Τρεις φέρεται πως είναι οι ομάδες των δραστών που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής του κρητικού επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη, όπως αποκαλύπτει το ekriti.gr.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έχει στην κατοχή της και ερευνά η ΕΛ.ΑΣ., τα άτομα που συμμετείχαν στην απαγωγή μέχρι και την απελευθέρωση του απαχθέντος ξεπερνούν, ίσως, και τα 20!
Τα άτομα αυτά χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές ομάδες, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα κάποιο ή κάποια, να μετείχαν σε όλη τη διάρκεια της υπόθεσης, δηλαδή και στις 186 μέρες της ομηρίας του απαχθέντος. Πηγές της αστυνομίας εκφράζουν την βεβαιότητα ότι οι συλληφθέντες μέχρι τώρα, δεν αποτελούν τον πυρήνα της οργάνωσης (με επιφύλαξη για 1-2 πρόσωπα, τα οποία θεωρούνται ότι εμπλέκονται από την αρχή της απαγωγής).
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι στην πρώτη ομάδα των «σκληρών» που πραγματοποίησε την απαγωγή στις 30 Μαρτίου, μετείχαν 8-10 άτομα. Αυτή η ομάδα περιλάμβανε τους 4-5 άτομα που απήγαγαν τον επιχειρηματία, 2-4 άτομα που τράκαραν με δύο αυτοκίνητα, το αυτοκίνητο του απαχθέντος (για να τον ακινητοποιήσουν και να τον «αρπάξουν» οι συνεργοί τους) και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά και τα κατέστρεψαν για να μην αφήσουν ίχνη dna, 1 άτομο που τους ενημέρωσε από το αεροδρόμιο της Αθήνας για την ώρα που θα ταξίδευε προς Ηρακλείου ο απαχθέντας επιχειρηματίας και 1 άτομο που ήταν «τσιλιαδόρος» στο εργοστάσιο Πλαστικά Κρήτης και ενημέρωσε για την ώρα αναχώρησής του, από εκεί.
Η διάρκεια της διαδρομής (από το εργοστάσιο μέχρι το σημείο της απαγωγής) είναι 7-10 λεπτά. Έτσι οι δράστες, που καιροφυλακτούσαν κοντά στην περιοχή των Καλεσσίων, είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να στήσουν την ενέδρα και να πραγματοποιήσουν την απαγωγή.
Η δεύτερη ομάδα των εμπλεκομένων εκτιμάται ότι «μπήκε στο κόλπο» όταν οι αρχικοί δράστες απέτυχαν να αποσπάσουν τα λύτρα των 100 ή και των 70 εκατομμυρίων ευρώ και επειδή φοβήθηκαν ότι λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας κράτησης του ομήρου ενδέχεται να οδηγήσει την αστυνομία στα ίχνη τους, «παρέδωσαν» τον απαχθέντα, σε άλλους. Χρονικά το γεγονός αυτό προσδιορίζεται μετά το μήνυμα προς την οικογένεια του απαχθέντος «χάσατε εσείς, χάσαμε κι εμείς». Η πρώτη ομάδα πιθανολογείται ότι κράτησε τον όμηρο σε 1-2 διαφορετικές κρυψώνες.
Η δεύτερη ομάδα από τη στιγμή που πήρε στα χέρια της τον όμηρο, ενδέχεται να του άλλαξε κρυψώνα. Στην αρχή επεδίωξε να κατεβάσει το ύψος των λύτρων στα 50 εκατομμύρια ευρώ και κατόπιν στα 30 εκατομμύρια. Όταν και πάλι η οικογένεια του απαχθέντος, τους έστειλε μήνυμα ότι αδυνατούσε να συγκεντρώσει τόσο μεγάλο ποσόν, η δεύτερη αυτή ομάδα, βρήκε άλλους πρόθυμους να συνεχίσουν την απαγωγή. Εκτιμάται ότι η δεύτερη ομάδα αποχώρησε μετά την έφοδο της αστυνομίας σε σπίτι στην περιοχή των Σφακίων αρχές Αυγούστου, δήθεν για έλεγχο λαθρομεταναστών.
Τα νέα άτομα που κρατούσαν τώρα τον όμηρο είναι η τρίτη ομάδα. Η ομάδα αυτή μετέφερε τον όμηρο στο τελευταίο κρησφύγετο, απ’ όπου απελευθερώθηκε και συνελήφθησαν.
Κομβικό σημείο στις περαιτέρω έρευνες της αστυνομίας είναι να βρεθούν όλα τα κρησφύγετα στα οποία κρατούνταν ο επιχειρηματίας. Η αστυνομία γνωρίζει και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της απαγωγής, αλλά, δεν μπορεί να ταυτοποιήσει την συμμετοχή τους. Οι μέχρι τώρα συλληφθέντες «κρατούν κλειστό το στόμα τους» και δεν αποκαλύπτουν τους συνενόχους τους.
Αυτό που αναμένεται τώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η στάση που θα κρατήσουν οι συλληφθέντες μετά την απαγγελία των κατηγοριών που τους καταλογίσθηκαν και την προφυλάκισή τους.