11.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Φαράγγι Σαμαριάς: Κινητοποίηση κατοίκων μετά τα συνεχή κλεισίματα παρά την καλοκαιρία – Καταγγέλουν σχέδια ιδιωτικοποίησης

Ημερομηνία:

Η διαχείριση του Φαραγγιού της Σαμαριάς από τον ΟΦΥΠΕΚΑ βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων. Οι συνεχείς και αναπάντεχες αποφάσεις για κλείσιμο του φαραγγιού προκαλούν σοβαρά προβλήματα στους επισκέπτες και τους επαγγελματίες της περιοχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Ομαλό. Παρά τις ηλιόλουστες συνθήκες και την προαναγγελθείσα καλή πρόγνωση του καιρού, το φαράγγι παραμένει κλειστό. Πολλοί επισκέπτες, έχοντας προγραμματίσει την εξόρμησή τους, έφτασαν στον προορισμό τους μόνο για να διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να διασχίσουν το φαράγγι.

Οι τοπικοί φορείς, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση. Κατηγορούν τον ΟΦΥΠΕΚΑ για ακατανόητες αποφάσεις που υπονομεύουν τον τουρισμό στην περιοχή. Ζητούν την επιστροφή της διαχείρισης του φαραγγιού στη Διεύθυνση Δασών, εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να διαχειριστούν το θέμα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευελιξία.

Οι συχνές αλλαγές στις αποφάσεις για το άνοιγμα και το κλείσιμο του φαραγγιού, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης, δημιουργούν μια εικόνα αναξιοπιστίας και αποθαρρύνουν τους επισκέπτες. Οι τοπικοί φορείς εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κατάσταση στον τουρισμό της περιοχής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η τουριστική κίνηση αρχίζει να υποχωρεί.

Η υπόθεση του Φαραγγιού της Σαμαριάς εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών στη χώρα μας. Η έλλειψη συντονισμού και η απουσία ενός ξεκάθαρου πλάνου διαχείρισης δημιουργούν προβλήματα τόσο στους επισκέπτες όσο και στο περιβάλλον.

Μ. Σολιδάκης: Ο διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ έπρεπε να παραιτηθεί μετά την απόφασή του να κρατήσει κλειστό το φαράγγι μία ηλιόλουστη μέρα

Ο πρώην αντιδήμαρχος Μανώλης Σολιδάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τα συχνά κλεισίματα του Φαραγγιού της Σαμαριάς. Σύμφωνα με τον κ. Σολιδάκη, οι αποφάσεις αυτές βλάπτουν σοβαρά τον τουρισμό της περιοχής και προκαλούν οικονομικές ζημιές στους επιχειρηματίες. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα κλεισίματα είναι υπερβολικά συχνά και δεν δικαιολογούνται από τις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, καταγγέλλει την απομάκρυνση της Διεύθυνσης Δασών από τη διαχείριση του Φαραγγιού, θεωρώντας ότι ήταν ο πιο κατάλληλος φορέας για αυτό το έργο.

Ο κ. Σολιδάκης προτείνει την ανασυγκρότηση του φορέα διαχείρισης του Φαραγγιού, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων φορέων, προκειμένου να λαμβάνονται πιο ορθολογικές αποφάσεις. Επιπλέον, εκφράζει ανησυχίες για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του Φαραγγιού και τονίζει ότι η σημερινή κατάσταση αποτελεί απειλή για τον τουρισμό της περιοχής. Ο κ. Σολιδάκης καλεί τους επιχειρηματίες να λάβουν δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση.

Πιο αναλυτικά δήλωσε τα εξής:

Eίναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός. Φέτος, μόλις παρουσιαστεί ένα σύννεφο στον ουρανό, κλείνει το φαράγγι, με αποτέλεσμα την κακή λειτουργία της περιοχής, την οικονομική ζημιά των επιχειρηματιών που στηρίζουν με τη σειρά τους όλο τον πρωτογενή τομέα. Οι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό· ποιο είναι το ζητούμενο. Όντως, έγινε ένα ατύχημα προ ημερών -το γνωρίζουμε όλοι-, που και αυτό δεν έχει εξακριβωθεί. Από ότι κυκλοφορεί, από την ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατος επήλθε από αιχμηρά αντικείμενα, και οι μάρτυρες των Σφακίων μαρτυρούν ότι έγινε από ένα ατύχημα, μια κατασκευή γέφυρας από ένα ξύλο και όχι από την κακοκαιρία.

