Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση ΟΑΕΕ – Ενημέρωση – Τα επόμενα βήματα

Αξιότιμες και αξιότιμοι συνάδελφοι

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη ανατροπή στο ζήτημα του ΟΑΕΕ. Η δημοσιοποίηση της Γνωμοδότησης των Μανιτάκη-Καϊδατζή για τον ΟΑΕΕ τεκμηρίωσε για πρώτη φορά με νομικούς όρους τις παρανομίες του ΟΑΕΕ εναντίον όλων μας, των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.

Πανελλαδικά ξεκίνησε, με ραγδαίους ρυθμούς, μια χιονοστιβάδα αντιδράσεων. Πολύς κόσμος συνειδητοποίησε ότι αλλιώς μας τα λέγανε οι πολιτικοί και αλλιώς είναι η αλήθεια. Μας έλεγαν: αυτός είναι ο νόμος, και εμείς παρακαλούσαμε για την αλλαγή του.

Σε όλα τα σημεία της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει ενέργειες για μαζικές προσφυγές κατά του ΟΑΕΕ αναφορικά με τις παράνομες χρεώσεις, και όχι μόνο.

Στην παρούσα επικοινωνία συνοψίζω σειρά από ζητήματα που μας απασχολούν και τα οποία μου έχουν μεταφερθεί στις επικοινωνίες μου με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα.

 «ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ»

Πριν προχωρήσω θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνηση «επί προσωπικού».

Η όλη πρωτοβουλία μου για το ζήτημα του ΟΑΕΕ είναι αποκλειστικά προσωπική και δεν εκφράζει κανέναν φορέα στον οποίον μπορεί να δραστηριοποιούμαι παράλληλα. ΚΑΝΕΝΑΝ. Έως σήμερα η πρωτοβουλία ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ έχει στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο από συναδέλφους από όλη την Ελλάδα, ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, οφειλέτες ή μη. Και όταν λεω έχει στηριχθεί, η στήριξη αφορά επικοινωνία και ενημέρωση και οικονομική εισφορά στην περίπτωση της Γνωμοδότησης για τον ΟΑΕΕ. Οικονομική εισφορά που έγινε με απευθείας κατάθεση χρημάτων στους δικηγόρους που την έφτιαξαν. Επικοινωνώ με όποιον επικοινωνήσει μαζί μου, με μικρή καθυστέρηση ομολογώ λόγω έλλειψης χρόνου. Στο blog oaee1.blogspot.gr όποιος επιθυμεί αναρτά ότι σχόλιο θέλει, το απαντώ, κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται.

Ο στόχος μου είναι ένας και μοναδικός. Να βρεθεί άκρη σε ένα ζήτημα που προσωπικά με αφορά (ως οφειλέτης του ΟΑΕΕ) και που αφορά 750.000 συνΕλληνες.

ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΕ

Πέραν της νομικής οδού στο ζήτημα του ΟΑΕΕ θα πρέπει όλες οι τοπικές κοινωνίες, οι Ομοσπονδίες, οι Εμπορικοί Σύλλογοι, όποιος μπορεί, να πιέσει τους τοπικούς Βουλευτές να καταθέσουν ερώτημα, ακόμα και επίκαιρες ερωτήσεις (για άμεση απάντηση) στον Βρούτση σχετικά με τα συμπεράσματα της Γνωμοδότησης Μανιτάκη-Καϊδατζή για τον ΟΑΕΕ.

Οι φορείς των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ θα πρέπει να είναι αυστηροί στους βουλευτές, ιδίως ενόψει εκλογών. Να απαντήσει αμέσως ο Βρούτσης αν έχει δίκιο η Γνωμοδότηση και αν έχει δίκιο γιατί δεν αλλάζει τώρα πολιτική. Είναι πολύ σημαντικό ο Βουλευτής να καταθέσει μαζί με την ερώτηση και την Γνωμοδότηση Μανιτάκη ώστε να μην μπορέσει να την αποφύγει ο υπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ

