Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Τώρα που δεν είναι της μόδας τα χημικά της Συρίας: Η αντιπολίτευση στη Συρία χρησιμοποιεί χημικά – Το ΣΑ αποφασίζει σήμερα αν θα παρατείνει την έρευνα

Από την αρχή της κρίσης στη Συρία τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνήθιζαν να αποδίδουν μόνο στο καθεστώς Ασαντ τη χρήση χημικών όπλων, ακόμη και όταν δεν είχαν στη διάθεσή τους καμία απόδειξη.

Η συζήτηση περιοριζόταν πάντα στο εάν οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν ή όχι χρήση χημικών όπλων αλλά κανένα από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρονταν στο ενδεχόμενο τα χημικά όπλα να χρησιμοποιούνταν και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Βετεράνοι δημοσιογράφοι, όπως ο Σίμουρ Χερς, που αμφισβητούσαν την κυρίαρχη αφήγηση της Ουάσινγκτον, έμπαιναν σε άτυπες μαύρες λίστες και δεν μπορούσαν πλέον να δημοσιεύσουν τις έρευνές τους σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Τώρα όμως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην τελευταία ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε για τη Συρία, αποκαλύπτει ότι η σημαντικότερη ομάδα ανταρτών που επιχειρεί στη βορειοδυτική Συρία όχι μόνο διαθέτει αλλά έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Στις τακτικές τους ISIS της Hayat Tahrir al-Sham και άλλων βίαιων εξτρεμιστικών ομάδων περιλαμβάνονται οι επιθέσεις αυτοκτονίας, οι απαγωγές η χρήση ελαφρών και βαρέων όπλων, οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και τα χημικά όπλα».

Στην Hayat Tahrir al-Sham κυριαρχούν στοιχεία της Αλ Κάιντα και του μετώπου Αλ Νούσρα, που διέθετε οπλισμό που έστελναν στη Συρία οι ΗΠΑ και μέλη του οποίου φέρονται να είχαν εκπαιδευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συρία: Το ΣΑ αποφασίζει σήμερα αν θα παρατείνει την έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων

Tο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφασίσει σήμερα αν θα παρατείνει –ή όχι– την έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων (διπλωμάτες)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να αποφασίσει σε μια ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη εάν θα παρατείνει ή όχι τις έρευνες για τις επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί στη Συρία με χημικά όπλα, γνωστοποίησαν διπλωμάτες τη Δευτέρα.

Την παράταση της έρευνας ενδέχεται να εμποδίσει, ασκώντας το βέτο που διαθέτει, η Ρωσία –σύμμαχος του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ– η οποία θέλει να εξετάσει πριν από τη δημοσιοποίησή της την Πέμπτη μια έκθεση για την επίθεση με αέριο σαρίν τον Απρίλιο στο χωριό Χαν Σεϊχούν, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 80 και πλέον ανθρώπους, προτού πάρει την απόφασή της

Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί ενός σχεδίου απόφασης το οποίο διένειμαν την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο προβλέπει να δοθεί η εξουσιοδότηση σε μια επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να συνεχίσουν για άλλον έναν χρόνο την προσπάθειά τους να εξακριβώσουν ποιοι ήταν οι δράστες των επιθέσεων με χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του εξαετούς πολέμου στη Συρία.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι άσκησε πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή καλώντας το να «αναλάβει δράση τώρα», τασσόμενο υπέρ της παράτασης της εντολής των ειδικών.

Η τρέχουσα εντολή της επιτροπής –η οποία έχει γίνει γνωστή με την ονομασία Κοινός Μηχανισμός Έρευνας (Joint Investigative Mechanism, JIM)– εκπνέει τη 18η Νοεμβρίου.

info-war.gr, AΠΕ – ΜΠΕ

 

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γιορτή Περιβάλλοντος στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου γεμάτο… αμάξια!

Γιορτή Περιβάλλοντος σήμερα Σάββατο στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκόπουλου, όμως μαζί με το μοίρασμα 10.000 φυτών…

14 hours ago

«Ποδηλατούμε με Ασφάλεια» στο Μεγάλο ΣΥΝ.ΚΑ στα Λιβάδια!

Μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη δράση και διασκέδαση έχει ετοιμάσει η αλυσίδα super market ΣΥΝ.ΚΑ! Το Σάββατο, 8…

14 hours ago

Γιατί εξετάζεται η απαγόρευση των κηδειών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες

Ζήτημα έχει προκύψει με την τέλεση των κηδειών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, έπειτα από επιστολή παραπόνων του…

15 hours ago

Ευρωεκλογές: Ηλεκτρονικός «σύμβουλος» μετά από απαντήσεις που δίνεις σου δείχνει ποιο κόμμα ταιριάζει με τις ιδέες σου

Μια επικαιροποιημένη έκδοση συμβουλών ψηφοφορίας έχουν στη διάθεσή τους οι αναποφάσιστοι των επικείμενων ευρωεκλογών, αλλά και…

15 hours ago

Κ. Μητσοτάκης στο Ηράκλειο: Ο Ιούνιος θα είναι και πάλι μήνας εκλογικής νίκης για τη ΝΔ

Από το Ηράκλειο ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Κρήτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό…

15 hours ago

Στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφτηκε σήμερα, Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, ο πρώην Υπουργός…

15 hours ago

This website uses cookies.