Έχει τις ρίζες του πολύ πριν από αυτό το επακόλουθο που έγινε φέτος. Καταρχήν, δεν έπρεπε ποτέ να έχει φύγει η διεύθυνση δασών από τη διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, γιατί αν μη τι άλλο, είναι ο πιο αρμόδιος φορέας. Απαξιώθηκε ένας φορέας που είναι σχετικός και ο πλέον ειδικός με το περιβάλλον και τη φύση. Εν πάση περιπτώσει, ατυχήματα συνέβησαν κατά καιρούς στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, όμως έχουν συμβεί πολύ περισσότερα σε άλλες περιπετειώδεις διαδρομές.

Εδώ λένε να παίρνουμε την ευθύνη· λέει όποιος μπαίνει να υπογράφει, να απαξιώσουμε εντελώς δηλαδή την επισκεψιμότητα. Με άλλα λόγια, όποιος περπατεί στα βουνά, στα μονοπάτια ή όλες τις άλλες περιπατητικές διαδρομές, αν γνωρίσετε τους ντόπιους που έχουν συμβάλει σε διασώσεις, με τόσα δυστυχώς ατυχήματα που είχαν κατάληξη θανατηφόρα, ποιος πήρε την ευθύνη;

Εξυπακούεται ότι όταν κάνεις μια περιπατητική διαδρομή, είναι λογικό ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι. Η διεύθυνση δασών αποφάσιζε πιο σωστά το κλείσιμο. Πολύ περισσότερο, αυτά που συμβαίνουν τώρα δεν συνέβαιναν ποτέ στο παρελθόν. Μια που κατάγομαι από την περιοχή και γνωρίζω, αλλά δεν έχουν αλλάξει κι οι καιρικές συνθήκες.

Οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες είναι μηδαμινές. Αν ρωτήσετε παλιούς, πολύ παλιότερα γινόταν και πολύ περισσότερες πλημμύρες, που όντως πλημμύρες γινόταν τότε. Δεν μπορούμε τώρα, κάθε που βλέπουμε ένα σύννεφο στον Ομαλό, να κλείνουμε το φαράγγι· αλλάζει όλο το πρόγραμμα. Δυσφημείται το φαράγγι, δυσφημείται ολόκληρη η περιοχή.

Κάθε ένας που γίνεται κυβέρνηση βάζει την πινελιά του εκεί για να δείξει ότι έκανε κάτι. Αλλάζει το φορέα διαχείρισης. Εγώ ήμουν στο φορέα διαχείρισης, στο διοικητικό συμβούλιο. Τώρα διαλύσανε· πήραν τη διεύθυνση δασών, πήραν το φορέα διαχείρισης. Φτιάξανε τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Εγώ, κατά τη γνώμη μου, αυτό που έπρεπε πρώτα να έχει κάνει ο διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ, χωρίς να τον γνωρίζω τον κύριο, δεν έχουμε συνεννοηθεί ποτέ, το λιγότερο που έπρεπε να κάνει σήμερα με τον ήλιο να λάμπει που αποφάσισε να κλείσει το φαράγγι, χωρίς κανένα μετεωρολογικό site να δείχνει την παραμικρή ψιχάλα βροχής, ήταν να παραιτηθεί. Έπρεπε να παραιτηθεί και να το δηλώσει. Αφού δεν παραιτήθηκε με το ατύχημα, έπρεπε να παραιτηθεί σήμερα.

Οι δήμοι και ειδικά η διεύθυνση δασών δεν έπρεπε να έχουν φύγει. Γιατί ήτανε γνώστες, ειδικοί. Τώρα, δεδομένου ότι έχει συσταθεί αυτός ο φορέας, ο οργανισμός μάλλον, αυτό που ζητάμε είναι να ανασυγκροτηθεί ο φορέας, να συμμετάσχουν και οι υπόλοιποι φορείς, να λαμβάνονται συλλογικά οι αποφάσεις ή δεν ξέρω τι άλλο. Κυκλοφορούν και φήμες ότι προχωρούμε για ιδιωτικοποίηση του φαραγγιού. Αν ναι, να μας το πουν, να το ξέρουμε. Μπορεί να είναι και καλύτερα. Δεν ξέρουμε.

