Άρθρο του Κρίτωνα Αρσένη
Πριν από 4 μόλις χρόνια κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις που συνήθως αντιμάχονται η μια την άλλη, συνασπίστηκαν ενάντια στην πρόταση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά για τη μαζική δόμηση ιδιωτικών τουριστικών χωριών στις ακτές και τα νησιά μας.
Η ανατροπή συνδυάστηκε με τη δημιουργία, για πρώτη φορά στην κοινωνία, μιας πλειοψηφίας για την υπεράσπιση της κοινής λογικής, που υποστηρίζει ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί για την Ελλάδα βασική αναπτυξιακή πολιτική.
Στην πολιτική όμως ήταν εξαιρέσεις στα όρια του στατιστικού λάθους, αυτοί που κατάλαβαν σε βάθος την έννοια της ανάπτυξης με βάση την περιβαλλοντική προστασία. Πολλοί κατανόησαν την αειφόρο ανάπτυξη ως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, χωρίς να μπορέσουν να δουν την έκφραση της στον τουρισμό και οριζόντια σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.
Η κρίση είναι η καλύτερη δικαιολογία. Μέσα στους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί μια λαίλαπα εναντίον του κράτους δίκαιου στα περιβαλλοντικά ζητήματα, με έμφαση στην απορρύθμιση των όποιων χρήσεων γης είχαμε κατοχυρώσει σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, δηλαδή των αποφάσεων για το πού (δάση, παραλίες, αγροτική γη) κτίζουμε τι (σπίτια, ξενοδοχεία, εργοστάσια).
Το χωροταξικό του τουρισμού είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο αυτού του πραγματικού δράματος. Έρχεται σε συνέχεια:
Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες των προβλέψεων του νέου Χωροταξικού για την δόμηση τουριστικών χωριών σε όλα τα ακατοίκητα νησιά, σε δασικές εκτάσεις και αλλού. Εδώ που φτάσαμε, αυτό δεν είναι καν το χειρότερο. Η συστηματική διάλυση της πολιτικής χρήσεων γης είναι αυτό που με τρομάζει ακόμη περισσότερο. Γίνεται με στόχο την ανάπτυξη; Όχι. Δε στηρίζεται σε καμία μελέτη και κανένα αναπτυξιακό σχέδιο. Η ανάγκη για επενδύσεις χρησιμοποιείται νομιμοποιητικά. Δικαιολογεί το δόγμα “όταν ο επενδυτής θέλει κάτι που δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία, αλλάζουμε τον νόμο”. Όμως αλίμονο, μόνο τυχοδιώκτες επενδύουν σε χώρες χωρίς κανόνες.
Μόλις η γη μας φθηνύνει και άλλο, θα δούμε πραγματικά μεγαθήρια τσιμέντου να μονοπωλούν τις ακτές μας.
Σήμερα θεωρώ αναγκαία τη συγκρότηση κοινωνικής πλειοψηφίας υπέρ της ανάπτυξης με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις συμμετοχικές διαδικασίες.
Να ξαναβρεθούμε μαζί, όσοι έχουμε διατηρήσει την κοινή λογική, την πίστη σε αρχές που είναι αυτονόητες στις υπόλοιπες χώρες. Nα βρεθούμε μαζί όχι πολιτικά, άλλα κοινωνικά, με αγάπη σε αυτόν τον τόπο, να προτάξουμε την ευκαιρία της έννομης και ορθής διαχείρισης της γης μας απέναντι στο τσουνάμι τσιμέντου που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει αμετάκλητα τη χώρα.
*Ευρωβουλευτή
Εντείνονται οι ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις…
Η δημοτική παράταξη "Όνειρο είναι τα Χανιά" εξέφρασε την έντονη διαφωνία της για τον τρόπο…
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών κατέθεσε σήμερα (όπως δημόσια είχε δεσμευτεί) ο Βουλευτής…
Πως πληρώνει τα ‘’σπασμένα’’ στην Ουκρανία; Πως δηλώνει καλή τόσο καλή που θα τους ενισχύει…
Μήνυμα και για την επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Κάντανο έστειλε από το Δίστομο την 28η Οκτώβρη…
Οι Αρχές έριξαν φως στο σκάνδαλο των απατών με θύματα ηλικιωμένους, εξαρθρώνοντας ένα οργανωμένο κύκλωμα…
This website uses cookies.