ΚΟΣΜΟΣ

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Ισραηλινή σφαγή στον Λίβανο, στρατεύματα στέλνουν οι ΗΠΑ – Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης η Μέση Ανατολή μετά τις εκρήξεις στα μέσα επικοινωνίας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο από τους Ισραηλινούς, που έσπειραν τον θάνατο και τον τρόμο, και το μπαράζ αερορικών βομβαρδισμών στα νότια του Λιβάνου από τον IDF, την ώρα που ο Νετανιάχου έχει την υποστήριξη ακόμη και του Μπένι Γκεντζ στο ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής στον Λίβανο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πρόσθετα στρατεύματα στέλνουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία έχει αυξήσει τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος Pat Ryder δεν αποκάλυψε ωστόσο λεπτομέρειες αναφορικά με τον αριθμό των στρατευμάτων ή τι ακριβώς θα κληθούν να κάνουν. Στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ έχουν περίπου 40.000 στρατιώτες στην περιοχή.

Η κίνηση των ΗΠΑ έρχεται σε συνέχεια των σημαντικών πληγμάτων των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο εσωτερικό του Λιβάνου, οι οποίες έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Σε ανάλυσή του το CNN υποστήριξε ότι την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ αποφάσισε ξεκάθαρα να εντείνει μαζικά τις επιθέσεις του εναντίον της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν, καθώς σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, επιδιώκουν «την κλιμάκωση ώστε να έλθει η αποκλιμάκωση» – φέρνοντας τον αντίπαλό τους σε μια διπλωματική λύση.

BBC: Πιθανός ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Πόσο κοντά βρίσκεται η Μέση Ανατολή σε ολοκληρωτικό πόλεμο; Αυτό είναι το ερώτημα που αναδεικνύει το BBC, σε μία περίοδο εκτράχυνσης των σχέσεων Χεζμπολάχ και Ισραήλ και με τα αλλεπάλληλα πλήγματα στον Λίβανο να δημιουργούν βαθιά ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

«Δεν είναι αναπόφευκτος ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο ανταποκριτής του BBC για θέματα ασφαλείας, Φρανκ Γκάρντερ.

«Τον Απρίλιο φαινόταν ότι ένας πόλεμος ευρείας κλίμακας με εμπλοκή του Ιράν, των ΗΠΑ και άλλων ήταν πολύ κοντά» συνέχισε.

«Τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά τότε, αλλά κατάφεραν να απομακρύνουν και τις δύο πλευρές από το χείλος του γκρεμού» πρόσθεσε ο ανταποκριτής του BBC.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ζήτημα είναι ποιος θα ανοιγοκλείσει πρώτος τα μάτια του και το Ισραήλ ελπίζει σαφώς να υποβαθμίσει την ικανότητα της Χεζμπολάχ να χτυπήσει προς τα εκεί» σημείωσε δε.

Το BBC επισημαίνει, δε, ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον να πλήττονται ολοένα κα περισσότερες πόλεις κάτι που θα επιφέρει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις στις τάξεις των αμάχων.

Η πιο αιματηρή μέρα στον Λίβανο από την επίθεση της Χαμάς

Το βρετανικό δίκτυο κάνει λόγο για την πιο αιματηρή μέρα στο Λίβανο από τότε που η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς, στις 8 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά αεροπορικών επιδρομών το πρωί, με σχεδόν 300 νεκρούς, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, και οι Ισραηλινοί προειδοποιούν για περισσότερες επιθέσεις που θα ακολουθήσουν.

Οι πολίτες προειδοποιούνται να εγκαταλείψουν τις περιοχές που στοχοποιούν οι Ισραηλινοί. Η επόμενη περιοχή που θα στοχοποιηθεί, όπως λέει ο IDF, θα είναι η κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά του Λιβάνου, η οποία είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ακόμη και πριν από την απότομη κλιμάκωση, πολύ περισσότεροι από 100.000 Λιβανέζοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών επιδρομών.

«Έτσι, βλέπουμε μια ακόμη πολύ μεγάλη κλιμάκωση από τους Ισραηλινούς. Αυτή είναι η ευκαιρία, τώρα που είνα αποδυναμωμένη η Χεζμπολάχ, να αλλάξουν την εικόνα» συμπληρώνει το BBC.

Νετανιάχου σε Λιβανέζους πολίτες: Φύγετε να γλιτώσετε, η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιεί ως ασπίδες

Την ίδια ώρα που το Ισραήλ σφυροκοπά το νότιο Λίβανο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέστησε σήμερα στους Λιβανέζους πολίτες «να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες», τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν στόχους της οργάνωσης Χεζμπολάχ, στο νότιο και ανατολικό Λίβανο.

«Σας παρακαλώ, απομακρυνθείτε από τον κίνδυνο τώρα. Όταν τελειώσει η επιχείρησή μας, θα μπορέσετε να επιστρέψετε με ασφάλεια στα σπίτια σας» είπε στα αγγλικά, σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που μεταδόθηκε αφού ανακοινώθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε «περίπου 800 στόχους» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ο πόλεμος του Ισραήλ δεν είναι με εσάς, είναι με τη Χεζμπολάχ. Για πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες. Τοποθέτησε ρουκέτες στο καθιστικό σας και πυραύλους στο γκαράζ σας. Αυτές οι ρουκέτες και οι πύραυλοι στοχεύουν απευθείας τις πόλεις μας, τους πολίτες μας. Για να προστατεύσουμε τον λαό μας απέναντι στα πλήγματα της Χεζμπολάχ, πρέπει να βγάλουμε από τη μέση αυτά τα όπλα», είπε ο Νετανιάχου.

«Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας και τις ζωές των αγαπημένων σας. Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τον Λίβανο», πρόσθεσε.

Στόχος του IDF ο ανώτερος ηγέτης της Χεζμπολάχ

Ένα ισραηλινό πλήγμα νωρίς σήμερα το βράδυ στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου είχε ως στόχο τον ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι, αρχηγό της νότιας διοίκησης της λιβανέζικης οργάνωσης, δήλωσε μια πηγή ασφαλείας στο Reuters.

Δεν είναι γνωστή η κατάσταση του Καράκι.

Μια πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επίθεση αυτή έγινε με ισραηλινό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε σήμερα νωρίς το βράδυ στοχευμένη επίθεση στη Βηρυτό. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον στόχο.

Νέο μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών στον Λίβανο – Κύμα φυγής των πολιτών

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα, λίγο πριν τις 7 απόγευμα, πως βομβαρδίζει τη Βηρυτό, με μια πηγή ασφαλείας να αναφέρει ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) μετέδωσε πως το Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα ένα νέο κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον ανατολικό Λίβανο, σε συνέχεια μιας μέρας εντατικών βομβαρδισμών που ήδη από το πρωί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 274 ανθρώπους – τη φονικότερη μέρα στον Λίβανο από τον εμφύλιο πόλεμο – έχουν τραυματίσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, έχουν εκτοπίσει χιλιάδες οικογένειες, προκαλώντας πανικό σε κατοίκους.

Το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) μετέδωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε νέο κύμα επιδρομών στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο νωρίς το βράδυ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τρέπονται σε φυγή στον νότιο Λίβανο «λόγω των ισραηλινών θηριωδιών», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Λιβανέζος υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση κρίσεων, Νάσερ Γιασίν.

«Οι επιδρομές του εχθρού είχαν στόχο τα υψώματα της οροσειράς του Αντιλιβάνου», η οποία δεσπόζει πάνω από την κοιλάδα Μπεκάα και πολλά χωριά σε αυτήν την περιοχή, όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία και εγκαταστάσεις, τόνισε το ΑΝΙ. Ο Αντιλίβανος είναι οροσειρά που εκτείνεται κυρίως στον Λίβανο, αλλά και στη Συρία και το Ισραήλ. Είναι παράλληλη στην Οροσειρά του Λιβάνου και βρίσκεται στα ανατολικά της.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) τόνισε ότι έπληξε «περίπου 800 στόχους» που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει σήμερα περίπου 165 ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ. Οι περισσότερες από τις ρουκέτες στόχευαν περιοχές βαθιά στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Χάιφας. Τουλάχιστον 10 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν προς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, πάνω από 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα δήλωσε πως τουλάχιστον 274 άνθρωποι, εκ των οποίων 21 παιδιά και 39 γυναίκες, σκοτώθηκαν σήμερα στις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο και 1.024 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα είπε ότι το υπουργείο εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα λαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη που έχουν ανάγκη. Για τον λόγο αυτόν, ανέφερε ότι ζήτησε από τα νοσοκομεία να σταματήσουν να δέχονται τακτικά, ελαφρά περιστατικά για να δημιουργηθεί χώρος για τους τραυματίες.

Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο, δήλωσε ένας Λιβανέζος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12: «Ό,τι δεν καταλαβαίνει η Χεζμπολάχ με βία, θα το καταλάβει με περισσότερη βία».

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Νεκρός μετανάστης στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα μετά από ξυλοδαρμό

Nεκρός μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου μετανάστης από το Πακιστάν,…

10 hours ago

Χανιά: Συνελήφθη 16χρονη για ξυλοδαρμό συμμαθητή της – Στο αυτόφωρο και ο πατέρας της

Νέο περιστατικό σχολικής βίας προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στα Χανιά με πρωταγωνίστρια κορίτσι που άσκησε…

10 hours ago

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στην 5η θέση «κατρακυλά» ο ΣΥΡΙΖΑ – Το 65% των ψηφοφόρων ζητά νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτο κόμμα παραμένει η ΝΔ, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού…

10 hours ago

Μαρία Καρυστιανού: Παρακολουθούν το τηλέφωνό μου

Την παρακολούθηση του τηλεφώνου της αποκάλυψε η Μαρία Καρυστιανού. Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Ionion…

10 hours ago

Βγήκαν “παγανιά” για τα σκυλιά! – Πατέρας και γιος πυροβόλησαν σκυλιά στη Μεσαρά

Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος πατέρα και γιου ενώ τους έχει επιβληθεί και πρόστιμο δεκάδων…

11 hours ago

Σωκράτης Φάμελλος: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωσε και επισήμως ο Σωκράτης Φάμελλος την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχοντας ουσιαστικά…

12 hours ago

This website uses cookies.