Υδροστρόβιλοι που από σπάνιοι έχουν γίνει μια ολοένα και πιο επικίνδυνη «παραξενιά» του κλίματος στην Κρήτη, περίεργα «σημεία των καιρών» που εδώ και χρόνια προβληματίζουν τους κατοίκους του νησιού και τους ειδικούς, και ραγδαία αύξηση των λεψεσιανών ειδών που έχουν εισβάλει από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω του Σουέζ, «κατακτώντας» τη Μεσόγειο, η οποία γίνεται ολοένα και πιο θερμή, συνεπεία των κλιματικών αλλαγών…
Πρόκειται για την πρόγευση και μόνο των όσων έπονται και κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι μια πραγματικότητα και για την Κρήτη, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Και όλα αυτά θυμίζουν την έκφραση «και μη χειρότερα», κρίνοντας από την άρνηση του φαινομένου στην οποία – μυστηριωδώς πώς – επιμένουν ορισμένοι, και η οποία οδήγησε τη νέα αμερικανική διακυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές.
Η πραγματικότητα δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί με δεδομένα τον όγκο των στοιχείων που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα και έχουν βάλει στη ζωή μας όρους όπως «προσαρμογή», που θεωρείται πλέον η απαραίτητη στρατηγική για την αντιμετώπιση των συνεπειών των κλιματικών αλλαγών.
Το νησί μας πάντοτε χαρακτηριζόταν από μικροκλίματα και ιδιαιτερότητες, όμως τα τελευταία χρόνια καταγράφονται φαινόμενα σε μεγαλύτερη συχνότητα και ραγδαιότητα, που φαίνεται ότι αποτελούν τον προάγγελο της κλιματικής αλλαγής και στην ευαίσθητη περιοχή μας. Όπως μας εξήγησε ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Πέτρος Λυμπεράκης, κάποτε οι υδροστρόβιλοι ήταν οριακοί για το νησί μας. Πλέον, όμως, είναι όλο και συχνότεροι και μάλιστα κάνουν ζημιές ακόμα και στην ξηρά. Με δεδομένο ότι η δημιουργία τους εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία της θάλασσας και τη διαφορά σε σχέση με την ψυχρότερη ζώνη της ατμόσφαιρας, είναι εύλογη η υποψία ότι η συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου, γνωστού επίσης ως «σιφόνια» ή «νερορουφούλες» ή «water spot», όπως αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία, σχετίζεται με την άνοδο της θερμοκρασίας της Μεσογείου, μια από τις βασικές παραμέτρους των κλιματικών αλλαγών. Το αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς θερμοκρασίας είναι να δημιουργείται μια δίνη από τα νέφη, η οποία ανεβάζει με δύναμη το νερό προς τον ουρανό προκαλώντας τον υδροστρόβιλο.
Από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Κρήτη φαίνεται ότι έχει μπει στο «χορό» των κλιματικών αλλαγών είναι και οι συχνότερες «θερμές καταιγίδες» – όπως αυτές προ ημερών – που οφείλονται στα περισσότερα ανοδικά ρεύματα τη θερινή περίοδο. Σύμφωνα με τον ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Μιχάλη Δρετάκη, ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν οι ολοένα και συχνότερες, αλλά και εντονότερες εμφανίσεις της σκόνης από τη Σαχάρα στην ατμόσφαιρα. Η μεταφορά της στην Κρήτη γίνεται τα τελευταία χρόνια ευκολότερα και κατά συνέπεια πιο επικίνδυνη. Αντίστοιχη είναι η σφοδρότητα ραγδαίων καταιγίδων, κάτι που περιλαμβάνεται στη λίστα των βασικών σεναρίων για την περιοχή μας, με ίδιες μεν βροχές όπως στο παρελθόν, αλλά ξαφνικές και έντονες σε μικρότερα χρονικά διαστήματα, με τη μορφή καταιγίδων.
Ο κ. Λυμπεράκης προσθέτει στο μακρύ κατάλογο των «σημείων των καιρών» την καταγεγραμμένη «φυγή» ορισμένων ειδών ζώων από τα χαμηλά σε όλο και μεγαλύτερα υψόμετρα για να προφυλαχθούν από την άνοδο της θερμοκρασίας. Τα είδη αυτά έχουν αποτραβηχτεί σε κορυφές βουνών, καθώς θέλουν περισσότερο κρύο και δεν τα φτάνει η χιονοκάλυψη. Κάποια στιγμή, όμως, δεν αρκεί ούτε αυτή η προστασία, αφού θα έχει φτάσει ως τα ‘κει η άνοδος της θερμοκρασίας.
«Κατακτούν» τη Μεσόγειο οι… εισβολείς
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης η σύνδεση της αύξησης των λεγόμενων λεσεψιανών ειδών, των… εισβολέων από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ με την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας. Τα είδη αυτά έχουν επεκταθεί και έχουν κατακτήσει τη Μεσόγειο όντας «ευνοημένα από την αύξηση της θερμοκρασίας των νερών», μας εξήγησε ο κ. Λυμπεράκης, με τον κ. Δρετάκη να συμπληρώνει ότι «λόγω αυτής της αλλαγής στη Μεσόγειο εισβάλλουν πλέον ολοένα και περισσότερα θερμόφιλα είδη».
Τα στοιχεία αυτά δίνουν μια πρώτη εικόνα για όλα αυτά που έπονται και έχουν περιγραφεί σε πολλά σενάρια που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές. «Τα σημάδια είναι σαφή», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, «και όποιος το αρνείται απλά κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του».
Το θέμα είναι πότε θα επιβεβαιωθούν, καθώς, όπως σημειώνει ο κ. Μιχάλης Δρετάκης, «η Κρήτη είναι μικρή και δεν ξέρουμε τελικά πώς θα «συμπεριφερθεί»».
neakriti.gr
Τα ξακουστά Ανώγεια «φιγουράρουν» στη λίστα με τα 55 Καλύτερα Τουριστικά Χωριά για το 2024, την οποία παρουσίασε…
Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη…
Ο Νίκος Αγγελάκης, εκδότης της εφημερίδας "Αγώνας της Κρήτης", μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία μετά…
Την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία τους έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια είχαν νωρίτερα σήμερα ο Όλαφ Σολτς και…
Στο Ποδηλατοδρόμιο του Δήμου Χανίων στα Καθιανά βρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με…
Συνελήφθη, χθες (14.11.2024) το απόγευμα στα Χανιά, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης του Τμήματος…
This website uses cookies.