Οι επίσημες ανακοινώσεις από την Eurostat και την Κομισιόν για το πρωτογενές πλεόνασμα, σχολιάστηκαν με πολύ θετικά μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργείο Οικονομικών και το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η αντιπολίτευση επισημαίνει πως δεν λύνονται τα προβλήματα του δημόσιου χρέους.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είπε πως «η επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων, απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας». Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που είπε πως «μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στάθηκε στα πόδια της και ατενίζουμε το μέλλον πια με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία».
«Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα επιβεβαιώνει το πολύ μεγάλο επίτευγμα του ελληνικού λαού, αποτέλεσμα των μεγάλων θυσιών του» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Με το πλεόνασμα και την επιστροφή στις αγορές, βγαίνουμε από την κρίση και επιστρέφουμε στην κανονικότητα, κάποιοι, όμως, λυπούνται αντί να χαίρονται», είπε αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση και συμπλήρωσε πως «αυτά συνδέονται με την ανεργία και με το εισόδημα του πολίτη, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι εντυπωσιακά χαμηλό και το επόμενο βήμα είναι η επισημοποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολίασε πως ο «άθλος» του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφενός δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και αφετέρου στηρίχθηκε πάνω στη κατάρρευση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας.
«Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποίησε η Eurostat για το 2013 παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως η πρώτη μεγάλη επιτυχία για να “αλλάξει σελίδα η Ελλάδα”. Προφανώς, και κατά αναλογία, φέτος που πρέπει να παρουσιάσουμε πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ και το 2016 που θα πρέπει να παρουσιάσουμε 9 δισ. ευρώ θα χαιρετιστούν ως ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες» ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος. «Τα συνεχόμενα πλεονάσματα σημαίνουν ότι μια φτωχή χώρα θα μεταφέρει διαρκώς πόρους στις πλουσιότερες, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο στο ελάχιστο τα διαθέσιμα ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας», πρόσθεσε προειδοποιώντας ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, που αυξήθηκε το 2013 και ανήλθε σε 175% του ΑΕΠ, και για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μεγάλο κούρεμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υποχρέωση του Eurogroup να ανταποκριθεί στο πλεόνασμα δεν θα αλλάξει τις βασικές κατευθύνσεις που έχουν χαράξει οι υποστηρικτές των Μνημονίων “forever” εντός κι εκτός Ελλάδας».
Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της ανέφερε ότι είναι ανάγκη το πλεόνασμα να στηρίζεται σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι στην «υπερφορολόγηση» αλλά πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η δημιουργία του έχει χρησιμότητα. Για τη Αγίου Κωνσταντίνου «τα μεγάλα ζητούμενα, είναι η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας και η έξοδος από τις μνημονιακές πολιτικές. Μια νέα οικονομική πολιτική. Σε αυτή την κατεύθυνση η δημιουργία πλεονάσματος πρέπει να στηρίζεται σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι στην μείωση των δημοσίων δαπανών, σε υφεσιακά μέτρα και σε δημιουργική λογιστική».
Στο σχόλιό του ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης είπε ότι η επιστροφή μέρους του πλεονάσματος επετεύχθη με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ, ενώ σε ό,τι αφορά τη διανομή «αυτή δεν πρέπει να γίνεται με πελατειακούς τρόπους και μεθοδεύσεις, που υπακούουν σε προεκλογικές στοχεύσεις».
Αποτέλεσμα αφαίμαξης του λαού είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για το ΚΚΕ που σχολιάζει ότι η αφαίμαξη θα συνεχιστεί «με τα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ». «Αυτή την αλήθεια κρύβουν από τον ελληνικό λαό τόσο η κυβέρνηση, με τις υποσχέσεις για “ελάφρυνση” του χρέους που δήθεν θα ανακουφίσει το λαό, όσο και τα άλλα κόμματα της ΕΕ που υπερασπίζονται αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα και αναγνωρίζουν το χρέος. Η απαλλαγή του λαού από τα μνημόνια διαρκείας, την αντιλαϊκή πολιτική και το χρέος, που δε δημιούργησε ο ίδιος αλλά το κεφάλαιο, προϋποθέτει ρήξη με τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της πρότασής του για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση», αναφέρει ο Περισσός.
tvxs.gr
Ο Κωνσταντίνος Μάνος γεννήθηκε στην πόλη Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας το 1934. Οι γονείς του,…
Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025, η Βουλευτής Χανίων κ. Σέβη Βολουδάκη ξεναγήθηκε στη βίλα του…
Το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η "Νύχτα των Ευχών" στην…
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητά περαιτέρω αναβολή δύο εβδομάδων για τη συνέχιση της κατάθεσής του στην…
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι η τρίτη κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί στις ΗΠΑ, μετά το…
Το Ιράν, το οποίο έχει για δεκαετίες τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ότι…
This website uses cookies.