Θα πρέπει να φροντίσει ο κάθε ένας που μπορεί να δοθεί δημοσιότητα στα τοπικά ΜΜΕ για το θέμα της Γνωμοδότησης Μανιτάκη. Προωθείστε το έγγραφο στα τοπικά ΜΜΕ και εξηγήστε τους σχετικά. Προσωπικά είμαι στην διάθεση κάθε μέσου που θέλει διευκρινήσεις κλπ για το ζήτημα, αρκεί να με φέρετε σε επαφή.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

Για τα νομικά ζητήματα λαμβάνω ενημέρωση και την διασταυρώνω, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον δικηγόρο σας διότι οι αναφορές μου δεν υποκαθιστούν με τίποτα τον νομικό σας σύμβουλο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω να δώσω στον φίλο μου και δικηγόρο μου στο ζήτημα του ΟΑΕΕ Δημήτρη Τεμπέρη. Ο Δημήτρης δούλεψε συστηματικά στο θέμα του ΟΑΕΕ εδώ και μήνες, κατέθεσε ήδη την δική μου προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τα επόμενα βήματα (ασφαλιστικά μέτρα, προσφυγή στο ΣτΕ).

  1. που θα βρω την Γνωμοδότηση Μανιτάκη-Καϊδατζή για τον ΟΑΕΕ

Η Γνωμοδότηση, κατόπιν της αρχικής συμφωνίας όλων όσων επιθυμούσαν να εισφέρουν οικονομικά, είναι διαθέσιμη σε όλους. Μπορείτε να την κατεβάσετε σε μορφή pdf από τον ακόλουθο σύνδεσμο

http://www.scribd.com/doc/207304083/%CE%93%CE%9D%CE%A9%CE%9C%CE%9F%CE%94%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A3%CE%97-%CE%9F%CE%91%CE%95%CE%95-%CE%9C%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%A4%CE%91%CE%9A%CE%97%CE%A3-%CE%9A%CE%91%CE%99%CE%94%CE%91%CE%A4%CE%96%CE%97%CE%A3

  1. μετά την Γνωμοδότηση Μανιτάκη τι κάνουμε;

Η λύση στο θέμα του ΟΑΕΕ θα έρθει είτε με πολιτική απόφαση είτε με νομική απόφαση. Για την πολιτική απόφαση θα πρέπει να πιεστεί το Υπουργείο Εργασίας επί των νομικών θεμάτων, είτε με παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας, είτε με δικαστικές αποφάσεις.

  1. σε ποιο Δικαστήριο γίνεται η προσφυγή;

Η προσφυγή θα γίνει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο που ανήκει ο ασφαλισμένος. Δεν μπορεί ένας ασφαλισμένος, πχ, στην Κρήτη να καταθέσει προσφυγή στην Αθήνα.

  1. τι θα αφορά η προσφυγή;

Η προσφυγή αφορά τις παράνομες χρεώσεις του ΟΑΕΕ εις βάρος του ασφαλισμένου και άλλα δευτερεύοντα θέματα. Παράνομες χρεώσεις αναφορικά με τις εισφορές που έπρεπε να έχουν μειωθεί από το 2009, με τις χρεώσεις για περίθαλψη καθολο το διάστημα που, λόγω οφειλών, δεν την παρείχε ο ΟΑΕΕ και για τις χρεώσεις των τόκων.

  1. ποτέ δεν ζήτησα βιβλιάριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΟΑΕΕ, γιατί να πληρώσω τα ποσά που οφείλω?

Το αν ζητήσατε ή όχι βιβλιάριο ασθενείας είναι αδιάφορο, μπορούσατε να ζητήσετε όσο δεν οφείλατε οπότε ο ΟΑΕΕ είναι καλυμμένος. Το ζήτημα αφορά το διάστημα που οφείλατε εισφορές και ζητούσατε βιβλιάριο ασθενείας και δεν σας έδινε.

