Θυμάστε την «αμαρτωλή» υπόθεση της επένδυσης πάνω στα 26 χιλιάδες στρέμματα της Μονής Τοπλού; Μετονομάστηκε σε fast track «Ίτανος Γαία» λες και απευθύνονται σε λωτοφάγους. Για την ακρίβεια «βαφτίστηκε» όπως στη «καλογερική» σαρακοστή από «κρέας» σε «ψάρι» και ήδη άρχισαν τα «πανηγύρια» ενός νέου επενδυτικού «Ελντοράντο» στη Κρήτη!!!
Στο νέο νόμο περί επενδύσεων «φαστ τρακ» εντάσσεται η επένδυση στη μονή Τοπλού και τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση της επιτροπής στην οποία προεδρεύει ο κ.Χατζηδάκης. Αυτό σημαίνει ότι μετά από 15 χρόνια θα μπει σε τροχιά υλοποίησης η μεγάλη τουριστική επένδυση ύψους 267,7 εκατ. ευρώ στον Κάβο Σίδερο του Λασιθίου , ενώ το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος ‘Παναγία η Ακρωτηριανή’ του οποίου τώρα ανανεώθηκε η θητεία με απόφαση του κ.Δεικτάκη φαίνεται πως θα χειριστεί την όλη υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία υπογραφή που απέμενε για τη διυπουργική επιτροπή ήταν εκείνη του κ.Βενιζέλου για την ένταξη της επένδυσης «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» κι αυτό συνέβη αυτές τις μέρες- η συνεδρίαση στην πραγματικότητα έγινε διά τις περιφοράς…
Μέσα στην εβδομάδα ίσως δημοσιευθεί και το ΦΕΚ και η εταιρεία έχει υποχρέωση να καταθέσει την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα υπουργεία αφού πρώτα έρθει προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης. Στόχος, όπως όλα δείχνουν, είναι να περάσει από το ΠΣ μέχρι τέλος του χρόνου.
Το πρακτικό κομμάτι της επένδυσης και τις συμφωνίες θα χειριστεί το αναβαπτισμένο πλέον διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος Παναγία Ακρωτηριανή του οποίου η θητεία ανανεώθηκε με απόφαση του κ.Δεικτάκη. Με βάση την απόφαση αυτή τα μελη του συμβουλίου είναι τα ίδια και πρόκειται για τους:
α. Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, κ. Ευγένιο (κατά κόσμον Μιχαήλ Πολίτη του Στυλιανού), ως Πρόεδρο με ΑΛΤ. Τ 401100, αναπληρούμενο από τον νόμιμο αναπληρωτή του
β. Πανοσ/το Αρχιμ/τη Μιχαήλ-Φιλόθεο Σπανουδάκη του Νικολάου, Ηγούμενο Ιεράς Μονής Τοπλού με Α.Δ.Τ ΑΙ 952286
γ. Αρχιμανδρίτη Κύριλλο-Γεώργιο Διαμαντάκη του Νικολάου, Εφημέριο Σητείας με ΑΔΤ Ρ 904910
δ. Τσαντάκη Ιωάννη του Νικολάου, δικηγόρο με ΑΔΤ ΑΙ 454577
ε. Λεβαντάκη Χαράλαμπο του Ιωάννη,πολιτικό μηχανικό, με ΑΔΤ ΑΖ 466860
στ. Πατεράκη Θεόδωρο του Γεωργίου,Δήμαρχο Δήμου Σητείας με ΑΔΤ X416854
ζ. Καρνιαδάκη Σταύρο του Στυλιανού, συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο, με ΑΔΤ. ΑΒ 967135
Θυμίζουμε ότι η επένδυση αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου της Κρήτης κοντά στο φοινικόδασος του Βάι. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευασθεί κέντρο ευεξίας (SPA). Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ.
Φορέας της επένδυσης είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου.
