Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Τo αρχαιότερο αθλητικό σωματείο της Κρήτης προγενέστερο και αυτού του Παναθηναϊκού

   Το αρχαιότερο και ιστορικότερο αθλητικό σωματείο «Ο ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ» Γαλατά, με δραστηριότητες και επιτυχείς επιδόσεις στην Γυμναστική, στην Σκοποβολή και στο λαϊκότερο άθλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, στο Ποδόσφαιρο, γιόρτασε προχθές Κυριακή βράδυ 28/7 στην ασφυκτική από κόσμο – συνοδεία κρητικών οργάνων- πλατεία του Γαλατά, ένα ακόμη ετήσιο κύκλο ευγονών δραστηριοτήτων στην ιστορική του διαδρομή και παράλληλα ετίμησε για πολλοστή φορά τον ιδρυτή του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΑΝΑΚΗ, καθώς και το  πλήθος των επωνύμων και ανωνύμων αθλητών του, οι οποίοι όχι μόνο άσκησαν το σώμα τους, αλλά και καλλιέργησαν το πνεύμα τους,  για να βρει εφαρμογή και καταξίωση το ρητό της κλασικής ΕΛΛΑΔΑΣ: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».   Αναμφίβολα με δέος, σεβασμό, συγκίνηση και υπερηφάνεια αναφερόμαστε στο μεγάλο και σημαντικό γεγονός, που ταυτίζεται και συντάσσεται με την ίδια την ιστορία του ηρωοτόκου ΓΑΛΑΤΑ και που έρχεται να επισφραγίσει το προγονικό κλέος και την δόξα των αγωνιστών των ατελείωτων Κρητικών Επαναστάσεων, προς απόκτηση του μέγιστου των ανθρωπίνων αγαθών, της Θεάς Ελευθερίας.

   Ο ιδρυτής του Συλλόγου Γιάννης Βαρανάκης υπήρξε ο σπουδαιότερος αθλητής των Κρηταγενών νέων της εποχής του. Το έτος 1905 που παρεπιδημούσε στην Αίγυπτο έρχεται πρώτος κατά τους παναιγυπτιακούς αγώνες του Καϊρου στην άρση βαρών.

   Στους πρώτους αναβιωμένους Ολυμπιακούς αγώνες των Αθηνών κατήγαγε νίκη Δευτέρα στο ίδιο αγώνισμα και στη συνέχεια ήταν πρωταθλητής στην σκοποβολή, σε πολλές διοργανώσεις στον ελληνικό χώρο.

   Ο Ιδομενέας υπήρξε μυθικός Βασιλιάς της Κρήτης, γιός του μυθικού γενάρχη των Ελλήνων Δευκαλίωνα και εγγονός του βασιλιά της Κνωσού Μίνωα και πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο.

   Αυτού του μυθικού Βασιλιά, πήρε το όνομα ο μακαριστός Βαράνης, για να το δώσει στο ιδρυόμενο Αθλητικό Σωματείο, προκειμένου να του προσδώσει ηρωικό πνεύμα και να το καταστήσει γνήσιο εκφραστή και υμνητή του αθλητικού ιδεώδους.

   Οι ψυχωμένοι νέοι του Γαλατά που άσκησε και εξεπαίδευσε ο Ολυμπιονίκης Βαράνης, ιδιαίτερα στο άθλημα της Σκοποβολής, ήταν αυτοί που συγκρότησαν το τάγμα  των ελεύθερων σκοπευτών υπό τον ταγματάρχη πεζικού Σπύρο Γερογιάννη, που πολύ εύστοχα και αποτελεσματικά σημάδεψαν τους 114 αλεξιπτωτιστές που έπεσαν την Τρίτη στις 20 Μαΐου του ’41 περιμετρικά του Γαλατά, για να κατακτήσουν την γη των πατέρων τους, τους αποδεκάτισαν κυριολεκτικά, φονεύοντες τους 112 και τραυματίζοντας βαριά τους άλλους δύο.