  1. ποιος θα ετοιμάσει την προσφυγή;

Την προσφυγή την ετοιμάζει δικηγόρος που έχει γνώσεις από Διοικητικό Δίκαιο

  1. δεν έχω χρήματα για να καλύψω το κόστος της προσφυγής μόνος μου, τι θα κάνω;

Το κόστος της προσφυγής είναι διπλό, το κόστος για τα παράβολα και το κόστος του δικηγόρου. Το νομικό ζήτημα της προσφυγής είναι το ίδιο, σχεδόν, για όλους τους προσφεύγοντες. Λεω σχεδόν διότι κάποιοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ έχουν ιδιαιτερότητες που ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει άλλη νομική βάση. Αφού το νομικό ζήτημα είναι το ίδιο σε μια προσφυγή για τα θέματα του ΟΑΕΕ μπορούν εύκολα να συμμετάσχουν περισσότεροι του ενός (ομαδική προσφυγή). Το ανώτατο όριο συμμετεχόντων ανά προσφυγή, συνήθως, είναι 20-30 προσφεύγοντες. Η νομική βάση είναι ίδια και αλλάζει το περιεχόμενο για κάθε ένα προσφεύγοντα. Είτε συμμετέχει ένας σε μια προσφυγή είτε 30 το κόστος για το παράβολο είναι το ίδιο για τον κάθε ένα. Το κόστος που αλλάζει είναι το κόστος του δικηγόρου. Αυτό αφορά συμφωνία που θα γίνει ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους να προσφύγουν και στον δικηγόρο.

Όταν ένα Σωματείο ή άλλος φορέας αναλάβει πρωτοβουλία για τις προσφυγές θα διευκολύνει σημαντικά τους δικηγόρους στους οποίους θα το αναθέσει αν αναλάβει αυτό την «γραμματειακή» οργάνωση της προσπάθειας. Δηλαδή ένα δικό του πρόσωπο να επικοινωνεί με τους ενδιαφερόμενους και να τους συντονίσει για τα έγγραφα που χρειάζονται, πχ αίτηση σε ΟΑΕΕ, δικαιολογητικά κλπ. Μόλις συγκεντρωθούν τα έγγραφα μπορούν να πανε έτοιμα στους δικηγόρους οι οποίοι θα ασχοληθούν πλέον με την Νομική εργασία. Τα έγγραφα με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (φορολογική δήλωση, ιατρικά έγγραφα κλπ) μπορεί ο ασφαλισμένος να τα στέλνει απευθείας στον δικηγόρο για ευνόητους λόγους.

  1. μπορεί να κάνει προσφυγή για το θέμα του ΟΑΕΕ ένα Σωματείο?

Όχι, προσφυγή για τις παράνομες χρεώσεις ανά ασφαλισμένο μπορεί να κάνει ατομικά ο ασφαλισμένος

  1. η προσφυγή θα κρατήσει χρόνια έως ότου βγει απόφαση, υπάρχει άλλη λύση? Πώς θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας?

Η λύση είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας απευθείας με αίτημα να εκδικαστεί ως πιλοτική δική. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από την Δικονομία ώστε για ζητήματα που αφορούν πολλούς να υπάρχει αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων. Ήδη ο Δημήτρης Τεμπέρης, ο δικηγόρος μου, έχει προετοιμάσει την διαδικασία της αίτησης στο ΣτΕ με βάση την δική μου προσφυγή που έχω καταθέσει κατά του ΟΑΕΕ και περιμένουμε ακόμα 4-5 προσφυγές που θα κατατεθούν (ή έχουν κατατεθεί) ώστε να πάμε περισσότεροι στο ΣτΕ. Περισσότεροι είναι καλύτερα και για θέμα κόστους (αίτηση 300€, γραμμάτιο δικηγόρου κλπ) αλλά και για θέμα παρουσίασης στο ΣτΕ. Εάν γίνει δεκτή  η αίτηση από το ΣτΕ (υπάρχει περίπτωση και να μην γίνει δεκτή) σε σύντομο χρόνο (1-1,5 έτος) θα υπάρχει οριστική απόφαση του ΣτΕ για τα ζητήματα που μας απασχολούν και θα είναι υποχρεωτική για όλες τις προσφυγές

  1. με τι κριτήρια γίνεται δεκτή ή όχι από το ΣτΕ μια αίτηση για πιλοτική δική?

