Σχεδόν 70 δις ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν σε φόρους, έμμεσους ή άμεσους οι Έλληνες φορολογούμενοι για το 2025, όπως προβλέπεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 2,5 δις σε σχέση με φέτος, αλλά η αύξηση αυτή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς ότι το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για εφέτος ήταν στα αρκετά χαμηλότερα 62,9 δις ευρώ και τελικά θα εισπραχθούν 66,7 δις ευρώ, δηλαδή 3,8 δις ευρώ επιπλέον. Υπενθυμίζουμε ότι προ ολίγων ημερών ανακοίνωση την πρόωρη καταβολή 5 δις ευρώ προς τους δανειστές την περίοδο των μνημονίων για να στείλει η Ελλάδα «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση του δημόσιου χρέους» ενώ πριν 20 ημέρες ο Σταϊνμάιερ πριν επισκεφθεί την Κάντανο για να ζητήσει “συγχώρεση” είχε εισπράξει 2,2 δις ευρώ σε πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων.
Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι όλα τα τελευταία χρόνια υπάρχει υπέρβαση του στόχου, για μία σειρά από λόγους και αιτίες, τότε είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι το συνολικό ποσό θα υπερβεί τα 70 δις.
Συγκεκριμένα, ο νέος προϋπολογισμός για το 2025, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που κατατέθηκε, προβλέπει ότι το συνολικό ύψος των φορολογικών εσόδων θα ανέλθει σε 69,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,490 δισ. ευρώ ή 3,7% σε σχέση με το 2024. Αυτή η αύξηση των φορολογικών εσόδων αναμένεται να προέλθει από έναν συνδυασμό παραμέτρων, όπως η αύξηση των εισοδημάτων, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η ενίσχυση της απασχόλησης, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η συνεχής εφαρμογή των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και η συνολική μεγέθυνση της οικονομίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αυτά τα μέτρα αναμένεται να προσφέρουν στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ το 2025.
Ανάλυση των προβλεπόμενων εσόδων από φόρους:
Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών
Τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών αναμένονται να φτάσουν τα 38,019 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,609 δισ. ευρώ ή 4,4% σε σχέση με το 2024. Η βασικότερη αύξηση θα προέλθει από τους φόρους που επιβάλλονται στη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, κυρίως λόγω των αυξήσεων στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ). Συγκεκριμένα:
• ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας): Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να φτάσουν τα 26,673 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,332 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης και του όγκου των συναλλαγών, καθώς και στην αυξημένη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στις ηλεκτρονικές πληρωμές.
• Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ): Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από ΕΦΚ είναι 7,276 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Η αύξηση αυτή αναμένεται να προέλθει από την αύξηση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, καπνού και καυσίμων.
Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών
Τα έσοδα από φόρους και δασμούς επί εισαγωγών προβλέπεται να ανέλθουν σε 362 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 18 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στη συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών αγαθών και την ενίσχυση του εξωτερικού εμπορίου.
Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας
Τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να διαμορφωθούν σε 2,394 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 40 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Μια από τις βασικές αιτίες για την πτώση αυτή είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τους ιδιοκτήτες κατοικιών με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, οι οποίοι θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές. Αυτή η μείωση θα ενισχύσει τη φορολογική δικαιοσύνη και την προστασία των πολιτών από τις φυσικές καταστροφές.
Λοιποί φόροι επί παραγωγής
Από τους λοιπούς φόρους επί παραγωγής προβλέπεται ότι τα έσοδα θα φτάσουν τα 460 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 155 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ένα μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης της ανάπτυξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Φόρος εισοδήματος
Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένονται να φτάσουν τα 25,212 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,009 δισ. ευρώ ή 4,2% σε σχέση με το 2024. Η αύξηση αυτή αναμένεται να προκύψει από την αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων, την αναμενόμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και την αύξηση των εισοδημάτων από ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρείες.
Συγκεκριμένα:
• Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει σε 15,244 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 882 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024, λόγω της αύξησης των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας και της αναμενόμενης νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.
• Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Οι προβλέψεις για τα έσοδα από τις νομικές οντότητες ανέρχονται σε 7,972 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 120 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Η αύξηση αυτή συνδέεται με την σταθερή φορολογική πολιτική και τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των εταιρειών, παρά την εξισορρόπηση των παραμέτρων από την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης.
Φόροι κεφαλαίου
Τα έσοδα από φόρους κεφαλαίου αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2024, δηλαδή 235 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στους φόρους επί των κληρονομιών και δωρεών.
Λοιποί τρέχοντες φόροι
Τα έσοδα από τους λοιπούς τρέχοντες φόρους αναμένεται να ανέλθουν σε 2,523 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 49 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Αυτή η αύξηση συνδέεται με την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς και με την ενσωμάτωση νέων φορολογικών μηχανισμών που θα ενισχύσουν τα φορολογικά έσοδα από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Με επιστολή της προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, η Χριστίνα Ι. Σταμούλη θίγει το θέμα των…
Για το φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ μίλησε ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική…
Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 6:30 μ.μ. οι εκδόσεις Επίκεντρο και ο συγγραφέας Χάρης Ξηρουχάκης…
Το Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών Χανίων καταγγέλλει τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων…
Η ελληνική εφορία είναι ένα κρατικό μονοπώλιο που λειτουργεί υπό καθεστώς απόλυτης προστασίας ενώ πράττει…
Με την ψυχική υγεία να αποτελεί ζητούμενο για μεγάλο μέρος των ανθρώπων, πλέον όλο και…
This website uses cookies.