10.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

«Φιάσκο» οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία: Σε «επίπεδα ρεκόρ» οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη από τη Ρωσία

Ημερομηνία:

Την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύουν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Μόσχα, που το 2024 έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Guardian, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να απεμπλακεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που χρηματοδοτούν τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, το 2024 οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς οι ΗΠΑ πωλούν πολύ ακριβά για τα «ευρωπαϊκά» πορτοφόλια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Rystad Energy, πλοία που μεταφέρουν 17,8 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου ρωσικού αερίου ελλιμενίστηκαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια το 2024, κατά περισσότερο από 2 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος,

Ο Jan-Eric Fähnrich, αναλυτής φυσικού αερίου στη Rystad Energy, είπε ότι οι ροές LNG δεν ήταν μόνο σε άνοδο αλλά «σε επίπεδα ρεκόρ».

Μεγαλύτερος προμηθευτής LNG η Ρωσία από τις ΗΠΑ

Η Ευρώπη έχει περικόψει τις τεράστιες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου με αγωγούς από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά έχει αγοράσει όλο και περισσότερο αποστολές LNG από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Πέρυσι, ξεπέρασε το Κατάρ ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη, πίσω από τις ΗΠΑ.

Το 2024, η Ευρώπη εισήγαγε 49,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών και άλλα 24,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε ψυχρή υγρή μορφή στα πλοία, σύμφωνα με τον Fähnrich. Μέρος του LNG θα έχει μεταπωληθεί σε άλλες χώρες, πρόσθεσε.

Τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν μέρες αφότου η Ουκρανία σταμάτησε τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της, τερματίζοντας μια ενεργειακή διαδρομή της σοβιετικής εποχής που είχε επιβιώσει από τρία χρόνια πλήρους κλίμακας πολέμου μεταξύ των γειτόνων.

Οι υπεύθυνοι εκστρατειών για το κλίμα υποστήριξαν ότι η ΕΕ υπονομεύει την υποστήριξή της για την Ουκρανία και τους δικούς της στόχους για το κλίμα, συνεχίζοντας να πληρώνει τη Ρωσία για καύσιμα που εκτοξεύουν σωματίδια που θερμαίνουν τον πλανήτη όταν καίγονται. Από τον πόλεμο, η ΕΕ έχει μειώσει τη ζήτηση για ενέργεια και έχει χαλαρώσει τους κανόνες για την κατασκευή ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι εξακολουθεί να μην «καθαρίζει» την οικονομία της τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε για να αποτρέψει τη θέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.

Στοιχεία από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (Crea) τα στοιχεία του οποίου διαφέρουν ελαφρώς από τα στοιχεία του Rystad, έδειξαν ότι οι εισαγωγές ρωσικού LNG από την ΕΕ ανήλθαν σε 7,32 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024. Διαπίστωσε αύξηση του όγκου κατά 14% από έτος σε έτος, ανεβάζοντας τις εισαγωγές σε 17,5 εκατ. τόνους.

«Καθαρά οικονομικοί» οι λόγοι για την εισαγωγή ρωσικού αερίου, λέει Ρώσος αναλυτής

«Ο λόγος για την άνοδο είναι αρκετά απλός», δήλωσε ο Vaibhav Raghunandan, Ρώσος αναλυτής στην Crea. «Το ρωσικό LNG προσφέρεται με έκπτωση σε εναλλακτικούς προμηθευτές… Χωρίς να επιβάλλονται κυρώσεις στο εμπόρευμα, οι εταιρείες λειτουργούν για δικό τους συμφέρον και αγοράζουν αυξανόμενες ποσότητες φυσικού αερίου από τον φθηνότερο προμηθευτή».

Η ΕΕ σκοπεύει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά ήταν απρόθυμη να απαγορεύσει το φυσικό αέριο όπως έκανε για τον άνθρακα και το πετρέλαιο. Τον Ιούνιο, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να απαγορεύσουν τη «μεταφόρτωση» ρωσικού LNG που πηγαίνει σε χώρες εκτός ΕΕ από τον Μάρτιο του 2025. Η πρόσφατη αύξηση των ρωσικών εισαγωγών LNG μπορεί να έχει ενισχυθεί από τις προσπάθειες αποστολής όγκων πριν την επιβολή κυρώσεων, είπε ο Fähnrich .

Ουκρανοί ακτιβιστές: Να κλείσουν τα «παραθυράκια» στις κυρώσεις

Ουκρανοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το καθεστώς των κυρώσεων υπονομεύεται από  «παραθυράκια» που αφήνουν ακόμα τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει την πολεμική της μηχανή με έσοδα από ορυκτά καύσιμα.

«Τα επίπεδα ρεκόρ των ρωσικών εισαγωγών LNG το 2024 είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει αποφασιστικά για να κλείσει τα κενά που απομένουν στο καθεστώς κυρώσεων», δήλωσε η Svitlana Romanko, ιδρύτρια του Razom We Stand, μιας ουκρανικής ομάδας εκστρατειών για το κλίμα. «Έχουμε μέχρι και 15 πακέτα κυρώσεων τώρα και απαιτείται επειγόντως πλήρης απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών LNG για να σταματήσει η χρηματοδότηση στο πολεμικό σεντούκι του Πούτιν».

Κάλεσε επίσης την ΕΕ να πατάξει τον ρωσικό «σκιώδη στόλο» των παλαιών και υποασφαλισμένων δεξαμενόπλοιων και να κλείσει ένα κενό διύλισης που επιτρέπει στην Ευρώπη να εισάγει προϊόντα από ρωσικό αργό πετρέλαιο σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία.

Αυστηρότερες κυρώσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τη ρύπανση των αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζεται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας κατά 25% έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση της Romanko και των συνεργατών της τον περασμένο μήνα. Εάν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντικαθιστούσαν τα βρώμικα καύσιμα, οι εκπομπές τελικής χρήσης θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η ΕΕ έχει μια επιλογή», ​​είπε η Romanko. «Συνεχίστε να χρηματοδοτείτε τον πόλεμο και τη ρύπανση ή δεσμευτείτε για ένα καθαρό, ασφαλές και ειρηνικό ενεργειακό μέλλον».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