Ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων η εκδίκαση της υπόθεσης του 54χρονου πρώην προέδρου των αστυνομικών υπαλλήλων, ο οποίος κατηγορείται για εκβίαση, χρηματισμό και δωροληψία.
Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει σοβαρότατες κατηγορίες, όπως εκβίαση κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και βία κατά υπαλλήλου. Από τον Αύγουστο του 2023, παραμένει προφυλακισμένος, καθώς κρίθηκε επικίνδυνος για την τέλεση νέων αδικημάτων.
Η ευθύνη της αστυνομίας
Όταν η υπόθεση ήρθε στο φως, είχε γίνει λόγος για τις πολιτικές διασυνδέσεις του κατηγορούμενου με τη Νέα Δημοκρατία. Όμως, η ακόμα πιο ανησυχητική διάσταση ήταν ότι αυτός ο διεφθαρμένος αστυνομικός όχι μόνο δεν είχε απομονωθεί από το Σώμα, αλλά είχε εκλεγεί και πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών στα Χανιά.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αναπόφευκτο:
Πώς γίνεται οι συνάδελφοί του να μην είχαν αντιληφθεί τη δράση του; Και αν την είχαν αντιληφθεί, γιατί επέλεξαν να τον εκλέξουν ως εκπρόσωπό τους;
Από την «τάξη» στη διαφθορά
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο εν λόγω πρώην πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του περιορισμού των διαδηλώσεων, ισχυριζόμενος ότι αυτές καταπονούν τους αστυνομικούς αλλά και δυσαρεστούν τους πολίτες
Τότε, η Ένωση Οικοδόμων απάντησε με μια αιχμηρή ανακοίνωση, τονίζοντας πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός λειτουργούσε ως «λαγός» στην “πολύχρονη προσπάθεια του κράτους των αφεντικών να περιορίσει και να ποινικοποιήσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αμοιβής, ασφάλισης και γενικότερα των συνθηκών ζωής τους”.
Η ανακοίνωση κατέληγε με μια φράση που σήμερα φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ:
«Το τέρμα του κατήφορου είναι ο πάτος.»