Από τη συντονιστική διαδικασία της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης στις 12-4:
Στις 12 Απρίλη, συντονιστήκαμε φοιτητικός σύλλογος, και μέλη της υπόλοιπης κοινότητας του Ιδρύματος (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ κτλ.), μετά από μια πλούσια συζήτηση, καταλήξαμε στην κοινή παραδοχή ότι είναι απαραίτητος ο κοινός βηματισμός της κοινότητας στο σύνολό της, προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, που έρχεται να διαλύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο και να χτυπήσει τις συλλογικές διεκδικήσεις και αντιδράσεις.
Σε αυτή τη φάση η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, έχει οδηγήσει σε ένα σφοδρότατο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού και τώρα η κυβέρνηση αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αν ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η προστασία της υγείας των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων, θα εξασφάλιζε πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας για τις σχολές και τις εστίες, διενέργεια τακτικών δωρεάν τεστ σε εστίες και Πανεπιστήμια κ.α. Αντί αυτού στοχοποιεί όσους διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, κατηγορώντας τους διαδηλωτές και τη νεολαία για τη διασπορά του ιού. Πάνω σε αυτό το έδαφος φέρνει και το νέο νόμο για την εκπαίδευση Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.
Τόσο οι φοιτητές, όσο και καθηγητές και εργαζόμενοι, θέλουμε να γυρίσουμε στους χώρους που σπουδάζουμε και εργαζόμαστε, με όλα τα μέτρα προστασίας και την διασφάλιση της υγείας όλων. Θέλουμε όμως να μην γυρίσουμε πίσω σε ένα πανεπιστήμιο με πολύ λιγότερους φοιτητές χωρίς μάλιστα να έχουν ενισχυθεί οι αναγκαίοι και ικανοί όροι ώστε να εξυπηρετηθούν ανάγκες του δημόσιου πανεπιστημίου. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε σε ένα πανεπιστήμιο πλήρως ελεγχόμενο, με πανεπιστημιακή αστυνομία, πειθαρχικά συμβούλια, που δεν θα στηρίζει τους φοιτητές αλλά θα τους διαγράφει.
Λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, η κυβέρνηση ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο τι θα σημάνει η εφαρμογή του. Οι δυνάμεις καταστολής επενέβησαν σε κατάληψη των φοιτητικών συλλόγων, όχι μία αλλά δύο φορές, ώστε να παγιωθεί η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ. Δε θα επιτρέψουμε οι εικόνες από το ΑΠΘ κατειλημμένο από ΜΑΤ, με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές να παλεύουν για την αποχώρηση τους, να επαναληφθούν. Καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους την κυβέρνηση και τον πρύτανη του ΑΠΘ, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας στη Θεσσαλονίκη και απαιτούμε να μην ξανατολμήσουν να εισβάλουν οι δυνάμεις καταστολής στα Πανεπιστήμια. Η τρομοκρατία δεν περνάει και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει καθημερινότητα μέσα στις σχολές μας. Υπάρχει ελπίδα! Και αυτή βρίσκεται μέσα από τον συλλογικό μας αγώνα, μέσα από τους συλλόγους μας. Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη θα ανατραπεί!
Η καταστολή πάει πάντα χέρι-χέρι με την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής! Αυτή είναι η πρακτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Για αυτό η κυβέρνηση πέρασε πρώτα το νόμο για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας και τώρα ετοιμάζεται να φέρει νέο νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θέλει να ψηφίσει μέσα στο Πάσχα.Σύμφωνα με εξαγγελίες, επαναφέρονται τα Συμβούλια Ιδρύματος που θα έχουν την πλήρη εξουσία στα ιδρύματα, ακόμα και την δυνατότητα να διορίζουν πρυτάνεις και κοσμήτορες, ενώ επιπλέον θα καταργούνται και οι αντίστοιχες εκλογικές διαδικασίες.
Σκοπεύουν να ενισχύσουν κι άλλο την κατηγοριοποίηση των Τμημάτων-μετά την αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων-εγκαινιάζοντας προγράμματα τριετούς φοίτησης, συμπιέζοντας τα επαγγελματικά μας δικαιώματα προς τα κάτω. Δρομολογούν την ενίσχυση της αξιολόγησης των Τμημάτων και τη σύνδεση της με τη χρηματοδότηση τους, με ορίζοντα να οδηγήσουν Τμήματα στο κλείσιμο. Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα την παράδοση της απαξιωμένης φοιτητικής μέριμνας στους εργολάβους, με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της.
Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη που ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει την αστυνομία στις σχολές μας μέχρι τέλος Απρίλη, δηλαδή με τις σχολές μας κλειστές! Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε ! Η κυβέρνηση ζητά ήδη από τις Συγκλήτους να συγκροτήσουν Επιτροπές Ασφάλειας των Ιδρυμάτων προετοιμάζοντας το νέο σπουδαστικό της ασφάλειας. Την ίδια στιγμή θέλουν πειθαρχικά συμβούλια, που θα κληθούν να διαγράφουν οριστικά φοιτητές ή να ορίζουν ποινές 3 χρόνων φυλάκισης σε φοιτητές που τελούν πράξεις «παραβατικές», στοχοποιώντας τις διαχρονικές πρακτικές διεκδίκησης των φοιτητών. Ταυτόχρονα προχωράει η υλοποίηση όλων των πτυχών του νόμου, με την απαίτηση να ορίσουν οι Σύγκλητοι βάση εισαγωγής, που πετά έξω χιλιάδες μαθητές και να προβούν σε διαγραφές φοιτητών.
Όσο και αν η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία για να νομοθετεί πίσω από τις πλάτες μας θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη όπως και ο νέος που ετοιμάζουν δεν πρόκειται να εφαρμοστεί! Δεν θα επιτρέψουμε στην αστυνομία να πατήσει το πόδι της στις σχολές μας. Απέναντι στην επίθεση στις ζωές και τις σπουδές μας, απέναντι στην τρομοκρατία, την καταστολή και τις απαγορεύσεις απαντάμε όλοι μαζί, με τον οργανωμένο μας αγώνα. Αυτή είναι η πραγματική μας δύναμη!
Όλοι μαζί, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του ΠΚ δηλώνουμε ότι θα δράσουμε συντονισμένα ώστε να μπορέσουμε με την μέγιστη αποτελεσματικότητα να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις που ορίζει η κατάσταση. Απαιτούμε από τη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης να πάρουν θέση, να ξεκαθαρίσουν πως δεν πρόκειται να εφαρμόσουν σε κανένα επίπεδο το νόμο. Οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του θα μπλοκαριστεί στην πράξη από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα σωματεία και του συλλόγους των εργαζόμενων.
Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΔΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ !!!
ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΣΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ !!
ΟΧΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ !!
Αποφασίζουμε:
- Συμμετοχή στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία που μπαίνει στα ιδρύματα μέσα του Απρίλη, την Πέμπτη 15 Απρίλη 13:00, πλατεία Δημοτικής Αγοράς