«Στα κάγκελα» είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών, το οποίο δεν διαπιστώνει καμία σύνδεση της χρήσης του παράνομου λογισμικού Predator με τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, με κυβερνητικές πηγές να απαντούν με αιχμές, χωρίς, πάντως, να τα κατονομάζουν.
Στο αρχείο τίθεται η δικογραφία για της υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων για το κομμάτι που αφορά στην ΕΥΠ καθώς δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο που να συνδέει το κακόβουλο λογισμικό predator με τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Τα βασικά συμπεράσματα της διετούς έρευνας του Αρείου Πάγου είναι τρία:
–Δεν προέκυψε σχέση της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας με το predator ή άλλο κακόβουλο λογισμικό. Η έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες κρατικών λειτουργών αρχειοθετείται.
– Οι παρακολουθήσεις προσώπων από την ΕΥΠ έγιναν με νόμιμες επισυνδέσεις. ‘Ηδη εδώ και καιρό έχει απαλλαγεί η τέως Εισαγγελέας της ΕΥΠ και η πειθαρχική έρευνα σε βάρος της έχει τεθεί στο αρχείο.
– Ευθύνες καταλογίστηκαν σε βάρος εκπροσώπων ιδιωτικών εταιρειών.
Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος τεσσάρων προσώπων, εκπροσώπων δύο ιδιωτικών εταιρειών εμπορίας και χρήσης κακόβουλου λογισμικού, για τους οποίους προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής. Κατηγορούνται για το πλημμέλημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών και παραπέμπονται σε δίκη, με απευθείας κλήση. Οι ενδείξεις ενοχής στηρίζονται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν πρωταγωνιστήσει και σε αντίστοιχες υποθέσεις παρακολουθήσεων στο εξωτερικό.
Από τον Άρειο Πάγο διευκρινίζεται ότι το αδίκημα με το οποίο βαρύνονται τα τέσσερα πρόσωπα είναι πλημμέλλημα, γιατί οι πράξεις παρακολούθησης προσώπων φέρονται να τελέστηκαν την περίοδο 2020-2021, άρα ισχύει ο ευμενέστερος νόμος, αυτός του 19 και γι αυτό διώκονται με πλημμέλημα. Με τον ισχύοντα νόμο θα κατηγορούνταν για κακούργημα.
Η έρευνα ολοκληρώνεται μετά από δύο χρόνια, μετά τις αρχικές αποκαλύψεις για παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και τους τελευταίους 9 μήνες διεξαγόταν σε ανώτατο επίπεδο, από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αχιλλέα Ζήση. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν 40 μάρτυρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση, διενεργήθηκαν πραγματογνωμοσύνες και απαντήθηκαν όλα τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής. ο κ. Ζήσης κατέληξε σε ένα εμπεριστατωμένο πόρισμα 300 σελίδων, το οποίο διαβίβασε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γεωργία Αδειλίνη, η οποία και το επικύρωσε.
Δημητριάδης: Η απόφαση θέτει οριστικό τέλος σε ευφάνταστα κατασκευάσματα
Ωστόσο με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης αναφέρει «Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Πάντα σεβόμουν και σέβομαι το έργο της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, αυτό ορκίστηκα να υπηρετώ και στην επαγγελματική μου διαδρομή.
Τα τρία χρόνια και ένα μήνα που βρέθηκα στη θέση του Γ.Γ. του Πρωθυπουργού, υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις τα συμφέροντα της Πατρίδας και των πολιτών.
Από την πρώτη στιγμή ανέλαβα άμεσα και με ειλικρίνεια την πολιτική ευθύνη, σεβόμενος τις δημοκρατικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Αλλά και για να προστατέψω την Πατρίδα, την Κυβέρνηση και την Παράταξη.
Μέσα σε κλίμα τοξικότητας, διάλεξα τον δύσκολο δρόμο και σιώπησα, παρότι ουδέποτε υπήρξα εμπλεκόμενος.
Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα».
Πυρά Κασσελάκη, τι απαντά η κυβέρνηση
Αιχμηρή η πρώτη αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη που αναφέρει πως «με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά».
Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε ότι «σας μιλώ ως Έλληνας πολίτης και όχι ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σήμερα, με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά. Αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων.
Γι’ αυτό μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει επίσημη πολιτική δήλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Σχολιάζοντας την ανάρτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε ότι «η σημερινή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη είναι άκρως αποκαλυπτική για τρεις ξεχωριστούς λόγους:
Κυβερνητικές επισήμαναν ότι «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της».
«Κατά το σκέλος της υπόθεσης που ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνουμε την ανωτέρω πάγια θέση μας περί εμπιστοσύνης στις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές», προσέθεσαν και συμπλήρωσαν δηκτικά ότι «αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνης».
Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ο Κασσελάκης τη δήλωση Δημητριάδη
Σε νέα καυστική ανάρτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολάισε τη δήλωση του Γρηγόρη Δημητριάδη.
«Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Δημητριάδη, που θεώρησα ότι «υπήρξε εμπλεκόμενος» στο σκάνδαλο ΕΥΠ-Predator. Η αλήθεια είναι ότι με μπέρδεψε ο κ. Μητσοτάκης, όταν τον “παραίτησε” και ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Ανδρουλάκη. Παροτρύνω τον Πρωθυπουργό να επαναφέρει άμεσα τον κ. Δημητριάδη στο Μαξίμου για να αποκαταστήσει μια μεγάλη αδικία και να συνεχίσουν το κοινό τους έργο. Εύχομαι και στους δύο καλή ακρόαση».
Τα ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ προς τον Άρειο Πάγο
«Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει από σήμερα και τη σφραγίδα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου» ανέφερε από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ:
«Η ελληνική Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο, όχι μόνο δεν διευκόλυνε τη διαλεύκανση του σκανδάλου, αλλά δεν απέτρεψε και τη συγκάλυψή του.