Το κριτήριο είναι ένα, κατά πόσο το ζήτημα αφορά πολλούς ανθρώπους

  1. είναι βέβαιη η θετική απόφαση του ΣτΕ υπέρ των επιχειρημάτων μας; Ειδικά μετά την Γνωμοδότηση Μανιτάκη?

Η Γνωμοδότηση Μανιτάκη δεν είναι ευαγγέλιο. Περιγράφει μια τεκμηριωμένη άποψη αλλά δεν γνωρίζουμε αν αυτή η άποψη, όταν θα δοκιμαστεί στα Δικαστήρια, θα είναι και η οριστική (ειδικά από το ΣτΕ). Αν όμως δεν το επιδιώξουμε να κριθεί δεν θα γνωρίζουμε ποτέ. Συνεπώς η θετική απόφαση του ΣτΕ φυσικά δεν είναι δεδομένη. Ενώπιον του ΣτΕ (αν γίνει δεκτή η πιλοτική δίκη) είμαι βέβαιος ότι θα παρασταθούνε δεκάδες φορείς από όλη την Ελλάδα με νομικά επιχειρήματα.

  1. αν έχουμε ήδη καταθέσει προσφυγή πως θα συντονιστούμε για να συμμετάσχουμε στην αίτηση για την πιλοτική δική στο ΣτΕ;

Όποιος ενδιαφέρεται δικηγόρος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον Δημήτρη Τεμπέρη στο 2108230080-6974802027 για να συντονιστούνε. Τονίζω ότι το περιεχόμενο των προσφυγών πρέπει να συμβαδίζει και να μην δημιουργεί παρερμηνείες από την τριμελή Επιτροπή του ΣτΕ που θα εξετάσει το αίτημα.

  1. αν γίνει προσφυγή για πιλοτική δική στο ΣτΕ πρέπει να κάνουμε και ατομική προσφυγή;

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Θεωρητικά αν το ΣτΕ μας δικαιώσει θα έχουμε επιχειρήματα για να αμφισβητήσουμε τις χρεώσεις του ΟΑΕΕ χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουμε στα Δικαστήρια ατομικά (με προσφυγή). Ποιος όμως μας διαβεβαιώνει ότι θα συμμορφωθεί ο ΟΑΕΕ με μια απόφαση του ΣτΕ? Έχουμε δει στο παρελθόν αδιαφορία της Διοίκησης να συμμορφωθεί με αποφάσεις του ΣτΕ και να «απαιτεί» ατομικές προσφυγές για να συμμορφωθεί. Ενδεχομένως (αν δικαιωθούμε από το ΣτΕ) ο ΟΑΕΕ να αλλάξει πολιτική για το μέλλον και να αδιαφορήσει για το παρελθόν περιμένοντας προσφυγές και την εξάντληση των ασφαλισμένων του.

  1. έχω διακόψει το επάγγελμα μου, μπορώ να κάνω προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ;

Εξαρτάται από το πότε έχετε διακόψει, το νομικό καθεστώς ίσχυε τότε. Θα σας απαντήσει ο δικηγόρος που θα ασχοληθεί με τις προσφυγές στην περιοχή σας

  1. θα ξεκινήσουν κατασχέσεις από το ΚΕΑΟ για τους οφειλέτες στον ΟΑΕΕ?

Πριν λίγες ημέρες ο Βρούτσης έστειλε χαρτί στο ΕΤΑΑ απαιτώντας την άμεση αποστολή των στοιχείων των οφειλετών στο ΚΕΑΟ ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αναγκαστικών μέτρων. Υπάρχουν σκέψεις ότι λόγω εκλογών δεν θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις. Υπάρχουν όμως και άλλες σκέψεις που λενε ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα και είναι δεσμευμένοι να το κάνουν. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις στους οφειλέτες με μεγάλα ποσά που έχουν ακίνητη περιουσία, καθώς και σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Σε κάθε περίπτωση, μετά τις εκλογές, θα προχωρήσουν πλήρως σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης

  1. Τι θα κάνω αν μου κάνει κατάσχεση το ΚΕΑΟ?

