Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, ανέφερε συγκεκριμένα, ότι οι μεταρρυθμίσεις μέχρι τώρα αντί να στρέφονται στην κορυφή της πυραμίδας εκεί που είναι τα μεγάλα, τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, στρέφονται προς ήσσονος σημασίας ζητήματα. «Μιλάμε συνέχεια για τους ταξιτζήδες και τους φαρμακοποιούς, όταν έχουμε ολιγοπωλιακές και προσοδοφορικές καταστάσεις οι οποίες κρατάνε την ελληνική οικονομία πίσω εδώ και δεκαετίες» είπε και διεμήνυσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Εμείς οι ίδιοι κρίνουμε ότι θα κριθούμε από την επιτυχία και το βάθος του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος».
Όπως είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, η ελληνική πλευρά εδώ και καιρό επιθυμεί να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών σχεδίων, όμως από την πλευρά των θεσμών υπήρξε αρνηση και ζητούνταν ολοκληρωμένη αναθεώρηση και ανασκόπηση των πάντων.
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε ειδικότερα σε συγκεκριμένα νομοσχέδια στη φοροδιαφυγή, το φορολογικό γενικά, τα κόκκινα δάνεια, τις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, για το ασφαλιστικό σύστημα και εξέφρασε την ελπίδα, που τώρα, που, όπως είπε, μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων «επιτέλους θα γίνει αυτό που ζητάμε εδώ και μήνες».
Για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του σημείωσε ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως για τον δρόμο με τον οποίο η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τους θεσμούς θα οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα είναι κοινά αποδεκτό στην Ευρώπη.
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν παρεμβαίνει στη διαμόρφωση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος, όπως είναι εμφανές και λογικό.
Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τη συγκεκριμένη αμερικανική κυβέρνηση, αν κάναμε μια τέτοια συζήτηση, θα ήμασταν λίγο πολύ σε συμφωνία.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά έχει την υποχρέωση – και εκεί συμφωνούμε- να κάνει ακριβώς ό,τι χρειάζεται και με το παραπάνω για να προχωράει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, με στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει το μέλλον της ελληνικής ανάκαμψης έτσι ώστε η εθνική οικονομία να μην αποτελέσει ζήτημα ούτε για τον ελληνικό λαό αλλά ούτε και για την ευρωζώνη.
Από την άλλη μεριά, συμπλήρωσε, κρίνουν ότι ένα ατύχημα θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, «αντίθετα με κάποιες χαλαρές δηλώσεις κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων που παίζουν με τη φωτιά».