Η αρχειοθέτηση – και δη μέσω ενός απλού Δελτίου Τύπου της Εισαγγελέως του Α.Π- συνιστά απόφαση υποβάθμισης και ευτελισμού του κύρους ενός θεσμού που αποτελεί τον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η αρχειοθέτηση επισπεύσθηκε την ώρα που η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία.
Την ώρα που μόλις είχε αποκαλυφθεί πως ένας στους 3 από εκείνους που είχαν πέσει θύμα παρακολούθησης του Predator, παρακολουθούνταν κι από την ΕΥΠ. Τα ίδια ακριβώς άτομα. Κι αυτό θεωρήθηκε ως «απλή σύμπτωση»;
Και τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος: Κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο πως αρχηγοί κομμάτων, το μισό υπουργικό συμβούλιο, δημοσιογράφοι, αρχηγοί του στρατού κ.λπ. αποτελούσαν “εθνική απειλή”, άρα ορθώς παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Γιατί και με ποιο τρόπο;
Πρέπει, λοιπόν, να μας εξηγήσουν γιατί μια σειρά ονομάτων αποτελούσαν εθνική απειλή.
Η αρχειοθέτηση του σκανδάλου των υποκλοπών πλήττει και τη διεθνή εικόνα της χώρας, η οποία τελεί υπό ευρωπαϊκό δικαστικό και πολιτικό έλεγχο για αυτό το μείζον θέμα.
Τα πολιτικά κόμματα, οι πολίτες, οι ανεξάρτητοι δικαστικοί λειτουργοί, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ οφείλουμε να δώσουμε μάχη για την προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών – σκάνδαλο Μητσοτάκη και Δημητριάδη – δεν θα μείνει και δεν πρέπει να παραμείνει στο αρχείο.
Η δημοσιογραφική έρευνα θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με μια άλλη δημοκρατική κυβέρνηση, θα αναγκάσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν. Η λογοδοσία για το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος, ούτε καν μιας παράταξης. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας, για αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή κορυφαίοι πολιτικοί και νομικοί όλων των παρατάξεων το έθεσαν στον δημόσιο διάλογο, απαιτώντας τη διαλεύκανση του. Είναι πλέον φανερό ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Σκληρή επίθεση Ανδρουλάκη
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση έκανε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «εντολέα σκοτεινού παρακρατικού μηχανισμού», ενώ ειρωνεύτηκε και την δικαιοσύνη λέγοντας πως και αυτή «έπεσε πάνω σε πολλές συμπτώσεις».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για διπλό σκάνδαλο, καθώς εκτός από την παρακολούθηση κάποιοι έβγαλαν και πάρα πολλά χρήματα. «Οι πολλές αυτές συμπτώσεις είναι όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την δικαιοσύνη. Τι μάθαμε αυτά τα δύο χρόνια; Η χώρα μας έγινε κέντρο εξαγωγής του παράνομου λογισμικού Predator γιατί αυτό δε μπορούσε να γίνει εξαγωγή από το Ισραήλ προς αφρικανικά κράτη. Αυτό το έκανε η Ελλάδα. Ντροπιαστική τακτική να πουλάς λογισμικά προς χώρες του τρίτου κόσμου. Όλα με οδηγίες της Νέας Δημοκρατίας. Στήθηκε μία μηχανή εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων. Δεν είναι μόνο ότι μας άκουγαν, κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ Είναι ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο με τζίρο εκατομμυρίων».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε: «87 άνθρωποι, υπουργοί, επιχειρηματίες, εισαγγελικοί λειτουργοί, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων είχαν στοχοποιηθεί από το Predator. Πάντα όλα συμπτώσεις. Εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα: Άντε λοιπόν εγώ για πολιτικούς λόγους είπε ο Πρωθυπουργός να πει ότι δεν αποτελώ εθνικό κίνδυνο. Οι Υπουργοί της ΝΔ τι αποτελούν; Θα μάθουμε ποτέ; Οι εισαγγελείς τι αποτελούν; Θα μας πει κάποιος τον λόγο;
«Αυτές οι υπόγειες διαδρομές που τελούν υπό τον Πρωθυπουργού είναι Ευρώπη; Δίκτυα ανεξέλεγκτα και να μην ιδρώνει κανείς; Άρα όλα είναι κανονικότητα. Σε μία χώρα είναι κανονικό να παρακολουθούνται οι Ένοπλες δυνάμεις. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι αυτά είναι κανονικότητα; Έχουμε γίνει μάρτυρες μίας πρωτοφανούς συγκάλυψης. Είδαμε την αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ. Ούτε αυτό σας πείραξε», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε και στον Υπουργό Δικαιοσύνης λέγοντας πως «δε μπορεί να μην ανοίγει ρουθούνι όταν η ΕΥΠ γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Πρώτα μόλυνε το Μαξίμου τις μυστικές υπηρεσίες τώρα το κάνει και στη Δικαιοσύνη. Διπλό Σκάνδαλο. Σκάνδαλο παρακολούθησης και συγκάλυψης. Δε μπορούσα να φανταστώ ότι θα λάμβανε τέτοιες διαστάσεις». Απευθυνόμενος προς τον Γιώργο Φλωρίδη είπε: «η κάθε εποχή έχει τους δικούς της Παπαγγελόπουλους».
