OIKONOMIA

Φορολογική απαλλαγή 2 ή 3 ετών για όσους ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα ή τα επαναφέρουν από βραχυχρόνια μίσθωση

Η στεγαστική κρίση έχει αναδειχθεί ως ένα από τα κυριότερα ζητήματα της κυβερνητικής ατζέντας, με την επερχόμενη ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη να επικεντρώνεται σε μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση της προσφοράς στέγης.

Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που εξετάζεται είναι η παροχή φορολογικής απαλλαγής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα «ανοίξουν» προς ενοικίαση τα «κλειστά» τους διαμερίσματα ή θα αλλάξουν τη χρήση τους από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πρόταση που εξετάζεται και φαίνεται να έχει προκριθεί, περιλαμβάνει τη σημαντική απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες που επαναφέρουν τα κλειστά διαμερίσματα τους στην αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης.

Το μέτρο στοχεύει στην ενίσχυση της διαθεσιμότητας ακινήτων και στην ανακοπή της συνεχιζόμενης αύξησης των ενοικίων, ως μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης.

Η φορολογική απαλλαγή θα ισχύει για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που προγραμματίζεται να κυμαίνεται από 2 έως 3 χρόνια.

Για να επωφεληθούν από το μέτρο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά τους διαμερίσματα και να τα διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση.

Το μέτρο δεν περιορίζεται μόνο στους ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, αλλά επεκτείνεται και σε εκείνους που διαχειρίζονται βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και επιθυμούν να μετατρέψουν τα ακίνητά τους σε μακροχρόνια ενοικιαζόμενα.

Η πρόταση συνοδεύεται από μια ενίσχυση του προγράμματος «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», με στόχο την αύξηση της επιδότησης για την ανακαίνιση των κλειστών ακινήτων. Εξετάζεται η αύξηση της επιδότησης από 40% σε 60%, ενώ το ανώτατο όριο δαπανών θα ανέβει από 10.000 ευρώ σε 15.000 ευρώ. Αυτή η αλλαγή στοχεύει να καταστήσει τη διαδικασία ανακαίνισης πιο προσιτή και ελκυστική για τους ιδιοκτήτες, ενθαρρύνοντάς τους να επενδύσουν στη συντήρηση και αναβάθμιση των ακινήτων τους.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται ως εξής:

  • Με συντελεστή 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
  • Με συντελεστή 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ.
  • Με συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 35.001 ευρώ.
  • Ετησίως, τα εισοδήματα από ενοίκια κυμαίνονται γύρω από τα 6,5 δισ. ευρώ, με σχεδόν το 80% των φορολογουμένων να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ, και το 14% να δηλώνει εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Η ραγδαία άνοδος των τιμών ενοικίασης τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για στέγαση, έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να εξετάσουν την επιστροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις.
  • Για αυτούς τους ιδιοκτήτες, το νέο φορολογικό κίνητρο αναδεικνύεται ως ένα σημαντικό όφελος. Ειδικότερα, με την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος, ένας ιδιοκτήτης που εισπράττει ενοίκια 1.000 ευρώ το μήνα θα μπορούσε να έχει ετήσιο φορολογικό όφελος ύψους 1.800 ευρώ. Αν τα εισοδήματα προέρχονται από βραχυχρόνιες μισθώσεις και ανέρχονται σε 20.000 ευρώ, το ετήσιο φορολογικό όφελος ενδέχεται να φτάσει τα 4.600 ευρώ.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανακούφιση της στεγαστικής κρίσης και την ενίσχυση της μακροχρόνιας ενοικίασης, προσδοκώντας να δημιουργήσει μια ισχυρή βάση στήριξης για την αγορά ακινήτων και να διασφαλίσει την ευημερία των ενοικιαστών και των ιδιοκτητών.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο «επίδοξος δολοφόνος» του Τραμπ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ εμφανίζεται ο συλληφθείς ως επίδοξος δολοφόνος του Ντόναλντ Τραμπ,…

55 mins ago

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON | Φωτός

Η εκδήλωση "STAVROS BLUE MOON", που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού, συγκέντρωσε εκατοντάδες…

1 hour ago

Υπερ-αδειοδότηση, υπερ-ανάπτυξη και πρωταθλητισμός στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ!

Της Βάννας Σφακιανάκη O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) ανάρτησε στον ιστότοπό του τις…

1 hour ago

Κρήτη: Έπιασαν τους απατεώνες που εξαπάτησαν ηλικιωμένη με λάφυρο χιλιάδες ευρώ

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξιχνιάστηκε μια υπόθεση απάτης που είχε ως…

1 hour ago

Η ΕΛΜΕ Χανίων ενάντια σε «Εκπαιδευτικούς Ομίλους», «Μέντορες» και «Ενδοσχολικούς Συντονιστές» στα σχολεία

Η ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει την επιβολή «Εκπαιδευτικών Ομίλων», «Μέντορων» και «Ενδοσχολικών Συντονιστών» στα σχολεία, χαρακτηρίζοντας…

3 hours ago

Τεμπονέρας: “Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”

“Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ” ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Διονύσης…

3 hours ago

This website uses cookies.