Με κειμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνέλευση περιπατητ(ρι)ών και κατοίκων Ακρωτηρίου αναφερεται στο θεμα που προέκυψε με την απόφαση της Μονής Γουβερνέτου να κλείσει την πρόσβαση προς τους πολιτες. Στο κείμενο επισημαινεται ότι ο μοναστικός χαρακτήρας συνυπάρχει με κοσμικές δραστηριότητες, επιχειρηματικες και οικονομικές, οπως ο στόχος της δημιουργίας πάρκου παραγωγής ενεργειας και η δημιουργία VIP ξενώνων έτσι ώστε η αποφαση για απαγόρευση διελευσης των πολιτών να μοιάζει ως μια προσπάθεια όχι προστασίας της γαλήνης του τοπίου που συνεπάγεται η μοναστικη ζωή αλλά απομάκρυνσης των ενοχλητικών μαρτύρων της παραπάνω δραστηριότητας.
Το ερώτημα που θέτουν οι πολίτες ειναι:
Τι είναι τελικά η Μονή Γουβερνέτου; Ένα κοινόβιο ορθόδοξων ασκητών της πίστης ή μια καμουφλαρισμένη καλοοργανωμένη επιχείρηση που έχει σαν αποκλειστικό σκοπό το κέρδος;
Ολόκληρο το κειμενο έχει ως εξής
Η Μονή Γουβερνέτου ή Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτουστα Χανιά ξεκίνησε να χτίζεται επί Ενετοκρατίας,ενώ αργότερα με την οθωμανική κυριαρχία στο νησί και την φυγή των Ενετών παραχωρείται στην ορθόδοξη εκκλησία, μαζί με τις μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις που διέθετε. Ως Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή υπάγεται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και όχι στην Εκκλησία της Κρήτης. Στο διάστημα όλων αυτών των αιώνων, η Μονή απέκτησε με τρόπους, οι οποίοι δεν είναι πάντα πολύ ξεκάθαροι, μια τεράστια ακίνητη περιουσία, κυρίως στο Ακρωτήρι, αλλά όχι αποκλειστικά σε αυτό. Στην πραγματικότητα κανείς δε γνωρίζει την ακριβή έκταση και τη διασπορά αυτής της ακίνητης περιουσίας, ούτε το πώς αξιοποιείται, ούτε το πού διατίθεται αυτός ο πλούτος.
Η Μονή Γουβερνέτου φέρεται να είναι ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά ιδρύματα της Ορθόδοξης μοναστικής ζωής, ενώ οι εκπρόσωποί της αρέσκονται να το αποκαλούν «Άγιον Όρος της Κρήτης». Μάλιστα, φαίνεται να πλαισιώνεται με μοναχούς που φυσικά έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, αλλά μπορούν ταυτόχρονα λόγω της γνώσης και της εμπειρίας τους να λειτουργούν ως «πνευματικοί» για ανθρώπους που αναζητούν την ορθή πίστη. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, οι περιορισμοί ως προς την ευπρέπεια της ενδυμασίας και τη διατήρηση της γαλήνης του τοπίου που περιβάλλει τη Μονή θα μπορούσαν να φαίνονται σε κάποιο καλοπροαίρετο άνθρωπο ως λογικοί.
Από την άλλη πλευρά, οι περιφράξεις και τα τείχη[1]που εμφανίστηκαν μέσα σε μία νύχτα στο δημόσιο δρόμο, οι προκηρύξεις διαγωνισμών παραχώρησης εκτάσεων, οι οποίες μάλιστα δημοσιεύτηκαν την ίδια ημερομηνία με αυτές της γειτονικής Μονής Αγίας Τριάδας, οι οποίες έχουν ως στόχο τη δημιουργία πάρκου παραγωγής ενέργειας,[2] καθώς επίσης οι δηλώσεις από τον ηγούμενο σε επισκέπτες της Μονής για την πρόθεση της να δημιουργήσει VIP ξενώνες, αν και ξαφνιάζουν, δημιουργούν ένα πεδίο κοσμικής οικονομικής δραστηριότητας που θα μπορούσε άνετα να θέσει υποψηφιότητα για μια θέση στο Forbes. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, οι περιορισμοί που προσπαθεί να επιβάλλει η Μονή στην πρόσβαση των ανθρώπων στην περιοχή, θα μπορούσαν να φαίνονται σε κάποιον άνθρωπο με κριτική σκέψη ως προμελετημένοι για να επιτευχθεί ο σκοπός της απομάκρυνσης των ενοχλητικών μαρτύρων της παραπάνω δραστηριότητας.
Τι είναι τελικά η Μονή Γουβερνέτου; Ένα κοινόβιο ορθόδοξων ασκητών της πίστης ή μια καμουφλαρισμένη καλοοργανωμένη επιχείρηση που έχει σαν αποκλειστικό σκοπό το κέρδος;
Δεν υπάρχει μια απάντηση που μπορούμε να δώσουμε εμείς. Όμως θεωρούμε ότι, ως κάτοικοι και περιπατήτ(ρι)ες της περιοχής του Ακρωτηρίου, έχουμε το δικαίωμα να θέσουμε μερικά σημαντικά ερωτήματα προς τη Μονή, όπως επίσης σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και φορείς αυτού που ονομάζουμε συντεταγμένη πολιτεία.
Προς την Ιερά Μονή της Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου:
Προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο:
Προς την Ελληνική Αστυνομία:
Προς την Περιφέρεια Κρήτης:
Από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων με εκπροσώπους της Μονής, μετά την ανακοίνωση του πρώτου ότι οι περιφράξεις είναι παράνομες και την διάθεση των σχετικών εγγράφων στη δημοσιότητα. Στα ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η Μονή έχει στη διάθεσή της έγγραφα που πιστοποιούν την ακίνητή της περιουσία και την πιθανή διεκδίκηση της ιδιωτικότητας του δρόμου. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει ανακοίνωση σχετικά με την κατάθεση αυτών των εγγράφων από την πλευρά της Μονής στην Περιφέρεια. Επίσης αναφέρεται ότι η Περιφέρεια θα πραγματοποιούσε αυτοψία.
Προς την Κτηματική Υπηρεσία:
Προς το Δήμο Χανίων:
Προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων:
Κλείνουμε με μια προτροπή προς τα τοπικά ΜΜΕ:
Θεωρούμε πως όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι εύλογα και μάλιστα αρκετά από αυτά προέρχονται από πρωτογενή ρεπορτάζ τοπικών μέσων. Θα εκτιμούσαμε λοιπόν τη δημοσίευση αυτής της ανακοίνωσης αφού η απάντηση των ερωτημάτων μας θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να ξεκαθαρίσει ένα τοπίο που παραμένει θολό.
Συνέλευση περιπατητ(ρι)ών και κατοίκων Ακρωτηρίου
[1]Χανιά | Επιβεβαιώνει την πρόθεση της για κατασκευή εισόδου στην περιοχή «Κουμαρές» η Ιερά Μονή Γουβερνέτου
[2]Άγιες επενδύσεις από την εκκλησία
[3]Ελεύθερη πρόσβαση αλλά με σεβασμό στη γη της Μονής Γουβερνέτου
[4]Θρίλερ στην Ιερά Μονή Γουβερνέτου: μοναχός επιτέθηκε σε οικογένεια
[5]ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2971/2001, ΦΕΚ Α285/19122001, Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις
Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…
Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…
Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
This website uses cookies.