ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Φτιάξανε παγωτό που δεν… λιώνει

Το κομμάτι των Ξύλινων Σπαθιών “Λιωμένο Παγωτό” (κολάει στο χέρι) μπορεί σε λίγα χρόνια να μην βγάζει νόημα…

H επιστήμη βάζει stop στο λιώσιμο του παγωτού.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια φυσική πρωτεΐνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει το παγωτό πιο ανθεκτικό στην τήξη. Ειδικότερα, η πρωτεΐνη δεσμεύει τον αέρα, το λίπος και το νερό, δημιουργώντας μια εξαιρετικά ομαλή συνοχή, που επιτρέπει στα παγωτά να μη λιώνουν.

Έτσι, το νέο συστατικό επιτρέπει στα παγωτά να παραμένουν παγωμένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και σε ζεστές θερμοκρασίες, ενώ δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μαλακώσουν σε περίπτωση που παραμείνουν για πολλή ώρα στην κατάψυξη.

Με λίγα λόγια είναι πάντα έτοιμα προς κατανάλωση στη ζέστη και στο κρύο.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Dundee ανέπτυξαν μια μέθοδο παραγωγής της νέας πρωτεΐνης.

Για παράδειγμα, ένα σπιτικό παγωτό ή του εμπορίου περιέχει λίπος και νερό (σε κρέμα ή γάλα) ζάχαρη και ίσως μερικά αυγά. Η περιεκτικότητα σε νερό επηρεάζει τον ρυθμό της τήξης (περισσότερο νερό σημαίνει πιο αργή τήξη).

Η πρωτεΐνη που ανακάλυψαν οι ερευνητές ονομάζεται BsIA και συνδέεται με το λίπος και τον αέρα για να σταματήσει το λιώσιμο (υγροποίηση) του παγωτού καθώς θα αυξάνεται η θερμοκρασία. Η BsIA είναι μια πρωτεΐνη υδατο-απώθησης, η οποία κρατά το παγωτό σαν ένα ωραίο παγωμένο κρεμώδες τζελ.

Ταυτόχρονα, αυτή η πρωτεΐνη κρατά θα λέγαμε το παγωτό ιδανικό προς κατανάλωση σε όλες τις συνθήκες, καθώς μας επιτρέπει να κλέψουμε μια γρήγορη κουταλιά από το ψυγείο, χωρίς να περιμένουμε να ξεπαγώσει πρώτα ή να μαλακώσει.

Και από θερμίδες, τι λέει;

Επειδή όλα τα ανωτέρω ακούγονται πολύ ωραία, ας περάσουμε και στο κύριο ζήτημα των θερμίδων, που μας αφορά όλους. Σύμφωνα λοιπόν με την ερευνητική ομάδα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το παγωτό θα μπορούσε να κατασκευάζεται με χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και λιγότερες θερμίδες απ’ότι σήμερα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες εικάζουν ότι το παγωτό με αυτό το συστατικό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου η εισηγητής της μελέτης, Cait MacPhee από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας) δηλώνει: “Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες του νέου συστατικού για τη βελτίωση του παγωτού, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους κατασκευαστές”.

Ο Dr Nicola Stanley-Wall από το Πανεπιστήμιο του Dundee δήλωσε με τη σειρά του: “Ήταν διασκεδαστικό που εργαζόμασταν για την εφαρμοσμένη χρήση μιας πρωτεΐνης που εντοπίστηκε αρχικά για πρακτικούς σκοπούς σε βακτήρια”.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι πρώτες δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναξεκινάει. Θα χτίσουμε το σπίτι μας από την αρχή”

Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…

5 hours ago

Συντριπτική νίκη Πολάκη σε όλες τις κάλπες στα Χανιά – 100% στα Σφακιά – Αναλυτικά τα αποτελέσματα με ποσοστά

Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…

6 hours ago

Η πρώτη δήλωση Πολάκη: “Σήμερα είναι μια μέρα χαράς για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί το σχέδιο ρευστοποίησης από την ολιγαρχία απέτυχε”

Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…

6 hours ago

ΟΟΣΑ: Ξεζουμίζει τα νοικοκυριά η έμμεση φορολόγηση – Πρωταθλητές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…

6 hours ago

Οι Αποκορωνιώτες ενώνουν τον αγώνα τους με τους κατοίκους των Κεραμειών ενάντια στους πυλώνες

Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…

6 hours ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…

7 hours ago

This website uses cookies.