Συνεχίζοντας τις επιθέσεις του προς την Νέα Δημοκρατία απευθυνόμενος προς τον Άδωνι Γεωργιάδη είπε: «Άκουσα τον Γεωργιάδη να λέει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον ανιψιό. Αυτόν που απέπεμψε ο Πρωθυπουργός όταν έλεγε ότι δεν ήμουν εθνικός κίνδυνος. Σε λίγο ο Άδωνις Γεωργιάδης θα μας πει ότι θα τον επαναπροσλάβει για να τους προσλάβει. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πάρει τον ανιψιό και τον Κοντολέοντα και να τους πει συγγνώμη. Περιμένουμε να μάθουμε από τις διαρροές σας. Τους πήρε για να ζητήσουν συγγνώμη;
Όσον αφορά τις προθέσεις του, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν σαφής πως θα συνεχίσει τον αγώνα του. «Τα πράγματα σε κάθε δημοκρατία αλλάζουν και όλα θα μπουν σε έναν άλλο δρόμο. Θα λειτουργούν οι Θεσμοί. Αυτό επιβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό δεν είναι προσωπική υπόθεση. Είναι αγώνας για το πως πρέπει να μην αλλοιωθεί η Δημοκρατία μας. Η έρευνα ήταν προσχηματική με καρμπόν καταθέσεις. Είναι σαφές γιατί αφαιρέθηκε η δικογραφία από δύο έντιμους εισαγγελείς. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Η αλήθεια θα νικήσει, όπως και σε άλλες υποθέσεις. Το φως νικάει το σκοτάδι. Θέλω να ευχαριστήσω τους δύο έντιμους εισαγγελείς που προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους. Θέλω να ευχαριστήσω τις Ανεξάρτητες Αρχές που δέχθηκαν δολοφονία χαρακτήρα. Θα συνεχίσουμε τον έντιμο αγώνα μας στο σκοτεινό παρακράτος».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε σκληρά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη αποκαλώντας τον «εντολέα σκοτεινού παρακρατικού μηχανισμού», προσθέτοντας πως τώρα που βρίσκεται στην τελική πολιτική του ευθεία θα τον «ακολουθεί μέχρι τέλους». «Η ιστορία θα σας κρίνει πολύ αυστηρά για τα όσα επιτρέψατε να συμβούν. Οι υποθέσεις που αρχειοθετούνται ανασύρονται από λειτουργούς που σέβονται τον όρκο τους. Σε ό,τι με αφορά αυτός ο νομικός αγώνας, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με συναδέλφους και συντρόφους που έχουμε κοινές ευαισθησίες. Πάνω απ’ όλα εμείς έχουμε ένα χρέος απέναντι σε ένα κράτος δικαίου. Αυτό το χρέος θα μας κάνει να μην σταματήσουμε τον αγώνα μας. Δυστυχώς για εσάς η χώρα μας έχει θεσμούς. Συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι σίγουρος ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πληρώσουν. Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θα σταθούν μαζί μας σ’ αυτόν τον αγώνα», κατέληξε στην ομιλία του.
ΠΑΣΟΚ: Μαύρη κηλίδα επί διακυβέρνησης της ΝΔ
Ο εκπρόσωπος τύπου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας, μίλησε για «μαύρη κηλίδα επί διακυβέρνησης της ΝΔ».
«Οι πολιτικές ευθύνες παραμένουν, το ποινικό σκέλος έχει και αυτό τη σημασία του, με κάθε σεβασμό πάντα στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, τις παρακολουθούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας ερωτηθείς στο ρ/σ Παραπολιτικά.
Πρόκειται για ένα σκάνδαλο «το οποίο έχει βάλει ζητήματα δημοκρατίας, έχει προβληματίσει πάρα πολύ κόσμο σχετικά με τη λειτουργία αυτών των παράνομων και παρακρατικών κέντρων τα οποία προχώρησαν σε αυτές τις άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών, στη λειτουργία ενός κατασκοπευτικού συστήματος, είχαμε τις αποκαλύψεις σχετικά με την ταυτοποίηση κάποιων στόχων», πρόσθεσε ο κ. Γλαβίνας.
Υπενθύμισε πως «ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης βαλλόμενος και πληττόμενος από το Predator όσο και από την ΕΥΠ κατά παράνομο τρόπο, έχει προσφύγει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».
Δούκας: Υποχρέωση και ευθύνη του ΠΑΣΟΚ η αποκάλυψη της αλήθειας
Για αναπάντητα ερωτήματα κάνει λόγο ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Δούκας.
«Στο σκάνδαλο των υποκλοπών τα γεγονότα δεν αλλάζουν. Η ελεγχόμενη από το Μαξίμου ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφους. Για ποιον λόγο; Ποιος έδωσε την εντολή; Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν αναπάντητα. Είναι υποχρέωση και ευθύνη του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει σε ανάρτηση.
Κατρίνης: Η υπόθεση στο αρχείο και το Κράτος Δικαίου στο απόσπασμα
Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές που καταλογίζει πλημμελήματα σε ιδιωτικές εταιρείες που εμπλέκονται με το παράνομο λογισμικό, επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει στη χώρα με την παραβίαση και κατάλυση του Κράτους Δικαίου είναι πολύ πιο σοβαρό και βαθύ.
Η ΕΥΠ είχε τους ίδιους στόχους παρακολούθησης με το Predator. Ευθύνες όμως δεν υπάρχουν, σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Η υπόθεση στο αρχείο και το Κράτος Δικαίου στο απόσπασμα».
Άννα Διαμαντοπούλου: Το θέμα των υποκλοπών δεν μπορεί να κλείσει αν δεν αναζητηθεί πλήρως και σε βάθος όλη η αλήθεια
Η υπόθεση των υποκλοπών «δεν μπορεί να κλείσει αν δεν αναζητηθεί πλήρως και σε βάθος όλη η αλήθεια», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Άννα Διαμαντοπούλου, υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σε δήλωσή της για το πόρισμα του Αρείου Πάγου.
Η κυρία Διαμαντοπούλου τονίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ ως παράταξη έχει την υποχρέωση και θα το κάνει με κάθε τρόπο να κινηθεί προς την πλήρη αποκάλυψη της» υπόθεσης.
Επισημαίνει ακόμη ότι «η υπόθεση των υποκλοπών από την κυβέρνηση έχει θέσει σοβαρά ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στην χώρα μας» και ότι «το ζήτημα αυτό έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή διάσταση και προκαλεί αμφισβήτηση σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας».
