να υπάρχουν και ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Είμαι υπέρ της άποψης ότι η Ελλάδα πρέπει σε πρώτη φάση να ενισχύσει συνολικά τη δημόσια εκπαίδευση, και το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο, να εισάγουμε πρακτικές που βλέπουμε και σε καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό που έχουν να κάνουν με τη σύνδεση με την παραγωγή». Από εκεί και πέρα, είπε, η συζήτηση έχει να κάνει και με τις συνταγματικές επιταγές, «αλλά το μείζον αυτή την ώρα είναι να αυξήσουμε τις δαπάνες για τη δημόσια παιδεία. Όταν ο μέσος όρος των δαπανών για την Ευρώπη είναι το 5% δεν μπορεί στην Ελλάδα να είναι το 3%».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...