Το ΚΕΑΟ θα προσπαθήσει να «εισπράξει» για λογαριασμό του ΟΑΕΕ που ισχυρίζεται ότι του οφείλεται χρήματα (πχ 30.000€). Η αντίδραση, όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, είναι να αμφισβητήσετε ότι οφείλετε 30.000€ και να αποδείξετε ότι, κατά τη γνώμη σας, οφείλετε λιγότερα, πχ 20.000€. Και αυτό με βάση την θεωρία που λεει ότι έπρεπε να είχαν μειωθεί οι εισφορές από το 2009 και μετά και για το θέμα της περίθαλψης και για το θέμα των επιτοκίων που είναι υπερβολικά. Θα κάνετε αυτό που λέμε Ανακοπή και αίτηση αναστολής. Ζητάτε την αναστολή της πράξης για λόγους πραγματικούς, πχ ανεπανόρθωτη ζημιά αν σας κατασχέσουν και εκποιήσουν ένα ακίνητο ή άλλους λόγους που θα σας πει ο δικηγόρος σας.

  1. αν μου γίνει κατάσχεση από το ΚΕΑΟ είναι υποχρεωτικό να έχω κάνει προσφυγή για να το αντιμετωπίσω;

Όχι, δεν είναι υποχρεωτικό. Όμως έτσι και αλλιώς το περιεχόμενο της «αντίδρασης» σας θα είναι ανάλογο με αυτό της προσφυγής κατά του ΟΑΕΕ. Θεωρητικά (όχι απαραίτητα) είναι αποτελεσματικότερο απέναντι σε έναν Δικαστή να δείξετε ότι ήδη έχετε προσφύγει κατά των χρεώσεων του ΟΑΕΕ και δεν περιμένατε την κατάσχεση για να το κάνετε, που πιθανόν να το κρίνει ο Δικαστής ως προσχηματική πράξη με σκοπό να καθυστερήσετε.

  1. έχω σοβαρό πρόβλημα υγείας, πώς μπορώ να ζητήσω ασφαλιστικά μέτρα για περίθαλψη από τον ΟΑΕΕ;

Εφόσον τα επιχειρήματα της Γνωμοδότησης Μανιτάκη στέκουν ο ΟΑΕΕ είναι υποχρεωμένος να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους του, ανεξάρτητα αν οφείλουν ή όχι. Όμως ο ΟΑΕΕ το αρνείται.

Αν είστε οφειλέτης του ΟΑΕΕ και έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας που χρήζει άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μπορείτε να ζητήσετε προσωρινά να σας παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο ΟΑΕΕ. Αυτό μπορεί να γίνει ως ακολούθως:

  1. κατάθεση αιτήματος προς τον ΟΑΕΕ με αριθμό πρωτοκόλλου. Αναφέρετε ονοματεπώνυμο ασφαλισμένου, διεύθυνση κλπ και αριθμό μητρώου. Εξηγείτε ότι οφείλετε λόγω οικονομικής αδυναμίας επειδή το εισόδημα σας είναι ΧΧΧΧΧ. Ζητάτε να σας θεωρήσουν βιβλιάριο ασθένειας
  2. αν ο ΟΑΕΕ δεν δέχεται να παραλάβει την επιστολή, την δίνετε σε δικαστικό επιμελητή για κοινοποίηση
  3. δίνετε στο δικηγόρο σας την γνωμοδότηση Μανιτάκη. Γράφετε το ιστορικό της υπόθεσης σας για τον δικηγόρο. Ποιος είναι ο ασφαλισμένος, από πότε είναι στον ΟΑΕΕ, τι οφείλει, γιατί δεν μπορείτε ρύθμιση (εισόδημα, ζημιές, υποθήκη), τα εισοδήματα σας κλπ. Επίσης αναλυτική αναφορά στο πρόβλημα υγείας του συζύγου σας
  4. ο δικηγόρος σας καταθέτει στο διοικητικό πρωτοδικείο την προσφυγή και δικόγραφο αναστολής ώστε έως την εκδίκαση της προσφυγής να ληφθούν προσωρινά μέτρα (αίτηση προσωρινής ρύθμισης κατάστασης). Αμέσως (μόλις καταθέσει, την ίδια ώρα) παει ο δικηγόρος σας και ζητάει προσωρινή διαταγή από τον πρόεδρο υπηρεσίας. Στον πρόεδρο δείχνει τα χαρτιά του νοσοκομείου, ιατρικές εξετάσεις κλπ.

