Στην πρότασή του για άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει αν υιοθετεί τις χθεσινές δηλώσεις Χρυσοχοϊδη ότι «τα 12 μίλια είναι εθνικισμός». Κλείνοντας την ομιλία του προειδοποίησε ότι τη «δεύτερη φορά» ΣΥΡΙΖΑ, ο πτωχευτικός νόμος θα είναι ο πρώτος νόμος που θα καταργήσει και το πρώτο που θα κάνει θα είναι να πάρει τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο, τους τραπεζίτες και τα funds.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του από τα εθνικά θέματα επιχειρώντας να αντικρούσει την κριτική που δέχτηκε από τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ότι δηλαδή κατέθεσε πρόταση μομφής εν μέσω εξέλιξης της κρίσης με την Τουρκία.
Αιχμές για «ανασχηματισμό» Σταϊκούρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μπει στην ουσία, άφησε αιχμές για τα εσωκομματικά της ΝΔ λέγοντας πως με τη μομφή ενδεχομένως χάλασε τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη να «ανασχηματίσει» τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, και παρατήρησε πως δεν θέλησε να τον στηρίξει μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού σε δυσπιστία κατά της κυβέρνησης.
Αντιστρέφοντας το ερώτημα των κυβερνητικών βουλευτών σημείωσε πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας κι εν μέσω μιας τέτοιας κρίσιμης φάσης στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση να φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο και να χει νταλγκά πώς θα πτωχεύουν οι έλληνες και πώς οι τράπεζες θα παίρνουν την πρώτη κατοικία.
«Πυρά» για την παραβίαση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ και 12 μιλίων
Διερωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός αισθάνεται άνετα με όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό όπου το Ορουτς Ρέιτς επί 40 μέρες παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και σήμερα φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά, ενώ κάθε εβδομάδα έχουμε μια παράνομη τουρκική navtex.
Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι άβουλος και χωρίς καμία στρατηγική και καμία πρωτοβουλία παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις. Περαιτέρω τον κατηγόρησε ότι απέτυχε να διασφαλίσει κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, ότι δεν δηλώνει ξεκάθαρα ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και ότι αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα με όρους επικοινωνίας στο εσωτερικό της χώρας.
Παρέπεμψε σε δηλώσεις υπουργών (Γεραπετρίτης, Παναγιωτόπουλος) λέγοντας ουσιαστικά ότι βάζουν την κόκκινη γραμμή στον σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας, δηλαδή τα 6 μίλια όπου η χώρα ασκεί ήδη κυριαρχία, υπονοώντας ότι προκαλούν εντυπώσεις για τα 12 μίλια, χώρο δυνητικής κυριαρχίας σύμφωνα με το αναφαίρετο δικαίωμα με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
«Τι θα κάνει η κυβέρνηση αν το τρυπάνι πιάσει Κρήτη»;
Έθεσε επιτακτικά το ερώτημα τι θα κάνει η κυβέρνηση «αν αύριο έρθει γεωτρύπανο Νότια ή Ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση πρόσφατα κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν απαντάει σε αυτά τα ερωτήματα και με τη σιωπή της στέλνει μήνυμα στους απέναντι, όπως ηχηρό μήνυμα στέλνουν και οι άστοχες δηλώσεις υπουργών – γέφυρα με την αναφορά του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
«Υιοθετείτε τις δηλώσεις Χρυσοχοϊδη;»
Ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προσπαθώντας να δικαιολογήσει την ανεπάρκειά του για το φιάσκο της διαφυγής του καταδικασθέντα Χρυσαυγίτη Χρήστου Παππά επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ εφ’ όλης της ύλης και «μέσα στο παραλήρημά του τόλμησε να εκστομίσει ότι συνιστά εθνικισμό το πάγιο δικαίωμα της πατρίδας μας για μονομερή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια».
Στη συνέχεια κάνοντας διάκριση ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον εθνικισμό ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι εθνικιστές συμπορεύτηκαν πάντα με την παράταξη της Δεξιάς, από τους Χρυσαυγίτες και όσους αντιτάχθηκαν στη Συμφωνία των Πρεσπών – την οποία χαρακτήρισε «πατριωτική» συμφωνία – έως όσους ευθύνονται για την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Αντιπαρέβαλε την Αριστερά ως δύναμη που έχει δώσει διαχρονικά έχει δώσει φόρο αίματος για τη πατρίδα, στα χρόνια της εθνικής αντίστασης, στα χρόνια του ΕΑΜ.
Στο δια ταύτα, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί σχετικά με το αν υιοθετεί τις δηλώσεις Χρυσοχοϊδη: «Υιοθετείται τα όσα ανέφερε ο κος Χρυσοχοϊδης»;
«Η κυβέρνηση να επεκτείνει άμεσα τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, στην Κρήτη»
Διαφορετικά, τον κάλεσε να λάβει μια πρωτοβουλία πατριωτικής ευθύνης προχωρώντας άμεσα στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης:
«Σας ζητάμε να ασκήστε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στη Κρήτη.
