Με τον “τοίχο” της παραγραφής να ορθώνεται μπροστά της και δίχως -μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- να υπάρχει κάποιο στοιχείο που θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση, η Σοφία Μπεκατώρου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να περάσει την πύλη των Δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Η γεμάτη θάρρος πράξη της να αναφερθεί στο πλαίσιο του της ημερίδας Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι που διοργάνωσε το Υπουργείο Αθλητισμού, στα όσα οδυνηρά έζησε το 1998, αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των εισαγγελικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διατάξει την αυτεπάγγελτη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα όσα η Ελληνίδα ολυμπιονίκης έχει αναφέρει περί σεξουαλικής κακοποίησης της.
Ωστόσο, φαίνεται πως οι νομικές κινήσεις της Εισαγγελίας είναι περιορισμένες. Αν και ένα από τα πρώτα βήματα θα είναι η κλήτευση της Σοφίας Μπεκατώρου, προκειμένου να δώσει η ίδια αναλυτική κατάθεση για τα όσα έλαβαν χώρα, η έρευνα θα κρέμεται ουσιαστικά από μία κλωστή. Κι αυτό γιατί το όσα έχει εξιστορήσει η αθλήτρια, έχουν λάβει χώρα το 1998, δηλαδή πριν από 23 χρόνια. Έτσι, όποιο κι αν είναι το έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, που θα εντοπίσουν οι αρχές, όπως βιασμός ή ασέλγεια, σε κάθε περίπτωση ο χρόνος παραγραφής ανέρχεται στα 15 χρόνια.
Μοναδικός τρόπος για την “ενδυνάμωση” της υπόθεσης, έτσι ώστε να μην μπει στο αρχείο ελέω παραγραφής, αφήνοντας ατιμώρητο το δράστη, θα είναι το να προστεθούν κι άλλες καταγγελίες -αντίστοιχες με εκείνες της Σοφίας Μπεκατώρου- στη δικογραφία που θα σχηματιστεί, οι οποίες θα έχουν χρόνο τέλεσης μικρότερο των 15 ετών.
Σε μία διαφορετική περίπτωση, όπου οι εισαγγελικές αρχές θα έχουν στη διάθεση τους μόνο την καταγγελία της Σ. Μπεκατώρου, η παραγγελία για αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση δεν θα έχει ουσιαστικοί αποτέλεσμα. Θα αποτελέσει μόνο μία προσπάθεια αφύπνισης για άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, δείχνοντας πως οι εισαγγελικές αρχές έχουν τη διάθεση να κινηθούν, ωστόσο θα πρέπει να τους δοθούν και τα απαραίτητα εργαλεία -όπως επαρκής χρόνος- για να ολοκληρώσουν την έρευνα τους με αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός που θα “χρεωθεί” την υπόθεση, αναμένεται μεταξύ άλλων να καλέσει για καταθέσει εκτός από την καταγγέλλουσα και στελέχη της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Κυρίως όμως, όπως όλα δείχνουν θα ζητήσει τη διαβίβαση παλαιότερης κατάθεσης της 43χρονης αθλήτριας, την οποία είχε δώσει στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας. Να σημειωθεί πως εκείνη η έρευνα είχε κινηθεί ύστερα από καταγγελία του Νίκ. Κακλαμανάκη, και σύμφωνα με πληροφορίες, η Σοφία Μπεκατώρου είχε αναφερθεί και στα όσα της συνέβησαν, δίχως ωστόσο μέχρι σήμερα να είναι γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της κατάθεσής της.
Τέλος, ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν αποκλείεται να ζητήσει την κατάθεση και του Αριστείδη Αδαμόπουλου, του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας, που -κατά τη Σοφία Μπεκατώρου- ήταν το πρόσωπο που προχώρησε στη σεξουαλική κακοποίηση. Ο ίδιος πάντως, με χθεσινή του ανακοίνωση δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, ζητώντας μόνο να μην καταπατηθεί το τεκμήριο αθωότητας. “Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά” αναφέρει κλείνοντας την ανακοίνωση του, ενώ λίγο αργότερα η ΝΔ δήλωσε ότι αναστέλλει την κομματική ιδιότητα του.