«Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα 4,5% του ΑΕΠ» σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ποσοστό που σημαίνει μέτρα 8,1 δισ. ευρώ. Ζήτησε νέα μείωση του αφορολογήτου, ενώ τόνισε ότι «οι συζητήσεις για το χρέος μόλις ξεκίνησαν»
«Θεωρώ ότι δεν είναι αξιόπιστο να υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πλεόνασμα της τάξης 3% – 3,5% του ΑΕΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, και συνέχισε: «Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστα μέτρα».
Μάλιστα, εκτίμησε ότι χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα το 2016 και πως δίχως μεταρρυθμίσεις, η προσαρμογή της χώρας θα είναι ένας φαύλος κύκλος.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά γενναιόδωρες απαλλαγές στο σύστημα φορολογίας.
Εμφανίστηκε, δε, απόλυτα αμετακίνητος αναφορικά με την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και, ως εκ τούτου, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης: «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι ότι η φοροδιαφυγή συνεχίζει να αυξάνεται και τα φορολογικά έσοδα μειώνονται. Το αφορολόγητο στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, είναι υψηλότερο και από τη Γερμανία, μία οικονομία που αναπτύσσεται. Θα πρέπει να υπάρξει μείωσή του. Θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και αυτό θα γίνει μόνο εάν υπάρξει μείωση του αφορολόγητου».
Όσον αφορά το χρέος, ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις επί του θέματος βρίσκονται σε «πολύ περιορισμένο επίπεδο» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. «Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστα μέτρα» συνέχισε, στον ίδιο τόνο, και υπογράμμισε την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
thepressproject.gr