«Είναι πλέον φανερό ότι το ζήτημα αυτό αφορά κάθε δημοκρατικό πολίτη», καταλήγει στη δήλωσή της η Άννα Διαμαντοπούλου.
ΚΚΕ: Είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της
Για βαθύτερο ζήτημα, τόσο του νομικού πλαισίου που υφίσταται, όσο και του κράτους δικαίου στη χώρα, κάνει λόγο το ΚΚΕ σχολιάζοντας το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών.
Το κόμμα αρχικά αναφέρει ότι «το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει, για μία ακόμη φορά, τις τεράστιες ευθύνες της. Επιβεβαιώνει ότι “πηγή” του προβλήματος είναι ένα βαθιά αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και το κράτος να εντείνουν τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση, στη βάση του δόγματος “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”».
Προσθέτει, δε, ότι «αυτό το πλαίσιο, που έχει διαμορφωθεί, διατηρηθεί και ενισχυθεί από όλες τις κυβερνήσεις, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, έχει στο στόχαστρό του, πρώτα από όλα, τον ίδιο τον λαό και τις διεκδικήσεις του. Αυτό είναι το έδαφος για να γίνονται – με μια απλή επίκληση “λόγων εθνικής ασφαλείας” – οι δεκάδες χιλιάδες “νόμιμες” και μαζί με αυτές οι παράνομες επισυνδέσεις, ένα μέρος των οποίων βγαίνει τελικά στο φως».
«Η υπόθεση κατέληξε ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο όπως και η υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, βγάζοντας “λάδι” τις κυβερνητικές ευθύνες και συγκαλύπτοντας την ουσία της υπόθεσης. Φυσικά, το “ξέπλυμα” μέσω της δήθεν “ανεξάρτητης” δικαιοσύνης -της οποίας η ηγεσία διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση- και των δήθεν “ανεξάρτητων” αρχών, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων. Όσοι σήμερα ανακαλύπτουν χειραγώγηση της δικαιοσύνης, είναι οι ίδιοι που απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της», τονίζει το ΚΚΕ.
Καταλήγει, δε, αναφέροντας ότι «αποδεικνύεται και με αυτή την αφορμή ότι το “κράτος δικαίου” που υπερασπίζονται όλοι τους, δεν είναι άλλο από το κράτος της αδικίας, της εκμετάλλευσης, της καταπάτησης κάθε λαϊκού δικαιώματος και ελευθερίας για να θωρακίζεται η εξουσία του κεφαλαίου. Στα χέρια του λαού βρίσκεται η υπεράσπισή τους, στον δρόμο του αγώνα για την οριστική ανατροπή αυτής της αδικίας».
Νέα Αριστερά: Σφραγίζεται η μεγαλύτερη συγκάλυψη στη σύγχρονη ιστορία
«Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και το Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Σφραγίζεται και με τη βούλα της δικαιοσύνης η μεγαλύτερη συγκάλυψη στη σύγχρονη ιστορία», τονίζει η Νέα Αριστερά, με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου, κατά το οποίο «δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας με το Predator, ενώ οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιρειών θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλημμελήματα».
Η Νέα Αριστερά αναφέρει ότι «50 χρόνια ζωής για τη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία η Ελλάδα γίνεται η εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα. Ένα καθεστώς παραδομένο στο οργανωμένο έγκλημα και στο παρακράτος».
Η Νέα Αριστερά θυμίζει ότι «λίγο μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη-“λανθασμένος χειρισμός από την ΕΥΠ” σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- την απομάκρυνση του κ. Δημητριάδη και την αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι θα πέσει άπλετο φως».
Με αφορμή τη σημερινή εξέλιξη, το κόμμα σχολιάζει ότι «με λίγα λόγια, οι αποκαλύψεις της μαχητικής ερευνητικής δημοσιογραφίας, οι δεκάδες κοινοί στόχοι ΕΥΠ και Predator, υπουργοί, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, εισαγγελείς, τραπεζικοί, ήταν αποτέλεσμα… τυχαίων γεγονότων και συμπτώσεων».
«Γίνεται πια εμφανές το γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία έστησε μια επιτροπή-παρωδία, φυγάδευσε κρίσιμους μάρτυρες και απέκρυψε ζωτικής σημασίας καταθέσεις και στοιχεία στο όνομα του “απορρήτου”. Γιατί επιχειρήθηκε πραξικοπηματικού χαρακτήρα αλλοίωση της σύνθεσης της ΑΔΑΕ. Τώρα ο κ. Δημητριάδης μπορεί να επιστρέψει και επισήμως στα καθήκοντά του δίπλα στον κ. Μητσοτάκη» καταλήγει η Νέα Αριστερά.
Χαρίτσης: «Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για τη χώρα μας»
«Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για τη χώρα μας. Ο Άρειος Πάγος έβαλε τέλος στην έρευνα για τις ευθύνες της ΕΥΠ στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σε ανάρτησή του στα social media.
Ο κ. Χαρίτσης υποστηρίζει ότι «πρόκειται για το τελευταίο βήμα σε ένα κυβερνητικό σχέδιο που από την πρώτη στιγμή ήθελε να μας πείσει ότι δεν υπήρξε ποτέ σκάνδαλο». «Μόνο αθώες συμπτώσεις. Δεν πείθουν κανέναν γιατί χάρη στην ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα ξέρουμε ότι οι παρακολουθήσεις είχαν ένα και μόνο κέντρο: το Μέγαρο Μαξίμου», προσθέτει.
Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς σημειώνει ότι «γιορτάσαμε πρόσφατα τα 50 χρόνια της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας» και πως «για να έχουν όμως νόημα οι λέξεις, το καθεστώς της συγκάλυψης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να φύγει. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για τη δημοκρατία μας».
