16.8 C
Chania
Wednesday, May 29, 2024

Υπουργός Εξωτερικών Σκοπίων: “Είμαι Μακεδόνας” – Μ. Κεφαλογιάννης: “Το κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία, δεν μπορεί να δεχθεί μία τέτοια συμφωνία”

Ημερομηνία:

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας για το δημοψήφισμα, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικών κομμάτων, Αριστεράς ή Δεξιάς, αλλά για το μέλλον της ίδιας της χώρας του και για την «οικοδόμηση σχέσεων φιλίας», σε μια περιοχή που το χρειάζεται. Προσέθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενημερώνει τους πολίτες της χώρας σχετικά με το δημοψήφισμα, για να λάβουν ελεύθερα τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τους.

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, ο Ντιμιτρόφ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πολλοί συμβιβασμοί, έως ότου καταλήξουν στην τελική του διατύπωση. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία για να κλείσει ένα δύσκολο ζήτημα και να ανοίξει μια πόρτα για το μέλλον» και πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβουν αυτήν την ιστορική ευθύνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ συνέχισε λέγοντας ότι τα Σκόπια έχτισαν «γέφυρα φιλίας» με τους βαλκανικούς λαούς και κυρίως με τους Έλληνες, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ. «Εμείς και οι φίλοι μας οι Έλληνες θα είμαστε καλύτερα αν το πετύχουμε αυτό» ανέφερε, σημειώνοντας ότι για κάποιους στη χώρα του θεωρείται «ήρωας» και για κάποιους άλλους «προδότης».

«Αν θα μπορούσα να γράψω μόνος μου τη συμφωνία, θα ήταν καλύτερη για τη χώρα μου και αν ο Νίκος Κοτζιάς θα μπορούσε να τη γράψει μόνος του, θα ήταν καλύτερη για τη χώρα του» ανέφερε, τονίζοντας ότι η συμφωνία έπρεπε να γραφτεί και «να συμβιβαστούμε για να προστατέψουμε ό,τι είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα και τη δική μου χώρα». Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι, εάν εφαρμοστεί η συμφωνία, σε πέντε χρόνια από σήμερα τα οφέλη και για τις δύο χώρες θα είναι πολύ μεγάλα.

«Στο μέλλον θα αναρωτιόμαστε γιατί η συμφωνία δεν επετεύχθη στις αρχές της δεκαετίας του ’90» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ και συνέχισε, λέγοντας: «Χάσαμε μια γενιά. Θα μπορούσαμε να είμαστε από τότε φίλοι».

«Είμαι Μακεδόνας»

Απαντώντας στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, όταν του επισήμανε ότι «μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα», ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων τόνισε ότι είναι Μακεδόνας και συμπλήρωσε πως, όταν η συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε ισχύ, «η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

Ο ίδιος ανέφερε, ωστόσο, ότι ο όρος «Μακεδόνας» έχει διαφορετικές σημασίες και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες. Τόνισε, δε, ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και πως η διάκριση αυτή είναι erga omnes.

Στην απάντησή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είπε:

«Ο ελληνικός Λαός δεν νομιμοποιεί τα αυθαίρετα δημιουργήματα του Τίτο για “Μακεδονική Εθνότητα” και “Μακεδονική Γλώσσα”».

Αναλυτικά η παρέμβαση του Μανώλη Κεφαλογιάννη:

«Κύριε Ντιμιτρόφ, μιλήσατε με σύνεση και ωριμότητα.

Θέλω, όμως, να σας θέσω ένα ερώτημα.

Ρώτησα έναν κάτοικο της Νέας Υόρκης και έναν κάτοικο της Νέας Ζηλανδίας πως ονομάζονται και πως αυτοπροσδιορίζονται;

Μου απάντησαν και οι δύο:

Νεουορκέζος (Newyorker) ο ένας, Νεοζηλανδός (Newzeelander) ο άλλος.

Με τη συμφωνία της 17ης Ιουνίου μεταξύ της Ελλάδος και των Σκοπίων στις Πρέσπες, το κράτος σας θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Εσείς, πως θα ονομάζεστε;

«Βορειομακεδόνας» ή «Μακεδόνας»;

Εάν ονομάζεστε – αυτοαποκαλείστε ως «Μακεδόνας», τότε πρέπει να μας εξηγήσετε :

Γιατί η ιστορία έχει καταγράψει ότι η εθνότητα που κατοικεί σήμερα στην περιοχή των Σκοπίων, εγκαταστάθηκε εκεί τον 6ομ.Χ. αιώνα και όχι το 356 π.Χ. (την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Πως αλήθεια γίνεται να ονομάστε «Μακεδόνας»;

Η Ιστορία επίσης έχει καταγράψει ότι στο πλαίσιο της 3ης Κομμουνιστικής Διεθνούς ηγέρθη για πρώτη φορά το θέμα του «Μακεδονικού Έθνους». Κάτω από την πίεση του Στάλιν που είχε βλέψεις για έξοδο των κρατών επιρροής του στο Αιγαίο.

Η Ιστορία τέλος έχει καταγράψει ότι ο Τίτο στα τέλη της δεκαετίας του ’40, υλοποιώντας τις βλέψεις Στάλιν, δημιούργησε τεχνητό «Μακεδονικό Έθνος», τεχνητή «Μακεδονική Γλώσσα» (που ουσιαστικά είναι ένα ιδίωμα της βουλγαρικής) και τεχνητή «Μακεδονική Εκκλησία» (με στόχο να την αποκόψει από το Ελληνορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης).

Το κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία, δεν μπορεί να δεχθεί μία τέτοια συμφωνία. Που νομιμοποιεί αυθαίρετα δύο έννοιες δημιουργήματα των αλυτρωτικών βλέψεων του Τίτο και του Στάλιν κατά της Ελλάδας. Που νομιμοποιεί, «Μακεδονική Ταυτότητα» και «Μακεδονική Γλώσσα».

Αυτές, οι αυθαίρετες και ανιστόρητες προσεγγίσεις δεν μπορεί να γίνουν δεκτές από τον Ελληνικό Λαό.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