Η απόφαση του Δικαστή δεν είναι δεδομένη, αν όμως δεν έχετε άλλη επιλογή (πχ πρόνοια) αξίζει να το δοκιμάσετε. Λάβετε υπόψη σας ότι έχει κόστος (παράβολα, γραμμάτια δικηγόρου, αμοιβή δικηγόρου) και μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

  1. έχω ποινικό δικαστήριο, μπορώ να αμφισβητήσω την χρέωση του ΟΑΕΕ;

Με ρωτάνε πολλοί αν γίνεται να χρησιμοποιηθεί η Γνωμοδότηση του κ. Μανιτάκη και του κ. Καιδατζή στο ποινικό δικαστήριο που έχουν με τον ΟΑΕΕ. Η απάντηση είναι ναι αλλά όχι έτσι απλά.

Οι κατωτέρω συμβουλές θα πρέπει να διασταυρωθούν οπωσδήποτε με τον δικηγόρο σας που γνωρίζει άριστα την δικογραφία και τους σχετικούς νόμους. Η αμφισβήτηση του χρέους προς τον ΟΑΕΕ δεν σημαίνει ότι θα γίνει δεκτή από το Δικαστήριο. Επειδή όμως είναι πραγματική πρέπει να εισαχθεί ως θέμα στην δίκη ώστε αν καταδικαστείτε να είναι χρήσιμη για την έφεση.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά http://oaee1.blogspot.gr/2014/02/blog-post_3340.html

  1. πώς μπορούμε να μαζευτούμε οι ενδιαφερόμενοι από μια περιοχή για να κάνουμε προσφυγές?

Από ότι παρατηρώ πανελλαδικά έχουν ξεκινήσει κινήσεις από δυο τύπους «φορέων». Η πρώτη μορφή είναι Εμπορικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Σωματεία κλπ. Η δεύτερη μορφή είναι Σύλλογοι που δημιουργήθηκαν από ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Υπάρχει και μια τρίτη μορφή από «ομάδες» ασφαλισμένων που έλαβαν πρωτοβουλία.

Αναζητήστε στην περιοχή σας τους πυρήνες οργάνωσης των προσφυγών κατά του ΟΑΕΕ. Καλέστε τηλεφωνικά τους επίσημους φορείς για να σας κατευθύνουν. Αναζητήστε στο διαδίκτυο Συλλόγους (επισήμους) ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ

  1. στην περιοχή μου δεν ασχολείται κανένας φορέας με οργάνωση προσφυγών κατά του ΟΑΕΕ, τι να κάνω? Υπάρχει κάτι στο διαδίκτυο για να συντονιστούμε?

Για την περίπτωση αυτή δημιουργήσαμε ως ομάδα ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ ένα λογισμικό για να φέρουμε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους ανά περιοχή. Εμείς το μόνο που θα κάνουμε είναι να φέρουμε μεταξύ τους σε επαφή όσους δηλώσουν ενδιαφέρον από τις περιοχές που έχουμε στο λογισμικό (ανά νόμο της Ελλάδας και ανά Δήμο της Αττικής). Δεν θα σας συστήσουμε δικηγόρους, είναι δικό σας το ζήτημα να τους βρείτε.