Κωνσταντοπούλου: Ντροπιαστική η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, χαρακτήρισε ντροπιαστική την ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το ζήτημα των παράνομων τηλεφωνιών παρακολουθήσεων, σημειώνοντας ότι δεν περιποιεί τιμή για τη δικαιοσύνη, ενώ έκανε λόγο για εξόφθαλμες κυβερνητικές ευθύνες.
Σε παρέμβαση της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε τη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία, όπως είπε, πρέπει να διαβιβαστούν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης μαζί με το πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών, για να συζητηθούν, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα δημοκρατίας.
Όπως είπε, απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, δεν πρόκειται περί αμετάκλητου βουλεύματος του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά για προκαταρκτική εξέταση.
«Σπεύσατε να πείτε ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για τον επικεφαλής της ΕΥΠ Γρηγόρη Δημητριάδη και οι βουλευτές σας χειροκρότησαν. Δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Με τον ίδιο τρόπο είχατε χειροκροτήσει και τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή για τον οποίο ισχυρίζεστε ότι είναι αθώος και πρέπει να σας δώσουμε και τα εύσημα. Και ήρθατε με τον ίδιο τρόπο να ζητήσετε και τα ρέστα για γεγονότα που σας καθιστούν υπεύθυνους», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε:
«Λυπάμαι παρά πολύ που για άλλη μια φορά εισαγγελείς του Αρείου Πάγου αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Έχουν προηγηθεί πολλοί άλλοι -και ο κ. Ντογιάκος και η κ. Δημητρίου και άλλοι- δυστυχώς φαίνεται όταν διορίζεσαι από την κυβέρνηση τείνεις να την δικαιολογείς, όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με δικαιοσύνη. Και βεβαίως δεν πρόκειται περί κανενός αμετάκλητου βουλεύματος. Μιλάμε για ένα απλό πόρισμα προκαταρκτικής εξέτασης που αντί για 4 μήνες που ορίζει ο νόμος διήρκησε δύο χρόνια ώστε να είναι μυστική και μη προσβάσιμη».
«Η πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας τώρα που ολοκληρώθηκε και πομπωδώς ανακοινώνεται ότι υπάρχει και πόρισμα, είναι να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να διαβιβαστούν σε αυτή από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης και το πόρισμα, και να συνεδριάσει διότι υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα στη δημοκρατική λειτουργία και στη διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών στη χώρα που εμπλέκει δυστυχώς και τη δικαιοσύνη», κατέληξε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Άγρια κόντρα στη Βουλή
Το πόρισμα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών μονοπωλεί και τη συζήτηση στη Βουλή.
Η κυβέρνηση που δέχεται βολές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρει να περάσει στην αντεπίθεση με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρει ότι «το θέμα των υποκλοπών έληξε, τελεία».
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας «ως προς την εμπλοκή της κυβερνήσεως έληξε, ως προς το Predator, γίνεται έρευνα και έχουν ασκηθεί διώξεις», καλώντας εκ νέου τα κόμματα να να ζητήσουν συγγνώμη από τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Διαχωρίζοντας τους στόχους της ΕΥΠ με αυτές του Predaton με βάση το πόρισμα, είπε πως «άλλο οι υποκλοπές που έγιναν για ιδιωτικά συμφέροντα και άλλο αυτό που πήγατε να τα φορτώσετε όλα στον Δημητριάδη». Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και τον Δημήτρη Μάντζο ο υπουργός Υγείας του είπε «προσέξτε μην παρεξηγηθείτε για τον Δημητριάδη. Η χώρα είναι μικρή. Όποτε λέω Δημητριάδης πετάγεστε σαν να δίνετε εξετάσεις σε κάποιον. Ο Δημητριάδης μπήκε σήμερα στο αρχείο θα του ζητήσετε συγγνώμη».
Νωρίτερα, άγρια κόντρα ξέσπασε με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρει πως όποιος αμφισβητεί το πόρισμα, θέτει σε αμφισβήτηση το πολίτευμα της χώρας.
Αφορμή στάθηκε η αναφορά του Νάσου Ηλιόπουλου από τη Νέα Αριστερά που χαρακτήρισε τη χώρα «με τη βούλα μπανανία» και «παιδική χαρά του οργανωμένου εγκλήματος».
«Δεν μπορεί να λέει ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκανε το χατίρι στην κυβέρνηση για να συγκαλύψει την υπόθεση. Θα τρελαθούμε εδώ», σχολίασε ο υπουργός Υγείας με τον Νάσο Ηλιόπουλο να απευθύνει δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση ότι συντόνισε ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων. «Είστε υπόλογοι», είπε προς τα υπουργικά έδρανα.
«Όσα είπατε, δεν ξέρω εάν έχετε συναίσθηση, είναι η πλήρης αμφισβήτηση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ θα έπρεπε να πουν συγγνώμη στον Γρηγόρη Δημητριάδη που συκοφαντήθηκε.
«Εφόσον τα έκανε σωστά θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να του ζητήσει συγνώμη και να τον επαναφέρει και εάν ήταν νόμιμες οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ να ξαναπροσλάβει και τον κ. Κοντολέοντα», παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επέμεινε και απευθυνόμενος στον Νάσο Ηλιόπουλο είπε: «Θα θέλατε να είσαστε κάτι σαν τον Μαδούρο που κάνει νοθεία για να κερδίσει εκλογές εσείς στην Νέα Αριστερά. Άλλο η εκτελεστική εξουσία, άλλο η δικαστική. Εάν αμφισβητείτε το πόρισμα της ελληνικής Δικαιοσύνης, αμφισβητείτε την αστική δημοκρατία».
Αδ. Γεωργιάδης: Επειδή λέτε για ιδεολογία, σας θυμάμαι στην πλατεία των αγανακτισμένων με τις κρεμάλες… Το να κάνετε εσείς εμένα μαθήματα κωλοτουμπας, πάει πολύ. Από την πλατεία των αγανακτισμένων, στην αγκαλιά της Μέρκελ.
