Η τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πρωτοφανούς «ιδεολογικής εκκαθάρισης» στον κρατικό μηχανισμό που έχει εξαπολύσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ανακοίνωσε την απόλυση 15.000 εκπαιδευτικών από τη Δημόσια Παιδεία.
Συνολικά από τις θέσεις τους έχουν απομακρυνθεί 36.200 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 28.321 υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες, όπως όπως το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών, η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών και η Διεύθυνση Ελέγχου Ενεργειακής Αγορά
Την ανακοίνωση της νέας μαζικής εκκαθάρισης, αυτή τη φορά στο χώρο της εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, παράλληλα με την ανάκλιση των αδειών 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα. Επίσης το συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Τουρκίας κάλεσε περισσότερους από 1.500 κοσμήτορες Πανεπιστημίων να παραιτηθούν από τις θέσεις τους.
Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν συλληφθεί και εκδιωχθεί από τις θέσεις τους, μέσα σε δύο ημέρες, όλοι με την αιτιολογία πως σχετίζονται με το κίνημα «Χιζμέτ» του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, νούμερο ένα εχθρό για τον Ερντογάν εδώ και τρία χρόνια, τον οποίο το καθεστώς κατηγόρησε εξ αρχής ως ενορχυστρωτή του πραξικοπήματος.
Ο Ερντογάν κλείνει όλα τα κανάλια των Γκιουλενιστών
Την ακύρωση των αδειών όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που συνδέονται με το κίνημα «Χιζμέτ» του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αποφάσισαν οι τουρκικές αρχές.
Ο Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ από το 1999, κατηγορείται από τον Ερντογάν ως ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν απορρίπτει όλες τις κατηγορίες και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόπειρα πραξικοπήματος να ήταν στημένη ακόμη και από τον ίδιο τον Ερντογάν ώστε να τον στοχοποιήσει.
Σημειώνεται πως ο Γκιουλέν και Ερντογάν υπήρξαν στενοί σύμμαχοι στο παρελθόν, ωστόσο τα τελευταία τρία χρόνια τα συμφέροντά τους συγκρούστηκαν και πλέον είναι ορκισμένοι εχθροί. Ο Ερντογάν αναγνωρίζει τον Γκιουλέν ως τρομοκράτη και το κίνημά του ως «τρομοκρατική οργάνωση».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς Ερντογάν κλείνει κανάλια της αντιπολίτευσης που σχετίζονται με το κίνημα «Χιζμέτ», ωστόσο πλέον η απόφαση είναι καθολική και αφορά όλα τα κανάλια που θα αναγνωριστούν ως «γκιουλενικά».
Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας.