– Θα απαντήσει κανείς για τον νόμο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που απαγορεύει υποψηφιότητες για εκλογή δημοτικών αρχόντων, αξιωματικών ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας;
Η στήλη αναμένει μέχρι νεωτέρας…
* * *
– Δικαιολογίες και απολογίες της Δημοτικής Αρχής Χανίων δια των εκπροσώπων της μετά και τον δεύτερο θάνατο άστεγου στο κέντρο της πόλης !!!
Γιατί πάντα τρέχομε μετά τα γεγονότα; (που μάλιστα είναι τόσο τραγικά;)
* * *
– Τα περιφερειακά ιατρεία στο στόχαστρο.
Έντονη ανησυχία στο Ακρωτήρι
Εδώ «καράβια χάνονται» !…
Όλοι μαζί ας τους ανατρέψομε. Αυτονόητον είναι, έτσι που πάνε τα πράγματα, να μη «μείνει πέτρα πάνω στη άλλη».
Θα τους αφήσομε;
* * *
Φτωχότερος μου φαίνεται πως είναι ο τόπος από χθες. Έφυγε ξαφνικά ο Φωκίων Βερυκάκης, επίτιμος διευθυντής του Πολυτεχνείου Κρήτης και συνεργάτης, μέχρι τέλους, του “Αγώνα της Κρήτης”.
Ο εκλιπών εχαρακτηρίζετο για το ακέραιο ήθος του χαρακτήρα του και για την προσήλωσή του στα ιστορικά δεδομένα του τόπου μας, τα οποία πολλές φορές είχε καταγράψει στην εφημερίδα μας, μαζί με άλλα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος με τα οποία κατά καιρούς απασχολείτο. Επίσης, είχε επαφές με εξέχουσες προσωπικότητες που είχαν λάβει μέρος στη Μάχη της Κρήτης από τις συμμαχικές χώρες.
Ο Φωκίωνας Βερυκάκης γεννήθηκε το 1939 στον οικισμό Βαρδιανά Καλλεργιανών, της επαρχίας Κισσάμου, όπου και ετάφη στο εκεί νεκροταφείο χθες το μεσημέρι.
Φοίτησε στο εκεί Δημοτικό Σχολείο και εν συνεχεία στο Γυμνάσιο Καστελίου. Εισήχθη συγχρόνως σε τρείς πανεπιστημιακές σχολές ήτοι στην Θεολογική και στην Φιλοσοφική του Παν. Αθηνών και στη Νομική Σχολή του Παν. Θεσσαλονίκη.
Επέλεξε καταρχάς την Θεολογική Σχολή όπου μετά το πέρας των σπουδών του διορίστηκε στην Οικονομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου αφού υπηρέτησε την θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός.
Κάλυψε ταμειακά την ολοκλήρωση της Πανεπιστημιουπόλεως, την μισθοδοσία του προσωπικού όλων των κατηγοριών και τις προμήθειες του Ιδρύματος και των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο.
Το έτος 1975 παντρεύτηκε την συμπατριώτισσά μας από τον Γαλατά Κωδωνίας Ελένη Γερογιάννη.
Ο κ. Βερυκάκης ως εργαζόμενος και παντρεμένος περάτωσε τις σπουδές του στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του αυτού Πανεπιστημίου.
Για το ήθος, τις δραστηριότητες και τις γνωριμίες του, οι συνάδελφοί του Διοικητικοί Υπάλληλοι, τον εξέλεξαν με παμψηφία σχεδόν, πρόεδρο του συλλόγου τους σε δύο συνεχόμενες θητείες.
Τον Απρίλιο του 1978 αποσπάσθηκε στο νεοϊδρυθέν Πολυτεχνείο Κρήτης, για δύο χρόνια και στη συνέχεια διορίστηκε μόνιμος υπάλληλός του, ύστερα από εσωτερικές εξετάσεις.