Ο σύνδεσμος με το λογισμικό είναι εδώ

https://docs.google.com/forms/d/1-t3nGLJNWTU6p4Kaggfkn90r3wl8L1JoIvsH3Tpi1GQ/viewform

  1. δεν έχουμε δικηγόρο, τι θα κάνουμε;

Χωρίς δικηγόρο δεν γίνεται καμία σχετική ενέργεια. Δεν μπορεί ένας πολίτης να καταθέσει προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο και φυσικά δεν έχει και τις γνώσεις που απαιτούνται. Μάλιστα χρειάζεστε δικηγόρο που να έχει γνώση από Διοικητικό Δίκαιο.

  1. η υγεία μου χειροτέρεψε λόγω μη παροχής περίθαλψης, μπορώ να κάνω αγωγή κατά του ΟΑΕΕ;

Κατά την προσωπική μου άποψη ναι. Θα επικαλεστώ τον δικηγόρο μου Δημήτρη Τεμπέρη που έχει σχετική εμπειρία, εφόσον η ζημιά στην υγεία σας έγινε λόγω της μη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΟΑΕΕ μπορείτε να αξιώσετε και τα νοσήλια που καταβάλατε αλλά και αποζημίωση για ψυχική οδύνη. Ανάλογα, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αξιώσει συγγενής ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ που έχασε την ζωή του ως ανασφάλιστος, ανήμπορος να περιθάλψει τον εαυτό του αφού ο ΟΑΕΕ του αρνητο να το πράξει (ενώ όφειλε)

  1. η Γνωμοδότηση Μανιτάκη αφορά και ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ, πχ Μηχανικούς κλπ;

Αφορά μόνο τον ΟΑΕΕ. Το νομικό πλαίσιο σε κάθε Ταμείο είναι διαφορετικό. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η λογική είναι η ίδια αλλά για να τεκμηριωθεί θα πρέπει να εξεταστεί από νομικούς, κάτι ανάλογο με την Γνωμοδότηση Μανιτάκη για τον ΟΑΕΕ

  1. μου αρνούνται βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΕ, τι να κάνω;

Παρότι ο ΟΑΕΕ γνωρίζει ότι είναι παράνομο συνεχίζει την εκβιαστική πολιτική του να μην παρέχει βεβαιώσεις ακόμα και για πολύ απλά ζητήματα. Με ενημέρωσαν συνάδελφοι ότι έλαβαν την βεβαίωση που ήθελαν πηγαίνοντας στον Εισαγγελέα και ζητώντας Εισαγγελική παραγγελία για να λάβουν την βεβαίωση. Προσκόμισαν την Εισαγγελική παραγγελία στον ΟΑΕΕ και αυτοί τους έδωσαν την βεβαίωση. Υπάρχει όμως νομολογία που δίνει το δικαίωμα στην Διοίκηση να μην δεχτεί την Εισαγγελική παραγγελία. Στην περίπτωση αυτή άλλη οδός, πιο κοστοβορα και χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα, είναι η αίτηση για την βεβαίωση στον ΟΑΕΕ και κατόπιν της αρνήσεως του ΟΑΕΕ η προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και η ταυτόχρονη αίτηση για προσωρινή διαταγή του Δικαστή προς τον ΟΑΕΕ.

  1. τι γίνεται με την Εισαγγελική έρευνα για τον ΟΑΕΕ

Το καλοκαίρι του 2013 προσέφυγα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με διαμαρτυρία περί της μη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΟΑΕΕ σε όσους οφείλουν, ενώ την ίδια ώρα τους χρεώνει σχετικά. Ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση και ήδη πριν λίγες ημέρες κλήθηκα από τον Εισαγγελέα, πρότεινα 4 μάρτυρες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και ενδεχομένως έως σήμερα να έχει κληθεί και ο ΟΑΕΕ και το Υπουργείο Εργασίας. Σε λίγο διάστημα θα καταλήξει ο Εισαγγελέας και θα δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα.

