ΤΟΠΙΚΑ

Τσαπατάκης: Το life story του Παραολυμπιονίκη – Το ατύχημα, η αγάπη για το νερό και το όνειρο να γίνει βατραχάνθρωπος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης για όσους δεν τον ξέρουν είναι ένας «γίγαντας» από τα Χανιά, ύψους 1.88μ, ο οποίος έχει καθηλωθεί από το 2006 σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Ακόμη και στο αμαξίδιο δείχνει τεράστιος. Είναι ένας αγαθός «γίγαντας» με τεράστια δύναμη ψυχής που δεν το βάζει κάτω με τίποτα και δίνει με τη ζωή του καθημερινά μαθήματα σε όλους εκείνους που τα έχουν όλα και θέλουν ακόμα περισσότερα.

Ο Αντώνης Τσαπατάκης πριν από δύο ημέρες κατέκτησε στο Παρίσι και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ πρόσθιο SB4 στην κολύμβηση, το οποίο είναι το δεύτερο του συνολικά στους Αγώνες αφού στο Τόκιο ήταν 3ος στα 100μ. πρόσθιο SB4.

Στο Λονδίνο (2012) και στο Ρίο Ντε Τζανέιρο (2016) ήταν 4ος αλλά δεν τα παράτησε. Πάλεψε και έφτασε εκεί όπου είχε ονειρευτεί. Πρώτα στο 3ο σκαλί του βάθρου και μετά στο 2ο.


Ο Χανιώτης Παραολυμπιονίκης θα μπορούσε να έχει γράψει σενάριο για ταινία με θέμα τη ζωή του. Έχει γράψει όμως βιβλία με ήρωα τον “Τόνι” και αυτό είναι μια καλή αρχή.

Η ζωή του Αντώνη 

Γεννήθηκε μια βροχερή ημέρα του χειμώνα του 1988 στα Χανιά. Συγκεκριμένα στις 13 Ιανουαρίου. Έμενε κοντά στο κολυμβητήριο των Χανίων και αγάπησε την θάλασσα την οποία είχε στα πόδια του.

Που τον έχανες που τον έβρισκες μικρό ήταν με τους φίλους τους στη θάλασσα. Φορούσε βατραχοπέδιλα και μάσκα και ονειρευόταν να μπει στο ναυτικό και να γίνει βατραχάνθρωπος.

Ήθελε να γεράσει στη θάλασσα.

Από τα 5 του χρόνια οι γονείς του τον είχαν γράψει στο κολυμβητήριο και αργότερα, στα 12, εκείνος το γύρισε στο πόλο και είχε μάλιστα διακρίσεις στις μικρές κατηγορίες. Άλλωστε ο Ναυτικός Όμιλος Χανιών έχει τεράστια ιστορία και φημίζεται για την ανάδειξη νέων ταλέντων. Ο ΝΟΧ έβγαλε κάποτε τους Βολτυράκη, Βλοντάκη και τόσους άλλουες σπουδαίους πολίστες.

Το ατύχημα του 2006

Ο Αντώνης μεγάλωσε. Πέρασε το 2005 στην σχολή Αστυνομίας στο Ρέθυμνο. To 2006 όμως τον Δεκέμβριο είχε ένα ατύχημα με τη μήχανή του έξω από το κολυμβητήριο των Χανίων εκεί όπου μεγάλωσε…

«Στο κολυμβητήριο που πάω από παιδί έμαθα να κολυμπάω, έμαθα να διακρίνομαι, έμαθα να νικάω, έμαθα να χάνω, έμαθα τα πάντα στη ζωή μου» είπε πολλά χρόνια αργότερα. Καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Δεν μπορούσε να περπατήσει. Παράλυσαν τα κάτω άκρα.

«Όλο αυτό συνέβη, το τροχαίο ατύχημα που είχα στα 18 μου, γιατί ήμουν, όπως κάθε παιδί, γιατί στα 18 είμαστε παιδιά, όπως κάθε παιδί και της τώρα εποχής, επηρεασμένο από τη ματαιοδοξία, από τον υλισμό… Όταν άνοιξα τα μάτια μου, μετά το ατύχημα, κατάλαβα ότι αυτό ήταν το λάθος κατευθείαν. Άνοιξα τα μάτια μου και λέω “οκ, δεν μπορώ να περπατήσω. Και τι έγινε». Μπορώ όμως να ανοίξω το μυαλό μου και να το κάνω να τρέξει μπροστά» είχε δηλώσει ο Έλληνας Παραολυμπιονίκης.

Η μεγάλη απόφαση του

Οι γονείς του, οι φίλοι του, οι συγγενείς του ήταν εκεί από την πρώτη ημέρα. Η έπρεπε να τα βάψει μαύρα ή να σηκωθεί.