«Θα μας αποβάλλετε από την αίθουσα, θα μας προπηλακίσετε; Τι θα κάνετε; Η απόφαση του Αρείου Πάγου λέει ότι για τις υποκλοπές που έγιναν από ΕΥΠ και Predator δεν βρέθηκαν κοινά στοιχεία… Υποκλοπές έγιναν και από την ΕΥΠ και από το Predator, γι΄αυτό και παραπέμπει σε εταιρείες παράνομων λογισμικών; Ναι;», ανέφερε η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ και σχολιάζοντας την αναφορά του Άδωνι Γεωργιάδη να ζητήσει η αντιπολίτευση συγγνώμη από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, είπε: «Εμείς να ζητήσουμε συγγνώμη από τον κ. Δημητριάδη; Ο κ. Πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τις υποκλοπές…. Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια. Ξέρετε και τι έγινε και τι συγκαλύψετε και τι διαπίστωσε ο Άρειος Πάγος και στα δύο πεδία υποκλοπών. Γι αυτό μην κοκορεύεστε. Αιδώς».
Έκπληκτος ο Φάμελλος με την απόφαση του Αρείου Πάγου
Την έκπληξή του για την απόφαση του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο των υποκλοπών εξέφρασε ο Σωκράτης Φάμελλος και απέδωσε στην κυβέρνηση την ευθύνη της «τελειωτικής συγκάλυψης» .
«Οφείλω να πω είναι ότι με εξέπληξε η συγκεκριμένη απόφαση και θεσμικά αναμέναμε την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας για να χυθεί φως σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή υπόθεση. Δυστυχώς, σήμερα μετά από την απόφαση αυτή, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι έγινε αυτό» είπε και έκανε λόγο για «ακόμα μία πράξη στη συγκάλυψη που επιχειρείται σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο δημοκρατίας. Κάτι που θα κλονίσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης».
Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε σε πρόσφατα δημοσιεύματα περί 27 κοινών στόχων και κοινού κέντρου παρακολούθησης και τόνισε ότι η απόφαση αφενός δεν δίνει απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα και σε πραγματικά στοιχεία και αφετέρου εκθέτει και τον Πρωθυπουργό που είχε ζητήσει συγνώμη από τον κύριο Ανδρουλάκη, για τον οποίο σήμερα η κυρία Αδειλίνη λέει ότι ορθώς παρακολουθήθηκε.
«Δεν είναι μόνο τα κοινά ονόματα και το εύρος της έρευνας που δημιουργούν αναπάντητα ερωτήματα αλλά και η αντίφαση που δημιουργείται σχετικά με το λόγο παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Σύμφωνα με την κυρία Αδειλίνη ήταν νόμιμες οι παρακολουθήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να κρύβεται» και να έρθει στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις.
Βορίδης: Δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση στις υποκλοπές, δεν σας αρέσει; Το καταλαβαίνω
Ο Μάκης Βορίδης που παρενέβη στη συζήτηση στη Βουλή ανέφερε ότι εάν υπάρχουν κατηγορούμενοι, αυτοί δεν είναι στην πλευρά της ΝΔ. Μάλιστα, επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι τώρα που η Δικαιοσύνη δεν στέργει να συμφωνήσει με την αντιπολίτευση πρέπει να την ψέξουμε γιατί δεν εξυπηρετεί την πολιτική της εξιστόρηση.
«Δεν υπηρετήθηκε το δικό σας αφήγημα, αλλά όλοι οι θεσμοί λένε ότι δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση σε αυτό που λέγεται παράνομες παρακολουθήσεις, δεν σας αρέσει; Το καταλαβαίνω», είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Ήρθε η ημέρα που η Δικαιοσύνη απεφάνθη και είπε ότι όλες οι ύβρεις που εκτοξεύθηκαν αυτό το χρονικό διάστημα ήταν συκοφαντίες, ψέματα και έωλα.
«Εξετάστηκαν όλοι οι προταθέντες μάρτυρες, περισσότεροι από σαράντα, επελήφθησαν τρεις ανεξάρτητες αρχές. Επιβλήθηκαν υπομνήματα, ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας. «Τι να κάνουμε, όλοι οι θεσμοί, αποφάσισαν ότι ναι, δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση σε παράνομες παρακολουθήσεις» είπε ο κ Βορίδης και πρόσθεσε: «Περιμέναμε, δε ξέρω για συγνώμη, αλλά μια αναγνώριση για το ότι ψάχνετε για σκευωρίες και σκάνδαλα και η δικαιοσύνη σας λέει διαρκώς ότι αυτά δεν υπάρχουν. Εάν υπάρχουν καταδικασμένοι κυβερνητικοί, δεν είναι στην ΝΔ, άλλοι σε άλλα κόμματα. Αντιθέτως όλες οι μυθολογίες που εξυφαίνει η Αριστερά, συστηματικά οδηγούνται στο τίποτα».
Ανδρουλάκης σε Βορίδη: Η ΝΔ είναι ένα με τη διαπλοκή – Μήπως ο Μητσοτάκης φοβάται;
Νέα επίθεση στην κυβέρνηση έκανε σε νέα του παρέμβαση στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στράφηκε κατά του Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση.
«Σας ζητώ συγγνώμη γιατί όπως μας είπατε υπεύθυνος της συγκάλυψης των υποκλοπών είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Με νόμο του Παπανδρέου δε θα μάθουμε ποτέ την Αλήθεια. Σας ζητώ συγγνώμη», είπε ειρωνευόμενος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Μάκη Βορίδη.
«Είναι πλημμέλημα οι ιδιώτες να καρφώνουν predator στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Έχει πάτο η διακυβέρνησή σας;» αναρωτήθηκε στην συνέχεια.