Ιστορικό
«Βρισκόμαστε στο 1991: κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αρχίζει δειλά-δειλά να ξεπροβάλει η υπόθεση της Μονής Τοπλού, η οποία αποφασίζει να μεταβιβάσει σε ίδρυμα, που καλείται «Παναγία η Ακρωτηριανή», μια έκταση 25.913 στρεμμάτων. […].Η έκταση αυτή, με 28 χιλιόμετρα ακτογραμμή, είναι γεμάτη με κηρυγμένους και ακήρυχτους αρχαιολογικούς χώρους όλων των εποχών (σημαντικότερη από αυτούς η αρχαία Ίτανος) και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενδιαφέροντος με σημαντικότερο το Φοινικοδάσος Βάι και τις παρακείμενες σε αυτό παραλίες.Το μεγαλύτερο μέρος της είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura, όμως για καλή της τύχη ολόκληρη η χερσόνησος Κάβο Σίδερο, το βορειοανατολικό δηλαδή άκρο της Κρήτης, περιήλθε στη Μονή Τοπλού τον 18ο αιώνα με… σουλτανικό φιρμάνι.
Η μονή λοιπόν δώρισε στο ίδρυμα περίπου 26.000 στρέμματα με συμβόλαιο που υπεγράφη τον Αύγουστο του 1991, αλλά επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, αφού μέχρι τότε δεν είχε γίνει ούτε καν η… σύσταση του ιδρύματος στο οποίο εκχωρήθηκε η έκταση!
Όμως, επειδή δεν είχε δοθεί η προαπαιτούμενη άδεια του νομάρχη για τη μεταβίβαση της μοναστηριακής περιουσίας. Χρειάστηκε δεύτερη επανάληψη του συμβολαίου 7 χρόνια αργότερα το 1998, μήπως και καταστεί νόμιμο εκ των υστέρων, αφού ο νομάρχης Λασιθίου παραλαμβάνει αίτημα από την αγγλική εταιρεία LoyalwardLtd, που φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί τουριστικά τις εκτάσεις, και το Ίδρυμα της Παναγίας της Ακρωτηριανής να εγκρίνει τη μεταβίβαση.
Το αίτημα υποβάλλεται στις 22 Σεπτεμβρίου 1998 και, με μία ταχύτητα (του Αγίου Φωτός, όπως οι βατοπεδινές «διεκπεραιώσεις») εκπληκτική για τον κρατικό μηχανισμό (όταν θέλει, ε; ), δίνεται η άδεια για τη μεταβίβαση από τη μονή στο ίδρυμα την ίδια μέρα (22.9.98), κατά κατάφωρη παράβαση της νομοθεσίας, δεδομένου ότι απαιτούνται εγκρίσεις από τη Δασική, την Αρχαιολογική και μια σειρά άλλες υπηρεσίες, οι οποίες προφανέστατα αγνοήθηκαν.
Ο προσοδοφόρος αυτός τόπος παραχωρήθηκε με τη μέθοδο του νοσφισμού για 80 χρόνια από τη Μονή Τοπλού στην Loyalward για να κατασκευάσει ένα θηριώδες τουριστικό θέρετρο με 3 γήπεδα γκολφ, με περισσότερο γρασίδι από όσο έχουν 600 γήπεδα ποδοσφαίρου, 7.000 κλίνες και 730 πισίνες σε μία από τις πιο άνυδρες περιοχές της Ευρώπης.
cretalive.gr, roides.wordpress.gr
Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι…
Της Βάννας Σφακιανάκη Ως κεραυνός εν αιθρία και σαν να είναι κάτι τόσο φυσιολογικό και…
Σε μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων συνέλαβαν σήμερα έναν…
Σε ένα σημαντικό πλήγμα για την εγκληματικότητα στην περιοχή, η Αστυνομία Ηρακλείου εξάρθρωσε μια σπείρα…
Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την ηθική στήριξη…
Δεκάδες αυτοκινούμενα, πανίσχυρα πυροβόλα “M1989 Koksan” έχει στείλει ήδη η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν…
This website uses cookies.