Δεν είναι τυχαίο που ο συνήγορός της ζήτησε αλλαγή του κατηγορητήριου, εξηγεί ο γνωστός νομικός Παναγιώτης Σαπουντζάκης, σύμφωνα με τον οποίο μπορεί η κατηγορούμενη να μην εμφανιστεί καθόλου καθ’ όλη την ακροαματική διαδικασία. “Δυστυχώς, έχει αυτό το δικαίωμα. Γνωρίζει ότι αν παραστεί, θα την τσακίσουν”.
Ξεκίνησε χθες, 15/09, η δίκη για την υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου, η οποία διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου, με την κατηγορούμενη να απουσιάζει και τον συνήγορό της Σάκη Κεχαγιόγλου να ζητάει αλλαγή του κατηγορητηρίου.
«Η κατηγορία αυτή τη στιγμή είναι απόπειρα δολοφονίας. Η ποινή δεν θα είναι ισόβια, διότι δεν είναι τετελεσμένη δολοφονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με δόλο εκ προμελέτης» διευκρινίζει ο γνωστός νομικός και συνήγορος θυμάτων της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Σαπουντζάκης.
«Επομένως, για την απόπειρα δολοφονίας η ποινή μπορεί να είναι και κάτω από 10 χρόνια».
Ο συνήγορος της κατηγορουμένης θέλει να μετατραπεί η απόπειρα δολοφονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, «γιατί έχει χαμηλότερη ποινή, που είναι 5 έτη κάθειρξη» προσθέτει.
«Αν το επιτύχει αυτό και πάρει και ελαφρυντικά, η κατηγορουμένη μπορεί να πέσει στα “μαλακά”. Αν πάρει τα ελαφρυντικά, μπορεί και να μην πάει καθόλου φυλακή. Μπορεί να τη γλιτώσει εντελώς» συμπεραίνει ο νομικός.
Πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό; «Το θεωρώ δύσκολο, αλλά θεωρητικώς μπορεί να γίνει. “Παίζεται”, λοιπόν, μια και η πλευρά της κατηγορουμένης υποστηρίζει ότι έριξε βιτριόλι που παραμορφώνει και σε αφήνει ανάπηρο. Αν ήθελε να σκοτώσει, θα έπαιρνε ένα πιστόλι».
Γιατί η κατηγορούμενη μπορεί να μην εμφανιστεί ποτέ στο δικαστήριο
Ένα από τα πράγματα που σχολιάστηκαν έντονα είναι η απουσία της κατηγορουμένης, σε αντίθεση με την αξιοπρεπή παρουσία του θύματος. «Παλιά δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα» μας εξηγεί ο κ. Σαπουντζάκης.
«Άλλαξε όμως ο κώδικας Ποινικής Δικονομίας και πλέον μπορείς να παρίστασαι διά του συνηγόρου σου. Με άλλα λόγια, μπορεί η κατηγορούμενη να μην εμφανιστεί καθόλου σε όλη την ακροαματική διαδικασία. Δυστυχώς, έχει αυτό το δικαίωμα. Γνωρίζει ότι αν παραστεί, θα την τσακίσουν στις ερωτήσεις και θα το αποφύγει. Αποφεύγει τη βάσανο της απολογίας. Να εμφανιστεί και να πει τι;».
Σήμερα είναι προφυλακισμένη. «Θα παραμείνει μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου. Μπορεί να ασκήσει κατόπιν έφεση και να πάρει αναστολή. Και να μην ξαναγυρίσει ποτέ πίσω» επισημαίνει ο νομικός, που πάντως, λόγω της τεράστιας δημοσιότητας που πήρε η υπόθεση, κατά την προσωπική του εκτίμηση, είναι δύσκολο να τη γλιτώσει εντελώς.
«Αν και ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί η ακροαματική διαδικασία. Έχουμε δει σε αρκετές δίκες και εκπλήξεις» συνοψίζει.