«Άκουσα πάλι να λέτε για συμφέροντα όπως κάνατε με τα Τέμπη και μετά το μισό Μαξίμου πάλι να παραιτηθεί. Είστε ένα με τα συμφέροντα και ένα με τη διαπλοκή και την συγκάλυψη. Είστε ένα με δική σας ευθύνη. Επειδή ασκούμε κριτική στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης επιτιθόμαστε και στη ΝΔ. Εσείς πόσες φορές στο παρελθόν έχετε ασκήσει κριτική στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Κάποτε ασκούσαμε μαζί για τον Παπαγγελόπουλο», πρόσθεσε στην συνέχεια.
«Όχι μόνο δεν επουλώσατε τα τραύματα αλλά δημιουργήσατε νέα. Θέλετε μόνο την καρέκλα. Εμείς ως δημοκράτες λέμε ότι και «οι κρίνοντες κρίνονται». Δεν κάναμε εμείς συνεχιζόμενες επιθέσεις στον Ράμμο. Εσείς ήσασταν. Μαθήματα για σεβασμό στους θεσμούς δεν μπορείτε να δώσετε σε κανέναν», συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κάνοντας σκληρή επίθεση στην Νέα Δημοκρατία είπε: «εγώ δεν είμαι εθνικός κίνδυνος σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη. Εκτός αν είναι αναξιόπιστος. Οι Υπουργοί σας; Πώς νιώθει η μισή ΝΔ; Όσοι παρακολουθήθηκαν ξαφνικά τους δώσατε περισσότερη εξουσία. Τους αναβαθμίσατε».
«Μήπως τελικά ο Μητσοτάκης φοβάται; Είναι ευάλωτος; Μήπως τους έδωσε μεγαλύτερο ρόλο για να τους κλείσει το στόμα; Να είστε σίγουροι όλοι εσείς οι Υπουργοί της ΝΔ, ότι αυτή η σκοτεινή σελίδα θα μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα εκφράζουν τη λύπη τους
Την αποδοκιμασία τους για την απόφαση του Αρείου Πάγου εξέφρασαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.
«Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση του Αρείου Πάγου να απαλλάξει την ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών – που δρα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- της ευθύνης για την αυθαίρετη παρακολούθηση των δημοσιογράφων στο Predatorgate, παρά τα στοιχεία πολλών δημοσιογραφικών ερευνών», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανάρτηση.
Καμπαγιάννης: Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου εμφανίστηκε ως κλαδική εισαγγελέων της ΝΔ
«Aν νομίζουν οι εγκέφαλοι του παρακράτους των παρακολουθήσεων που στήθηκε μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι οποίοι πανηγυρίζουν ότι η διερεύνηση του σκανδάλου και η απόδοση ευθυνών τελειώνει εδώ, αυταπατώνται», τονίζει ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.
Αναλυτικά η δήλωση
Η σημερινή (από 30/7/2024) ανακοίνωση-ενημέρωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη ολοκληρώνει τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών τόσο για το κομμάτι των εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου για “λόγους εθνικής ασφάλειας” όσο και για το κομμάτι του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται “ένα απολύτως εμπεριστατωμένο πόρισμα 300
περίπου σελίδων” του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση που είχε αναλάβει τη σχετική προκαταρκτική εξέταση, κατόπιν αφαίρεσης του φακέλου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών λόγω “κινδύνου παραγραφής”.
Αν και δεν έχουμε πρόσβαση στο σύνολο του εισαγγελικού πορίσματος, ο συνδυασμός της μακροσκελούς ανακοίνωσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και των σχετικών δημοσιογραφικών πληροφοριών δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το μέγεθος της συγκάλυψης.
Α. Όσον αφορά τις εισαγγελικές άρσεις απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας με αίτημα της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής τα έτη 2020-2024, το πόρισμα κρίνει ότι “τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, διαχρονικά, δεν αξιώνει την παράθεση ειδικής αιτιολογίας στις ως άνω διατάξεις”.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επικυρώνει και νομιμοποιεί αναδρομικά όχι μόνο τις επίδικες εισαγγελικές διατάξεις άρσης απορρήτου για τις οποίες έχουν κατατεθεί μηνύσεις (πχ. υπόθεση Νίκου Ανδρουλάκη), αλλά ΟΛΕΣ τις εκδοθείσες εισαγγελικές διατάξεις επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας που ανέρχονται σίγουρα σε πάνω από 50.000 (ολογράφως πενήντα χιλιάδες). Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΑΕ, το 2020 εκδόθηκαν 13.751 εισαγγελικές διατάξεις, το 2021 εκδόθηκαν 22.215 και το 2022 εκδόθηκαν 10.119.
Προφανώς, η επίκληση περί μη υποχρέωσης παράθεσης ειδικής αιτιολογίας όσον αφορά τις εισαγγελικές διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 2225/1994 (“λόγοι εθνικής ασφάλειας) είναι νομικά έωλη και τούτο γιατί καθιστά τις συγκεκριμένες διατάξεις νομικά ανέλεγκτες. Όποια άποψη και αν έχει κάποιος για το νομοθετικό πλαίσιο μη υποχρέωσης παράθεσης ειδικής αιτιολογίας (κρατούσα στη συνταγματική θεωρία είναι η αντίθεση αυτής με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ), ο θιγόμενος έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποτανθεί στις δικαστικές αρχές και να αξιώσει τη διερεύνηση τέλεσης ποινικού αδικήματος σε βάρος του μέσω άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του δυνάμει εισαγγελικής διάταξης, η οποία κατόπιν πρέπει να ελεγχθεί δικαστικά τόσο στον απαιτούμενο τύπο της (τυπικές προϋποθέσεις έκδοσης, κοκ) όσο και στην ουσία της (έλεγχος αναγκαιότητας, αναλογικότητας, κοκ).
Με το επικαλούμενο εισαγγελικό πόρισμα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέστησε νομικά ανέλεγκτες τις αποκαλυφθείσες εισαγγελικές άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών (μεταξύ άλλων) πολιτικών προσώπων, βουλευτών και ευρωβουλευτών, αρχηγών κομμάτων, Υπουργών, στρατηγών, εισαγγελέων, αξιωματικών της ΕΛΑΣ, ανθρώπων δηλαδή που οι επικοινωνίες τους, εκ της πολιτειακής και πολιτικής τους θέσης, άπτονται κρατικών απορρήτων και μυστικών της πολιτείας.