   Αυτοί οι φερέλπιδες νέοι ήταν το  πλασμένο ζυμάρι του Βαρόνη, που υπήρξαν μαζί με τους συμμάχους – ιδιαίτερα τους Νεοζηλανδούς – τους Αμάχους και τα έμπεδα Τάγματα του Ελληνικού Στρατού, οι συντελεστές της Γιγαντομαχίας του Γαλατά κατά την περιώνυμη Μάχη της Κρήτης.

   Η αξία και η σημασία της προσφοράς στον αθλητισμό του τορναδόρου Βαράνη – αυτό ήταν το κύριο επάγγελμά του – πρέπει να εξαρθεί και να τονισθεί στις μέρες μας ιδιαίτερα με την εξάπλωση και την έξαρση των ναρκωτικών και την καθιέρωση – παγίωση των πλεονεκτικών μαγαζακιών στα οικοδομικά τετράγωνα όλων των πόλεων της Ελλάδος, που εκτρέφουν κλασικούς τεμπέληδες.

   Από το πλήθος των διατελεσάντων προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων του «ΙΔΟΜΕΝΕΑ» σταχυολογούμε και αναφέρουμε δύο: τον πατέρα του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, Γεώργιο, Νομάρχη και Ανώτερο Υπάλληλο του Υπουργείου Εσωτερικών  με πλούσιο και πολυσχιδές έργο και τον Χαράλαμπο Σταματάκη, που επί των ημερών του αποκτήθηκε το σημερινό γήπεδο από τα Μοναστηριακά Κτήματα του Αγίου Γεωργίου.

   Έχουν χρέος και αποστολή οι σημερινοί γονείς μέσα στα πλαίσια της οικογενειακής αγωγής να παροτρύνουν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους και να τα οδηγούν προς την γυμναστική, την σκοποβολή και στο ποδόσφαιρο – το δημοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως – και στον κλασσικό αθλητισμό γενικότερα, ιδιαίτερα εμείς οι Γαλατιανοί και οι σημερινοί και στο διηνεκές, έχουμε χρέος έναντι των προγόνων μας και έναντι αυτής της ιστορίας, να διατηρήσουμε τους πολιτιστικούς φάρους που διαθέτουμε:  το αθλητικό σωματείο «Ο ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ», πρωτοπόρου στην Κρήτη και αρχαιοτέρου και αυτού του Παναθηναϊκού, και τον Σύλλογο Αγωνιστών και φίλων της Μάχης του Γαλατά.

Φωκίων Θ. Βερυκάκης

Επίτιμος Διευθυντής

Πολυτεχνείου Κρήτης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σάλος στη Νέα Υόρκη: Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown συμμετείχε σε όργια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown της Νέας Υόρκης την περίοδο της πανδημίας και δεξί χέρι του τότε δημάρχου, Μπιλ ντε…

6 hours ago

Πως θα φρενάρουμε την άνοια από την οποία πάσχουν χιλιάδες Κρητικοί

Tο 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών πάσχει από άνοια, ενώ…

7 hours ago

Επιστολή: Παρανοήσεις και αποσιωπήσεις του κ. Λουκά Μπασιά για την Εθνική Αντίσταση στα Χανιά

Στα πλαίσια του διαλόγου γύρω από την ιστορία λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή: Ο…

7 hours ago

Αθώωση Παπαντωνίου: Το σκεπτικό και η θεία από τη Νιγηρια – Δηλώνει ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικοί του αγώνες

Τέλος σε ακόμα μια δικαστική έρευνα με πρωταγωνιστή υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να δωροδοκήθηκε για…

7 hours ago

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Ο πληθωρισμός, τα άπιαστα ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής έχουν «λυγίσει» τους νέους, οι οποίο δυσκολεύονται…

7 hours ago

This website uses cookies.