«Είχα να επιλέξω ανάμεσα στο να είμαι αδύναμος, να κάθομαι στο σπίτι μου και να περιμένω τη μέρα που θα πεθάνω, και στο να πάω με τους δυνατούς και ό,τι και να κάνω στη ζωή μου να με δυναμώνει, να με κάνει να αντιλαμβάνομαι πιο έντονα την ίδια τη ζωή.

Άλλαξε η ζωή μου, αλλά με εμψύχωνε ο ίδιος μου ο εαυτός. Εκείνες τις δύσκολες στιγμές, κάθε άνθρωπος το μόνο που έχει για να βοηθηθεί είναι ο εαυτός του. Πρέπει να υπάρχει αρχικά ο εαυτός σου για να σε βοηθήσουν στη συνέχεια η οικογένεια και οι φίλοι σου. Όπως λέω συχνά, το αριστερό μου πόδι, το πόδι της καρδιάς, είμαι εγώ στη ζωή μου. Το δεξί πόδι είναι η οικογένεια και οι φίλοι μου, αυτοί έκαναν τα «πόδια» μου που με βοήθησαν να ξανασηκωθώ» θα πει πολλά χρόνια μετά.

Ο Αντώνης δεν τα παράτησε. Ξεκίνησε να κολυμπάει το 2008. Κάθε ημέρα. Όλη μέρα. Ήθελε να διοχετεύσει κάπου την ενέργειά του και τον τράβηξε το νερό. Της θάλασσας, της πισίνας. Δεν έχει σημασία εάν είναι αλμυρό ή γλυκό το νερό.


Εκείνος ήθελε να… χορεύει στο νερό και να κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες. Τα κατάφερε. Όλη η Ελλάδα μιλάει για τον Αντώνη Τσαπατάκη. Τον μάγκα με τα 2 μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και τον μαχητή της ζωής.

Θέλει και ένα χρυσό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες αλλά ονειρεύεται να περπατήσει ξανά. Τι θα κάνει εάν περπατήσει; «Όταν ξαναπερπατήσω, το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να χορέψω ένα πεντοζάλι».


Να σημειώσουμε ότι το 2009 η αρμόδια επιτροπή της Αστυνομίας έκρινε πως δεν μπορεί να υπηρετήσει στο Σώμα. Μετά από το μετάλλιο στο Τόκιο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες προήχθη σε αξιωματικό του Σώματος!

Εγώ πάτησε το γκάζι, όχι ο Θεός

Ο Αντώνης είναι απόλυτα εξοικειωμένος με αυτό που του συνέβη το 2006 και που άλλαξε τη ζωή του.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή είχε πει: «Δεν σκέφτηκα ποτέ “αν τότε δεν έτρεχα…”, γιατί εγώ έφταιγα. Εγώ πάτησα τέρμα το γκάζι! Δεν το πάτησε ούτε ο Θεός, ούτε κανείς άλλος. Ανέλαβα πλήρως την ευθύνη, το αντιμετώπισα και συνεχίζω να το αντιμετωπίζω σαν άντρας» μου λέει με τόνο που φανερώνει την αποφασιστικότητά του.

Δεν ήταν μόνος του σε όλο αυτό, δεν κλείστηκε στον εαυτό του, αφού «είχα την αμέριστη συμπαράσταση των αγαπημένων μου προσώπων. Αν δεν είχα αυτούς, δεν θα μιλούσαμε τώρα.


Η οικογένεια και οι φίλοι είναι τα πόδια μου. Δεν είπα ποτέ “Θεέ μου, γιατί μου το έκανες αυτό;” ή “γιατί μπαμπά μου πήρες τη μηχανή και μου έτυχε αυτό”. Είχα σπάσει μία πόρτα στο σπίτι για να μου πάρει τη μηχανή. Δεν έφταιγε ο πατέρας μου. Εγώ έφταιγα που έκανα τη μητέρα μου να κλαίει κάθε μέρα και όποτε βλέπει συνεντεύξεις μου. Τώρα κλαίει αυτή τη στιγμή.»

Για την επόμενη ημέρα είχε πει: «Από την πρώτη ημέρα αποφάσισα να “ξανασταθώ” στα πόδια μου. Μου πήρε 10 μήνες σχεδόν προκειμένου να είμαι ανεξάρτητος. Να ζω χωρίς τη βοήθεια κανενός».

Για τον αθλητισμό και την βοήθεια που του έχει προσφέρει έχει πει: «Ο αθλητισμός, γενικότερα, είναι πανάκεια όλων των προβλημάτων. Ακόμα και τα ψυχολογικά σου να ‘χεις, το νερό, ή σε ό,τι σου αρέσει να κάνεις που αφορά τον αθλητισμό, νομίζω ότι σε βοηθάει πάρα πολύ».


Όταν ο… φόβος γέννησε το πρώτο του βιβλίο

Ένα από τα περίφημα αθλητικά κλισέ είναι κι «ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από τα πέναλτι».

