ΕΛΛΑΔΑ

Φίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία για τις βάσεις αλλά τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια θα μπορούσε να την καταψηφίσει

Ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Αυγή της Κυριακής”, αναφέρει ότι αν και την συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ την διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις στην παρούσα φάση “διαπιστώνουμε ανατροπή των γεωπολιτικών δεδομένων”, ενώ η Ελλάδα μετατρέπεται σε “πιθανό έρμαιο των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο”.

“Το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον δεν εξυπηρετείται από την ακόμα πιο σφιχτή πρόσδεση της Ελλάδας στη στρατηγική Τράμπ” σημειώνει ο Ν. Φίλης προσθέτοντας ότι ειδικά τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ για το Ισραήλ “δοκιμάζουν την αντίληψη σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έπρεπε να έχει προνομιακή σχέση με το Ισραήλ ακόμα και στον στρατιωτικό τομέα”.

Ο Ν. Φίλης αναφέρει ακόμα ότι βάσει αυτής της “ουσιαστικά νέας και απαλλαγμένης από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς ανάλυσης” ο ΣΥΡΙΖΑ “μπορούσε να προχωρήσει και στην καταψήφιση της συμφωνίας”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του κάνει λόγο για την πιθανότητα τροφοδότησης “απρόβλεπτων κοινωνικών αντιδράσεων προς πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις” λόγω του ότι “η ΝΔ αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει θέματα στα οποία η ίδια είχε προσδώσει ιδεολογική προτεραιότητα σε συνάρτηση με την αβεβαιότητα των οικονομικών εξελίξεων”.

Επίσης, σημειώνει ότι στο βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει δράσεις “για να διαμορφωθούν προγραμματικές συγκλίσεις και μια εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική λύση, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί -για διπλές εκλογές- μπορεί να διαψευσθούν πολύ επώδυνα για τη ΝΔ”.

Ο Ν. Φίλης εκτιμά ότι “παρότι ο νόμος που υποβαθμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια προς όφελος των ιδιωτικών κολλεγίων τελικώς ψηφίστηκε, η ΝΔ μένοντας μόνη της υπέστη ήττα που η έκτασή της θα φανεί στη συνέχεια, όταν η κοινωνία θα βιώσει τα αποτελέσματα της νομοθετικής επιλογής”.

Τονίζοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει άθροισμα προελεύσεων, δεν πάμε να κάνουμε ένα κόμμα των πρώην ΚΚΕ, πρώην ΚΚΕ Εσωτερικού, πρώην ΕΑΡ, πρώην ΠΑΣΟΚ ακόμα και πρώην ΝΔ”, ο Ν. Φίλης προσθέτει ότι ιδανικό για την Κουμουνδούρου θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ “άμεσα να ξεφύγει από τη μετεκλογική εσωστρέφεια”, και όπως το συνοψίζει ο ίδιος στη συνέντευξή του “να αποκρούσει τις πιέσεις του συστήματος που θέλουν να μετακινήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ προς το “Κέντρο” και να τον μετατρέψουν σε μέρος της “δικομματικής κανονικότητας”.

“Ο αριστερός ριζοσπαστισμός εξάλλου έφερε την Αριστερά στη κυβέρνηση. Αυτό είναι το στοίχημα του συνεδρίου μας” καταλήγει στη συνέντευξή του ο Ν. Φίλης.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φ. Παρασύρης: «Επιτέλους να σταματήσει το σίριαλ με τον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών στην Κρήτη και την Πελοπόννησο»

Ανακοίνωση Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής O ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζοντας την…

12 hours ago

Νίκι Χιλτζ: Το πρώτο τρανς – non Binary πρόσωπο που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το Νίκι Χιλτζ είναι το πρώτο τρανς -non binary πρόσωπο που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην…

12 hours ago

ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης: Ανάγκη να επανέλθει η λογική – Προσοχή στα εξοντωτικά πρόστιμα!

Κάλεσμα για επαναφορά στη λογική απευθύνει h Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήματος Δυτικής Κρήτης,…

12 hours ago

Δημ. Ανθούσης για συγχωνεύσεις σχολείων: Tα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πλατανιά κ. Δημήτρης Ανθούσης αναφέρεται στον σχεδιασμό για καταργήσεις…

12 hours ago

“Νικήσαμε!”: Αθώωση του ΣΕΠΕ Χανίων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων

Ανακοίνωση Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων: Νικήσαμε! Προχωράμε μπροστά με δύναμη και αισιοδοξία! Συνάδελφοι…

12 hours ago

Σκληρή απάντηση Νίκου Πλακιά σε Γεωργιάδη – «Δεν θα χτιστούν καριέρες στα παιδιά τα δικά μου»

Νίκος Πλακιάς, που έχασε τα δίδυμα κορίτσια του στα Τέμπη, δίνει ηχηρή απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος…

12 hours ago

This website uses cookies.