Δεν είναι όμως αυτός τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς που κάποτε ήταν τουριστικός προορισμός στην Κρήτη και κάθε χρόνο απαξιώνεται περισσότερο. Αυτό δεν είναι σύστημα. Αν του χρόνου γίνει αυτό, οι επιχειρηματίες της περιοχής πρέπει να πάρουν δραστικά μέτρα. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Γ. Μανωλεδάκης: Βάλανε ιδιώτες μέσα και το έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μανωλεδάκης, πρόεδρος της κοινότητας Λάκκων θεωρεί ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είναι καταστροφή για την τοπική οικονομία ενώ είπε ότι ίσως υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης:

Οπως είπε και ο Μανώλης Σολιδάκης, αυτό είναι πρωτόγνωρο πράγμα με την καλοκαιρία να κλείνει ο Εθνικός Δρυμός. Αλλά και εγώ, σκέφτομαι, λέω μήπως αυτό είναι ένα σχέδιο να πάνε όλα σε ιδιώτες; Έχουμε μάθει όλα τα παίρνουν ιδιώτες. Γιατί δεν αφήσανε το δασαρχείο να καθαρίζει το φαράγγι και να το φτιάξει όπως έκανε τώρα τόσα χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα; Βάλανε ιδιώτες μέσα και το έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού.

 Τόσος κόσμος είναι εδώ που δουλεύει. Τι να κάνουμε; Θα τα κλείσουμε όλα… δεν ξέρω τι. Πρέπει κάτι να κάνουμε.

Δεν είναι δυνατόν να έρχονται εδώ και όταν είναι να το περάσουν, τους λένε “τώρα κλείνει σήμερα γιατί είναι κακός καιρός”, και να είναι ήλιος, καλοκαίρι. Δεν γίνεται. Πρέπει κάτι να κάνουνε.

Δ. Ανθούσης: Κάποιοι απεργάζονται σχέδια ιδιωτικοποίησης

Ο Δημήτρης Ανθούσης εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πλατανιά συμπαρατάχθηκε με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται επισημαίνοντας ότι πράγματι κάποιοι “απεργάζονται σχέδια ιδιωτικοποίησης:

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ μετά από κάλεσμα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής των Λάκων, εδώ στο φαράκι της Σαμαριάς. Δηλώνουμε τη στήριξή μας στις κινητοποιήσεις και στην αγωνία των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής.

Όταν έπρεπε, δεν έβρεχε και δεν χιόνιζε. Τώρα, το φαράκι της Σαμαριάς, όπως και όλοι οι δημόσιοι φυσικοί χώροι, πρέπει να είναι σε φορείς δημόσιους, στελεχωμένους και χρηματοδοτούμενους με προσωπικό μόνιμο, με σωστές συνθήκες εργασίας. Ούτως ώστε να εξασφαλίζουν μία ασφαλή επισκεψιμότητα για τον καθένα, για τους μόνιμους κατοίκους, για τους τουρίστες κ.τ.λ., και να υπάρχει μία ασφάλεια και να μην γίνονται αυτές οι παλινωδίες που γίνονται μέσα από ένα γραφείο, μία στην Αθήνα.

Φυσικά, δεν μας προκαλούν και δεν μας ξαφνιάζουν όλες αυτές οι κινήσεις, διότι είναι δεδομένο ότι κάποιοι απεργάζονται σχέδια ιδιωτικοποίησης. Καμία ιδιωτικοποίηση δεν θα ανεχτεί η τοπική κοινωνία, η οποία θα διεκδικήσει ένα δημόσιο και έναν φορέα διαχείρισης χρηματοδοτούμενο. Οι φορείς πρέπει να είναι δημόσιοι, δωρεάν επισκέψιμοι και ασφαλείς για τους πολίτες.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επιμονή των εταιρειών να περιορίζουν την ικανότητα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα προϊόντα τους | Βίντεο

Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει...

Χρονιά αποφάσεων για τις εξορύξεις στην Κρήτη το 2025

Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του...

Αθωωτική η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την 56χρονη από το Ρέθυμνο

Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για...