Τίποτα δεν έχει να περιμένει από την πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης και την απάντησή της στις καταγγελίες περί «μονταζιέρας» ο κ. Φλωρίδης είπε ότι «το δημοσίευμα του Βήματος είχε παραπλανητικό τίτλο, απολύτως ψευδή, ο οποίος δεν υποστηριζόταν από το περιεχόμενο του δημοσιεύματος που έγραφε ότι δεν ισχύει η μονταζιέρα».
Κληθείς να τοποθετηθεί στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την συγκάλυψη των ευθυνών ο υπουργός τόνισε ότι «πριν από λίγες ημέρες στην ολομέλεια συζητήθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Η κατάληξη της συζήτησης ήταν ότι δεν βρήκαν την τόλμη να καταθέσουν πρόταση προκειμένου να εκδιωχθεί ποινικά ο κ. Καραμανλής».
«Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν μιλάμε για κακουργηματικές πραξεις σε υπουργούς, αυτές δεν φεύγουν από το προσκήνιο για 20 χρόνια» είπε ενώ στο ερώτημα πώς η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη ανέφερε: «Οταν αναλέβα υπουργός, μου μετέφεραν ότι ο ανακριτής δεν μπορεί να ακούσει τις συνομιλίες των εμπλεκομένων γιατι δεν του το επιτρέπει ο νόμος. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό κατεπείγουσα διάταξη ο οποίος και έδωσε εντολή να γίνει άμεσα».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε μάλιστα ότι «πρώτα βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες των μηχανοδηγών και κατόπιν τις άκουσαν οι ανακριτικές αρχές προκειμένου να τις ενσωματώσουν στη δικογραφία».
Επίσης τόνισε ότι υπήρχαν και άλλες συνομιλίες και όχι μόνο αυτές που διέρρευσαν στη δημοσιότητα.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι από 1η Σεπτεμβρίου οι κατηγορούμενοι πηγαίνουν κατευθείαν στη δικαιοσύνη χωρίς να υπάρχει βούλευμα. Οπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει όταν «ο ανακριτής τελειώσει την έρευνά του και διαβιβάσει τον φάκελο στην εισαγγελία, ο εισαγγελέας να μπορεί να πάει την υπόθεση κατευθείαν στο δικαστήριο, χωρίς να αναμένει βούλευμα».
Αναφορικά με τη δίκη για το δυστύχημα των Τεμπών ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στο κανάλι του Φαλήρου ότι ετοιμάζεται ο καινούριος χώρος και η δίκη θα ξεκινήσει όταν ο ανακριτής κλείσει τον φάκελο και τον στείλει στον εισαγγελέα ο οποίος ετοιμάσει τα κατηγορητήρια και τους παραπέμψει σε δίκη».
Οσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής, ο υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι παράμετροι χωρίς κενά που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει μετά το καλοκαίρι.
Ο Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε ότι οι ανθρώπινες τραγωδίες δεν προσφέρονται ως πολιτική ευκαιρία και ζήτησε απ’ όλους να αφήσουν απερίσπαστη τη Δικαιοσύνη να πράξει το έργο της.
Αίσθηση και άγρια κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πυροδότησε η φράση του πως είναι για τα «μπάζα» όσοι πολιτικοί θολώνουν το τοπίο με το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε τη φράση του Μίκη Θεοδωράκη περί αριστερόστροφου φασισμού για να επιτεθεί στα κόμματα που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας, ενώ απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να το κατονομάσει, επανέλαβε το κυβερνητικό επιχείρημα περί σύμπλευσης με επιχειρηματικά συμφέροντα.
«Πότε κατατέθηκε η πρόταση; Όταν υπήρξε νεύμα από κάποιον, αναφέρομαι στο δημοσίευμα με τον παραπλανητικό και ψεύτικο τίτλο, ούτε για ξεκάρφωμα δεν περιμένετε μια ημέρα, να μην φανεί ότι είστε τόσο στοιχισμένοι», είπε, ενώ στράφηκε και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές. «Αυτή η ηγεσία δεν έχει καμία επαφή με την τρίτη ελληνική δημοκρατία, η διατύπωση της άποψης ότι χρειαζόμαστε να κάνουμε ελεύθερες εκλογές με ξένους παρατηρητές δεν ήρθε ξεκάρφωτα από τον αρχηγό σας, ακολούθησε ο κ. Φαραντούρης που κάλεσε την ευρωπαία εισαγγελέα να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση αφού εσείς με 12% δεν μπορείτε να ρίξετε», είπε με τον Χρήστο Γιαννούλη να διαμαρτύρεται σε έντονο ύφος.
Ο Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο για τη διεύρυνση της δυνατότητας των ανακριτών να ακούσουν κάθε συνομιλία που αφορά στο τραγικό δυστύχημα. «Οι προβλέψεις που υπήρχαν δεν επέτρεπαν να ακουστούν οι πέραν του επιχειρησιακού πεδίου συνομιλίες», είπε και στράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν ψήφισε τη διάταξη. Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση έφερε διάταξη στον Ποινικό Κώδικα σύμφωνα με την οποία καταργήθηκε η ανάγκη να οδηγεί ο εισαγγελέας την υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο αντί του ακροατηρίου, ενώ προχωρά η κατασκευή του χώρου στη Λάρισα για να διεξαχθεί η δίκη.
Απάντηση στον Γιώργο Φλωρίδη και όσα ειπε για το μπάζωμα του χώρου επειδή στην περιοχή υπάρχουν οι υπόγειοι αγωγοί φυσικού αερίου, έδωσε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.
«Δεν έγινε μπάζωμα μόνο, καταρχάς έγινε προσπάθεια εκσκαφής από το πρώτο 24ωρο, το λένε οι πραγματογνώμονες, ενώ τα προϊόντα εκσκαφής τα οποία μετακινήθηκαν με την απευθείας ανάθεση των 647.000 ευρώ, τοποθετήθηκαν σε σημείο μη εγκεκριμένο από τις αρχές», είπε και χαρακτήρισε ψέμα τα περί επικινδυνότητας λόγω των αγωγών φυσικού αερίου. «Τι μεγάλο ψέμα αυτό με τον αγωγό φυσικού αερίου. Το επιστρατεύσατε οψίμως ως επιχείρημα. Ψέμα γιατί προφανώς ξέρετε από το δίκτυο της ΔΕΣΦΑ ότι κανένα δίκτυο φυσικού αγωγού δεν περνάει κάτω από τον αγροτικό δρόμο, ο οποίος ήταν το σημείο που ορίσθηκε από το συντονιστικό για να φτάσουν στο σημείο μηδέν. Ψέμα λοιπόν αυτό και πρέπει άμεσα να το ανακαλέσετε», είπε ο Χάρης Μαμουλάκης
Να κατονομάσει το παρακράτος κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος. «Είπατε σήμερα κάτι συγκλονιστικό: ότι οι ανακριτές, η δικαιοσύνη δεν είχε πρόσβαση στο πλήρες ανακριτικό υλικό και χρειάστηκε να προωθήσετε διάταξη. Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι είχαν προνομιακή πρόσβαση στο υλικό και χαλκευμένο το διέρρευσαν σε φιλικά ΜΜΕ», είπε και αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή σχολίασε ότι δεν φύτρωσε μόνος του στο ψηφοδέλτιο των Σερρών, αλλά τον τοποθέτησε ο πρωθυπουργός.