Πρώτη καθοριστική ουσιαστική και σημαντική ήτο η συμβολή του εις την εξεύρεση καταλλήλου οικοπέδου και εις την αγορά αυτού όπου κύριο ρόλο διαδραμάτισε ο συμπολίτης μας και τέως Πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης, η τότε διοικούσα επιτροπή του Π. Κρήτης, η εκκλησία, η κοινότητα Κουνουπιδιανών και η Ιερά Μονή Κορακιών.
Κατά την προοδευτική ανέγερση της Πολυτεχνιουπόλεως ανέκυψαν πλήθος προβλημάτων τα οποία αντιμετώπισε επιτυχώς μετά των συναρμοδίων υπευθύνων. Συνέβαλε επίσης εποικοδομητικώς στα είδη εξοπλισμού της και στην δημιουργία μηχανογραφικού κέντρου, και υπερσύγχρονης βιβλιοθήκης. Επίσης δημιούργησε την δανειστική βιβλιοθήκη πρώτη και μοναδική στα 32 ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Συνέβαλε επίσης στην αγορά παλαιών και ιστορικών κτηρίων της πόλεως των Χανίων δια την πρώτην στέγασιν της πρυτανείας και των υπηρεσιών του ιδρύματος.
Οργάνωσε Σεμινάρια με Διδάσκοντες Ανωτάτους Υπαλλήλους της Κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και Διευθυντικά Στελέχη της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, στα οποία φοίτησαν και επιμορφώθηκαν Διοικητικοί Υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Κρήτης και επίσης στελέχη των Δημοσίων Υπηρεσιών.
Με ενέργειές του προς την Παγκρητική Αμερικής και εισήγηση προς το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ίδρυμα προσκάλεσε, φιλοξένησε και δίδαξε φοιτητές- παιδιά ομογενών-φοιτούντων σε Πανεπιστήμια της Αμερικανικής Ηπείρου, για διδασκαλία πάνω στο γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους κατά τους θερινούς μήνες, για να προσθέσουν διδακτικές ώρες στις σπουδές τους και παράλληλα επισπευτούν και να γνωρίσουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τις φυσικές καλλονές της Κρήτης προς τόνωση του εθνικού αισθήματος και να αισθανθούν υπερηφάνεια για την μακρινή καταγωγή τους.
Με συντονισμένες ενέργειές του, ο κ. Βερυκάκης καθιέρωσε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας τις Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης το Νοέμβριο του 1993.
Με τους διατελέσαντες Πρυτάνεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθηγητές κ.κ. Φίγη Ιωάννη και Γρυσπολάκη Ιωακείμ κατά την περίοδο της θητείας του στο Πολυτεχνείο Κρήτης, από όποια θέση και να βρέθηκε, είχε άριστη και άψογη συνεργασία.
Το έτος 1995 επιλέγηκε ως πρώτος Ανώτατος Κρατικός Λειτουργός στον τομέα της Παιδείας για να φοιτήσει σε τρισεβδομαδιαίο Σεμινάριο, για θέματα Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Παιδείας, σεμινάριο οργανούμενο και πραγματοποιούμενο στο Μαάστριχ της Ολλανδίας.
Αυτή ήταν σε αδρές γραμμές η πορεία του Φωκίωνα Βερυκάκη στη ζωή αυτή. Μια πορεία ωφέλιμη και εποικοδομητική για το κοινωνικό σύνολο.
Καλό σου ταξίδι.
Υπονομευτής
Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι…
Της Βάννας Σφακιανάκη Ως κεραυνός εν αιθρία και σαν να είναι κάτι τόσο φυσιολογικό και…
Σε μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων συνέλαβαν σήμερα έναν…
Σε ένα σημαντικό πλήγμα για την εγκληματικότητα στην περιοχή, η Αστυνομία Ηρακλείου εξάρθρωσε μια σπείρα…
Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την ηθική στήριξη…
Δεκάδες αυτοκινούμενα, πανίσχυρα πυροβόλα “M1989 Koksan” έχει στείλει ήδη η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν…
This website uses cookies.