“Έχουν αποκλιμακωθεί οι αντιδράσεις που είχαν αρχικά διατυπωθεί από φορείς της Κρήτης για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα” αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ypodomes.com, και κατά συνέπεια το ΥΠΕΝ και η ΕΔΕΥΕΠ προχωρούν το σχέδιο ώστε το 2026 να πραγματοποιηθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, “ο σημαντικότερος λόγος που φαίνεται να έκαναν… πίσω όσοι αντιδρούσαν για τα υπεράκτια, είναι επειδή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΕΔΕΥΕΠ αποφάσισαν να χωροθετηθούν δυτικότερα από το αρχικό σημείο των περιοχών «Κρήτη 2α» και «Κρήτη 2β» (ευρύτερη περιοχή Ελούντα)”.
Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη περιλαμβάνεται στις πρώτες θαλάσσιες περιοχές όπου θα αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και η «χρυσή τομή» που βρέθηκε αποτελούσε προϋπόθεση για να τρέξει ο σχεδιασμός χωρίς προβλήματα.
Συνολικά έχουν προβλεφθεί πιλοτικά έργα 600 MW σε Έβρο και Σαμοθράκη, ακόμα 600 MW στην Κρήτη, για τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στα νησιά Σύρο, Πάρο και Νάξο δρομολογούνται έργα 250 MW, σε νησιά των Κυκλάδων κοντά στην Αττική καθώς και στον Νότιο Ευβοϊκό θα γίνουν έργα 200 MW και στα Δωδεκάνησα έργα 350 MW.
Για να μπορέσουν ωστόσο να τρέξουν όλες οι διαδικασίες, στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που βρίσκεται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί ως τη Μεγάλη Βδομάδα, περιλαμβάνεται διάταξη που ανοίγει το δρόμο για τη σύσταση από την ΕΔΕΥΕΠ της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες, καθώς και να συλλέξει κάθε άλλο απαραίτητο δεδομένο στις περιοχές του πρώτου «κύματος» των υπεράκτιων αιολικών.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα δεδομένα αυτά θα μπορούν να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των δεδομένων, τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.
Ταυτόχρονα, εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιλαμβάνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η ΣΜΠΕ είχε τεθεί τον Νοέμβριο σε διαβούλευση. Επόμενο στάδιο – που τοποθετείτε χρονικά μέσα στο καλοκαίρι – είναι η έναρξη των βυθομετρικών μελετών και των μετρήσεων του αιολικού δυναμικού στις πρώτες περιοχές.
Σκοπός του ΥΠΕΝ είναι οι διαγωνισμοί για τα πρώτα πλωτά πιλοτικά να πραγματοποιηθούν το 2026 σε επενδύσεις που θεωρούνται ότι έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ο στόχος για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι 1.900 MW το 2030 και 6.200 MW το 2035. Ο στόχος για το 2050 είναι 17.300 MW
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.