ΘΕΣΕΙΣ

Υποκριτικό να κουνά το δάκτυλο η Ευρώπη στην Ελλάδα για το έλλειμμα Δημοκρατίας όταν έκανε ότι περνά από το χέρι της για να γιγαντωθεί

Με πρόσφατο ψήφισμά η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου άσκησε σκληρή κριτική στην Ελλάδα για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες. Στο ψήφισμα τονιζόταν οι απειλές που δέχονται οι δημοσιογράφοι, οι παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων για λόγους “εθνικής ασφάλειας”, η εξάρτηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι πιέσεις που τους ασκούνται.

Όλα αυτά είναι σωστά και ορθά επισημαίνονται. Όμως όταν αυτό το ψήφισμα έρχεται μέσα από το ευρωκοινοβούλιο δε μπορούμε να επισημάνουμε και την υποκρισία αυτού του ψηφίσματος. Το πρόβλημα Δημοκρατίας στην Ελλάδα δεν ξεκίνησε επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αντιθέτως, το έδαφος για αυτό που έχει επικρατήσει σήμερα, μπήκε από την ίδια την Ευρώπη και κυρίως από τις ηγεμονικές της δυνάμεις με πρώτα και κύρια τη Γερμανία.

Η Ευρώπη ήταν η πρώτη που δε σεβάστηκε τη δημοκρατική βούληση των πολιτών, που απαίτησε να μην εφαρμοστεί το δημοψήφισμα, που ξεκάθαρισε με κάθε τρόπο ότι “δεν υπάρχει άλλος δρόμος” παρά ο μονόδρομος της εξοντωτικής νεοφιλελεύθερης λιτότητας, ότι η δημοκρατία δε μπορεί να αποφασίζει για τόσο κρίσιμα ζητήματα όπως… οι ζωές των ανθρώπων.

Η ίδια Ευρώπη λοιπόν δημιούργησε το έδαφος για τη μετέπειπα μονοκρατορία της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εν μέσω απουσίας άλλου δρόμου – μονόδρομου που αποδέχθηκε και η κυβερνητική Αριστερά που υπέγραψε και εφάρμοσε τα μνημόνια – πράττει δίχως να υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση.

Όμως δίχως αντιπολίτευση δε μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία. Το βιώνουμε σήμερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνά μια βαθύτατη υπαρξιακή κρίση, με το ΠΑΣΟΚ να μη μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της αντιπολίτευσης παγιδευμένο και αυτό στην αδυναμία του να παράξει πραγματικά οραματική πολιτική και με το ΚΚΕ να μη μπορεί να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα μπρος.

Σε αυτό το κενό ευδοκιμεί ο αυταρχισμός, η παρακμη των δημοκρατικών θεσμών, η αλαζονία, η ασυδοσία. Και για τη δημιουργία αυτού του κενού, η Ευρώπη έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο.

Είναι η ίδια Ευρώπη που ρέπει όλο και προς τα ακροδεξιά με τις ισχυρές τις χώρες να βρίσκονται ανίκανες να δώσουν απαντήσεις ακόμη και εντός των κοινωνιών τους, παγιδευμένες σε αντιδημοκρατικά – νεοφιελεύθερα αφηγήματα που αποτελούν το γόνιμο έδαφος για την άνθηση της μισαλλοδοξίας και του ρατσιμού.

Είναι τόσο υποκριτικό λοιπόν να κουνά το δάκτυλο αυτή η Ευρώπη στην Ελλάδα και να μιλά για έλλειμμα Δημοκρατίας. Το έλλειμμα που η ίδια έκανε ότι περνά από το χέρι της για να γιγαντωθεί.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

6 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

7 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

8 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

8 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

8 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

8 hours ago

This website uses cookies.