Και ανάλογα με τις εξελίξεις Νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Διότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που ντε φάκτο αμφισβητείται, είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστείς».
Προηγουμένως, διαβεβαίωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ζητά ούτε προτρέπει σε εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις, και διεμήνυσε πως «είναι λάθος» να θεωρείται ότι «το μήνυμα της αποτροπής είναι μήνυμα εμπλοκής». Είναι ακριβώς το αντίθετο είπε, «ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές, είναι αυτό που εμποδίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της άλλης πλευράς».
Διάλυση της μεσαίας τάξης – Θα πτωχεύουν επιχειρήσεις και μισθωτοί
Σε ό,τι αφορά τον πτωχευτικό νόμο ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση πρώτα και κύρια για την εισαγωγή στο νομικό σύστημα της πρόβλεψης να μπορεί να πτωχεύει και ο ιδιώτης σαν να ήταν επιχείρηση. Πλέον θα πτωχεύουν όλοι, είπε, ένα νοικοκυριό θα πτωχεύει όπως μια επιχείρηση, κι ένας μισθωτός όπως ένας έμπορος, και θα χάνουν τα πάντα, ό,τι έχουν στο όνομά τους.
Εκανε λόγο για «ποινικοποίηση» της φτώχειας, κάτι που όπως είπε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε το 2015, καθώς «το γεγονός ότι θα πτωχεύουν πλέον και φυσικά πρόσωπα συνεπάγεται ότι θα έχουν και ποινικές ευθύνες που συνδέονται με τη ‘’χρεοκοπία’’».
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για την πρόβλεψη του νόμου που επιτίθεται στην εργασία: «Με τον μέχρι σήμερα ισχύοντα νόμο οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζουν να είναι σε ισχύ ακόμη και μετά την πτώχευση της επιχείρησης και έτσι οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να βγάλουν μερικά μεροκάματα ακόμη. Με το νομοσχέδιό σας οι συμβάσεις εργασίας λύνονται αυτόματα και χωρίς αποζημίωση με την κήρυξη της πτώχευσης».
Χαρακτήρισε ψέμα ότι οι πολίτες θα προστατεύονται από τις εξώσεις, λέγοντας πως απλώς θα γίνονται ενοικιαστές στα ίδια τους τα σπίτια ενώ αν κάποιος «μετά από 12 χρόνια θα μπορούσε να ξαναγοράσει το σπίτι του, τα μισθώματα που θα έχει καταβάλει δε θα υπολογίζονται». Κι ακόμη: «αν εν μέσω της δωδεκαετίας κάποιος βρει τα χρήματα, δε θα μπορεί να αγοράσει το σπίτι του αν δε δώσει και τα μισθώματα όλης της δωδεκαετίας, επιπλέον».
Απέδωσε όλα τα παραπάνω σε προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει με διαδικασίες fast track μαζική αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας, διότι οι τράπεζες χρειάζονται εμπράγματες διασφαλίσεις να παρουσιάσουν προς τα funds, προκειμένου να τους περάσουν τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων.
Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να διαλύσει την μεσαία τάξη που την εξαπάτησε για να εκλεγεί και τώρα την πτωχεύει.
Τη «δεύτερη φορά» ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τα κλειδιά της οικονομίας
Κλείνοντας, κορύφωσε την ομιλία του λέγοντας πως το πρώτο που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν επιστρέψει στην εξουσία είναι να καταργήσει αυτό τον νόμο και ακόμα να πάρει τον έλεγχο από το παρασιτικό κεφάλαιο και τις τράπεζες.
«Δεσμευόμαστε, είπε, «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, να μην αφήσουμε αυτή τη μεγάλη αδικία να συνεχιστεί». «Ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου, θα είναι αυτός.
Το πρώτο που θα κάνουμε τη δεύτερη φορά, θα είναι να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο και αυτούς που ελέγχουν την οικονομία, τους τραπεζίτες και τα funds.
Με Συστημική τράπεζα υπό Δημόσιο μάνατζμεντ.
Με αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Με παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και όχι στην ελιτ.
Με προστασία της λαϊκής κατοικίας αλλά και με μια στεγαστική πολιτική που βάζει ως προτεραιότητα το δικαίωμα κάθε πολίτη στη στέγη, ως ανθρώπινο δικαίωμα.
Με διεύρυνση και επέκταση του επιδόματος στέγης, που εμείς θεσπίσαμε, σε νέους και ευάλωτα νοικοκυριά.
Με κούρεμα χρεών όχι για τους εφοπλιστές αλλά για τους ευάλωτους και τους μικρομεσαίους».
Η δεύτερη φορά, προειδοποίησε, «θα είναι αλλιώς».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…
Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…
Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…
Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…
Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…
Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…
This website uses cookies.