Στην περίπτωση του Αντώνη, ο φόβος για το… άγνωστο αύριο που τον περιμένει μετά το ατύχημα του, δεν μετατράπηκε απλά σε κίνητρο που τον οδήγησε να κατακτήσει μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις.

Έγινε η κινητήριος δύναμη για να δημιουργήσει τα δικά του πράγματα, όπως το βιβλίο «Ο Τόνυ και ο κύριος Φόβος» που συνέγραψε μαζί με την εκπαιδευτικό Έλενα Θωίδου…

Ένα βιωματικό βιβλίο γεμάτο τεράστια μηνύματα σαν κι αυτά που περνά μετά από κάθε του αγώνα.

«Αν καταφέρεις να σε ακούσουν τα παιδιά, θα σε ακούσουν και οι γονείς. Όλα τα προβλήματα σε αυτή τη χώρα ξεκινούν από την έλλειψη παιδείας», είχε πει με την κυκλοφορία του βιβλίου του και είχε προσθέσει με νόημα: «Αν είχα σωστή παιδεία, δεν θα είχα πάθει το ατύχημα. Έτρεχα. Τα παιδιά ακούν, το βλέπεις στα μάτια τους, και,, αν καταφέρεις να ξυπνήσουν το επόμενο πρωί και να θυμούνται κάτι από αυτά που είπες την προηγούμενη ημέρα, τότε έχεις πετύχει κάτι. Γι’ αυτό στόχευσα στα παιδιά».

Ο Αντώνης Τσαπατάκης γυρίζει όλη την Ελλάδα. Μιλάει για την ιστορία του σε παιδιά στα σχολεία αλλά και σε εκείνους που θέλουν να ακούσουν αυτά που έχει να πει.

Ο μεγαλύτερος του φόβος είναι να πάψει να ονειρεύεται. «Δεν θέλω οι άνθρωποι να χάνουν την ελπίδα τους», είχε δηλώσει.

Ο Έλληνας Παραολυμπιονίκης πρωταγωνίστησε στο video clip του Γιώργου Σαμπάνη για το τραγούδι «Άργησες πολύ».Ήθελε να στείλει ένα ακόμη μήνυμα μέσα και από τους δυνατούς στίχους της Ελεάνας Βραχάλη.


Του αρέσει να «μιλάει» μέσα από τα έργα του, τη ζωή του, την οποία απολαμβάνει στο έπακρο.

Μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Παρίσι δήλωσε σχετικά:  «Δεν δίνω μαθήματα ζωής, υπενθυμίζω αυτά που ξέρουμε, αλλά ξεχνάμε. Το αργυρό μετάλλιο αυτό δεν σημαίνει κάτι, παρά μόνο ότι είναι ακόμα μία μέρα στην δουλειά. Αύριο έχουμε ακόμα έναν αγώνα και μετά ακολουθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόπλων. Η ζωή επιφυλάσσει κάθε μέρα έναν αγώνα που δεν ξέρεις ότι υπάρχει. Το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλη την Ελλάδα, τους γονείς μου, τη γυναίκα μου και σε όσους εμπνεύστηκαν και τους έκανα να ονειρευτούν αυτό το βράδυ».

Ο Αντώνης Τσαπατάκης εκτός από τα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς έχει χρυσό και ασημένιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά και μετάλλια στο Ευρωπαϊκό.

protothema.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Με αφορμή το θανατηφόρο δυστύχημα στη Σούδα, τι συμβαίνει και τα Χανιά είναι από τους πιο επικίνδυνους νομούς στην Ευρώπη για να οδηγείς;

Τα τροχαία ατυχήματα, ειδικά τα θανατηφόρα, είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Ας πούμε, η Κρήτη είναι…

2 hours ago

Το Αλτσχάιμερ θα διαγιγνώσκεται με ένα απλό τεστ, αλλάζοντας την πορεία της νόσου

Ένα νέο τεστ αίματος που ανέπτυξαν νευροεπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενδέχεται να αποτελέσει το…

3 hours ago

Σοβαρές καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων της Teleperformance Χανίων: “Συνάδελφοι μας κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι”

Το Παράρτημα Χανίων του Σωματείου Εργαζομένων Teleperformance (ΣΕΤΕΠ) εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας πρακτικές της εταιρείας, οι…

3 hours ago

Στην Ελλάδα χειμώνας, στην Κρήτη άνοιξη

Την ώρα που αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν "ντυθεί" ξανά στα λευκά ενόψει και…

3 hours ago

Τροχαίο στα Χανιά: Ο 22χρονος σκοτώθηκε γιατί οι τοπικές Αρχές αποφεύγουν τα αυτόφωρα για αλκοόλ

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Εξαιτίας του πλήρως ξεχαρβαλωμένου τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης στα Χανιά ένας 22χρονος άνθρωπος έχασε την…

3 hours ago

This website uses cookies.