«Aπογοητευτικό» τo επίπεδο διαφθοράς στις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση…
Άσχημη εντύπωση δίνει και η Ιταλία, που ξεπερνά οριακά τηΒουλγαρία, αλλά βρίσκεται κάτω από την Ρουμανία, στην παγκόσμια κορυφή δε βρίσκονται η Φινλανδία και η Δανία.
Η οργάνωση διαπιστώνει πως η διαφθορά εξακολουθεί ναμαστίζει τις κοινωνίες σε όλον τον κόσμο και επισημαίνει το «απογοητευτικό»επίπεδο διαφθοράς στις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση.
Η Διεθνής Διαφάνεια καταρτίζει πίνακα με 176 χώρες ανάλογαμε το επίπεδο διαφθοράς τους, σε μια κλίμακα που αρχίζει από το 0 για την πολύμεγάλη διαφθορά και φτάνει ως το 100 για την ελάχιστη διαφθορά.
Τη χρονιά αυτή η Ιταλία και η Ελλάδα βρίσκονται στην 72η καιτην 94η θέση αντίστοιχα με βαθμολογία 42 και 36 μονάδες, υποχωρώντας κατά τρειςκαι δεκατέσσερις θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη, υπογραμμίζει η οργάνωσημε έδρα το Βερολίνο.
Η Ιταλία βρίσκεται πλέον στο ίδια επίπεδο με την Τυνησία καιη Ελλάδα με την Κολομβία. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίσηχρέους, η Ιρλανδία (25η), η Ισπανία (30η) και η Πορτογαλία (33η) συγκεντρώνουνβαθμολογία πάνω από 60 μονάδες.
Αντιμετωπίζοντας λιγότερα προβλήματα λόγω κρίσης, η Γερμανίακαι η Γαλλία βρίσκονται στην 13η και 22η θέση με περισσότερες από 70 μονάδες.
Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί για μια ακόμα φορά την ΕυρωπαϊκήΈνωση «να εντείνει τις προσπάθειές της για την πρόληψη της διαφθοράς στουςδημόσιους οργανισμούς».
Δανία, Φινλανδία και Νέα Ζηλανδία μοιράζονται την πρώτη θέσημε 90 μονάδες. Ιαπωνία και Βρετανία βρίσκονται στην 17η θέση με 74 μονάδες, ενώοι Ηνωμένες Πολιτείες στην 19η με 73 μονάδες. Η Κίνα παραμένειχαμηλά, στην 80η θέση με 39 μονάδες.
Οι περισσότερες από τις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης» έχουνβαθμολογία μικρότερη του 40. Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα και Σομαλία βρίσκονταιστις τελευταίες θέσεις του πίνακα μόλις με οκτώ μονάδες.
Η Ρωσία (133η) με μόλις 28 μονάδες θεωρείται από τηνοργάνωση μια από τις χώρες με το χειρότερο επίπεδο διαφθοράς, αλλά φέτος έχειβελτιώσει την κατάταξή της, ανεβαίνοντας δέκα θέσεις.
Τα δύο τρίτα των 176 χωρών έχουν βαθμολογία κάτω των 50βαθμών, γεγονός που όπως τονίζει η οργάνωση «δείχνει την ανάγκη οι δημόσιοιοργανισμοί να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια».
Ο πίνακας της Διεθνούς Διαφάνειας βασίζεται σε στοιχεία από13 διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, ασιατικές καιαφρικανικές τράπεζες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για τη δράση του 33χρονου Γάλλου, Τζερόμ, ο οποίος κατηγορείται για…
Υπόθεση κλοπής εργαλείων αξίας 5.000 ευρώ από δημοτικές εγκαταστάσεις στον Δήμο Χανίων εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση…
Η βουλευτής Χανίων , Σέβη Βολουδάκη, εισηγήθηκε σήμερα στη Βουλή, νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και…
Ο Καθηγητής Βασίλειος Κουϊκόγλου της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης εξελέγη από…
Η Συλλογική Κουζίνα Χανίων, που δραστηριοποιείται προσφέροντας γεύματα κάθε Κυριακή στον Ρωσικό Στρατώνα, διοργανώνει μια…
Ξεκίνησε η δωρεάν διανομή κρέατος και γλυκισμάτων για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι από τη Δομή Βασικών…
This website uses cookies.