Και τούτο, χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης και χωρίς καν οι κατά νόμο υπεύθυνοι, δηλαδή η εντεταλμένη στην ΕΥΠ εισαγγελέας και ο διοικητικός προϊστάμενος της ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου, να κληθούν να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις… Μιλάμε για τέτοιο κουκούλωμα.
Β. Όσον αφορά τις παρακολουθήσεις μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, σύμφωνα με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, “προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας” σε βαθμό πλημμελήματος.
Πρόκειται για “ποινική δίωξη” σκάνδαλο, τόσο ως προς το πρόσωπο των διωκόμενων όσο και ως προς τον νομικό χαρακτηρισμό των αδικημάτων. Διωκόμενοι είναι μόνο κάποιοι ιδιώτες, παρά τις επαρκέστατες ενδείξεις που προέκυψαν για την ύπαρξη κοινού κέντρου ΕΥΠ-Predator, καθώς, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες (Inside Story, 26/7/24), από την (έστω ελλιπή) διασταύρωση της λίστας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και του αρχείου της ΕΥΠ, προέκυψε ότι από τους 87 συνδρομητές που στοχοποιήθηκαν παράνομα με το Predator, οι 27 παρακολουθούνταν και “νόμιμα” με εισαγγελικές διατάξεις της ΕΥΠ για “λόγους εθνικής ασφάλειας”, οι 22 δε εξ αυτών σε χρόνο κοντά ή ταυτόχρονα με τη στοχοποίηση μέσω Predator. Το αδιάσειστο αυτό στοιχείο υπονομεύτηκε με το αδιανόητο εύρημα της “διάχυσης” των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων στο σύνολο (!) των εισαγγελικών άρσεων του διαστήματος 2020-2023, ώστε οι διπλές παρακολουθήσεις ΕΥΠ-Predator να ανέρχονται στο 1% (!) και όχι σε μία στις τρεις όπως είναι η πραγματικότητα (βλ. σχετικό δημοσίευμα της Ιωάννας Μάνδρου στην Καθημερινή, 27/7/24). Όσο δε για τον νομικό χαρακτηρισμό, η στοχοποίηση με κατασκοπευτικό λογισμικό του μισού υπουργικού συμβουλίου, και ιδιαίτερα των διατελεσάντων Υπουργών Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη και Ν. Δένδια, χαρακτηρίζεται από τις εισαγγελικές αρχές ως πλημμέλημα (!) του άρθρου 370Α του Ποινικού Κώδικα και όχι ως κακούργημα των άρθρων 146 (παραβίαση μυστικών πολιτείας) και 148 (κατασκοπεία) του Ποινικού Κώδικα. Οι δικαιολογίες ότι η πλημμεληματική δίωξη οφείλεται στον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 δεν είναι παρά το “κόκκαλο” για να αναλάβουν δράση τα φιλοκυβερνητικά δημοσιογραφικά χαλκεία, καμία σχέση όμως δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Φανταζόμαστε το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας που θα νιώσει σήμερα ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος όταν πληροφορηθεί ότι η παρακολούθησή των τηλεφωνικών επικοινωνιών του από την ΕΥΠ για “λόγους εθνικής ασφάλειας” έχει τόση αξία για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όση μια άρση απορρήτου των επικοινωνιών του τελευταίου Τούρκου πράκτορα ή του κάθε μαστροπού. Και βέβαια, την αμηχανία που θα νιώσει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που, σε συνέντευξή του (“Meeting Point”, newsbomb.gr, 27/4/2023), είχε χαρακτηρίσει τυχόν απόπειρα παρακολούθησης των επικοινωνιών ενός Υπουργού Εξωτερικών χώρας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ως “εγκληματική πράξη σε βαθμό κακουργήματος στο μισό πλανήτη”, για να μάθει σήμερα ότι, για τους ανώτατους Εισαγγελείς της χώρας του, πρόκειται απλώς για πλημμέλημα που τιμωρείται με φυλάκιση…
Με την έκδοση του απαλλακτικού εισαγγελικού πορίσματος και την ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η αντιδημοκρατική εκτροπή του σκανδάλου των υποκλοπών ολοκληρώθηκε. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε να επιλέξει ανάμεσα στην εκπλήρωση του θεσμικού της ρόλου, που είναι η περιφρούρηση της νομιμότητας απέναντι σε τυχόν αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας και στη συγκάλυψη. Ο δρόμος που επέλεξε είναι σαφής και για την επισημοποίηση της δημόσιας εικόνας της ως Κλαδικής Εισαγγελέων της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει να μέμφεται παρά μόνο τον εαυτό της.
Σήμερα, οι εγκέφαλοι του παρακράτους των παρακολουθήσεων που στήθηκε μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη πανηγυρίζουν. Αν νομίζουν, όμως, ότι η διερεύνηση του σκανδάλου και η απόδοση ευθυνών τελειώνει εδώ, αυταπατώνται.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η γρίπη των πτηνών H5N1 ανήκει σε μια αυξανόμενη κατηγορία μολυσματικών ασθενειών που…
Την οργή της σχετικά με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέξει τον Κωνσταντίνο Τασούλα για…
Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη (16/1) ο Άντονι Μπλίνκεν ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ…
Σ.Σ., Έλληνας με καταγωγή από την Κρήτη ηλικίας 35 ετών και δάσκαλος δημοτικού σχολείου στο Άρνεμ της Ολλανδίας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση…
Ξεκινά η δίκη για τον θάνατο του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά Την ερχόμενη Δευτέρα,…
"Καμπανάκι" της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, για τις συνθέσεις των αυτόφωρων τα Σαββατοκύριακα…
This website uses cookies.