  1. γνωρίζει ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και Ο ΟΑΕΕ την Γνωμοδότηση Μανιτάκη για τον ΟΑΕΕ»

Στις 17/2/2014 κατέθεσα στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας Βρούτση και της προέδρου του ΟΑΕΕ Κωτίδου την Γνωμοδότηση του κ. Μανιτάκη και του κ. Καιδατζή για το θέμα του ΟΑΕΕ. Διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο την σχετική συνοδευτική επιστολή καθώς και τους αριθμούς πρωτοκόλλου ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ

http://oaee1.blogspot.gr/2014/02/blog-post_17.html

Επίσης στις 19/2/2014 κατέθεσα αναφορά στον Πρόεδρο της Βουλής η οποία ήδη διαβιβάστηκε στον Βρούτση και περιμένουμε απάντηση. Τα ερωτήματα που θέτω στον υπουργό Εργασίας είναι:

  • υπάρχουν νομικά επιχειρήματα από το Υπουργείο Εργασίας που αντικρούουν τα νομικά επιχειρήματα που περιλαμβάνει η παρούσα Γνωμοδότηση του κ. Μανιτάκη για τον ΟΑΕΕ;
  • αν συμφωνεί το Υπουργείο Εργασίας με το μη νόμιμο των πράξεων του ΟΑΕΕ τι θα κάνει για να συμμορφωθεί με την νομιμότητα ο ΟΑΕΕ;

Διαβάστε εδώ το περιεχόμενο της ερώτησης

http://oaee1.blogspot.gr/2014/02/blog-post_20.html

Τέλος στις 12/2/2014 κατέθεσα αναφορά στον Πρόεδρο της Βουλής για το θέμα του ΟΑΕΕ και τους συναδέλφους που απεβίωσαν την τελευταία 5ετία όταν ανασφάλιστοι λόγω οφειλών. Η αναφορά ήδη προωθήθηκε στον Υπουργό Εργασίας και στον ΟΑΕΕ που υποχρεούνται να απαντήσουν σε 25 ημέρες. ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ?
Το περιεχόμενο της αναφοράς είναι το ακόλουθο:

http://oaee1.blogspot.gr/2014/02/5.html

Με εκτίμηση

Φλωράς Γιώργος

Επιχειρηματίας, συντονιστής της πρωτοβουλίας για τον ΟΑΕΕ «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ»

Πανεπιστημίου 59 Αθήνα 10564

Τηλ. 2105232621 email george.floras@floras.gr

http://oaee1.blogspot.gr/

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Βουλή: Κατατέθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ»

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση…

3 mins ago

«Γέφυρες Συμπερίληψης»: Εκπαιδευτικό σεμινάριο από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά

Το Κέντρο Κοινότητας του  Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους…

8 mins ago

Γεωργιάδης για ΣΥΡΙΖΑ: «Η εκλογή Πολάκη θα είναι ένα χαρμόσυνο δώρο για όλους εμάς τους αντιπάλους τους»

«Ως διαχρονικός αντίπαλος της Αριστεράς θέλω να την δω να πηγαίνει ακόμα πιο κάτω. Πιστεύω…

10 mins ago

ΣΥΡΙΖΑ: Τα μηνύματα Φάμελλου και Πολάκη πριν την κάλπη, τα καρφιά της τελευταίας στιγμής από Φαραντούρη και το «παρών» Τσίπρα

Λίγες ώρες πριν ανοίξει η κρίσιμη κάλπη της Κυριακής για τις εκλογές προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιοι…

12 mins ago

Σακελλαρίδης για προφυλάκιση Ρωμανού: «Όταν η αδικία γίνεται θεσμός, η εμπιστοσύνη πάει περίπατο»

Αιχμές για το κράτος δικαίου αφήνει ο Γαρβιήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας την απόφαση της δικαιοσύνης να κρίνει προφυλακιστέο…

14 mins ago

ΠΑΣΟΚ: Τα επόμενα βήματα Ανδρουλάκη – Οι μάχες στη Βουλή, οι αλλαγές στο κόμμα και η σύγκρουση με Μητσοτάκη

Έτοιμος για τις επόμενες συγκρούσεις με την κυβέρνηση δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σχεδιάζει…

15 mins ago

This website uses cookies.