Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα Χανιά μεταμορφώθηκαν σε έναν ζωντανό μουσικό καμβά, φιλοξενώντας το Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων “2”.
Από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου, το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στην Πλατεία Κατεχάκη γέμισε με ήχους και μελωδίες που ταξίδεψαν το κοινό σε νέες, αχαρτογράφητες μουσικές σκηνές.
Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην σύγχρονη μουσική δημιουργία
Με πρωτοβουλία της FAir Productions Christos Garmpidakis, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων, το φεστιβάλ παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα με έργα σύγχρονης ελληνικής μουσικής, που συνδυάζουν κλασικά στοιχεία με ηλεκτρονικά, πιανιστικά, πειραματικά και παραδοσιακά.
Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στη μουσική, να δημιουργήσει ένα διάλογο μεταξύ διαφορετικών μουσικών ειδών και να προσφέρει στο κοινό μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία.
Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ
Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ εκτός από τις συναυλίες, εμπεριείχε πολύ ενδιαφέροντα δωρεάν εργαστήρια.
Συγκεκριμένα, στις 2 το μεσημέρι ο καταξιωμένος μουσικός Νίκος Κυπουργός μοιράστηκε τις γνώσεις του με τους συμμετέχοντες σε ένα εργαστήριο αφιερωμένο στη κινηματογραφική μουσική. Λίγο αργότερα, στις 4 το απόγευμα, η ταλαντούχα μουσικός Dalot (Μαρία Παπαδομανωλάκη) εισήγαγε τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο στον συναρπαστικό κόσμο της ηχογράφησης πεδίου και της σύνθεσης.
Το βράδυ, το πρόγραμμα των συναυλιών ξεκίνηση με τη Μαρία Παραδομανωλάκη (aka Dalot) που παρουσίασε για πρώτη φορά το καινούργιο της έργο.
Η Ελληνίδα καλλιτέχνης ήχου Μαρία Παπαδομανωλάκη δημιούργησε αρχικά το Dalot το 2004 ως μια ανεπίσημη διέξοδο για να μοιράζεται τους μουσικούς της πειραματισμούς μέσω του myspace. Ονομάστηκε μετά από μια τυχαία επιλογή μιας λέξης από ένα γαλλικό λεξικό και εξελίχθηκε σε ένα μακροχρόνιο πρότζεκτ που αντλεί επιρροές από το πρώιμο post-rock, το noise rock, την αφηρημένη μουσική με βάση την κιθάρα, το drone, το ambient, το shoegaze, την minimal electronica, την πειραματική και την ηλεκτροακουστική μουσική.
Η Παπαδομανωλάκη έχει κυκλοφορήσει μουσική για το Dalot project της διεθνώς τόσο σε εταιρίες όπως οι n5md, fluid-audio, Time Released Sound, Sound in Silence, Hibernate, Dronarivm, όσο και φτιάχνοντας με το χέρι τα δικά της αυτοκυκλοφορούντα άλμπουμ. Η μουσική της έχει επίσης εμφανιστεί σε ταινίες, χορευτικές παραστάσεις και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις.
Η Dalot έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλη την Ευρώπη και έχει συνεργαστεί και μοιραστεί τη σκηνή με μια διεθνή σειρά καλλιτεχνών και μουσικών, όπως οι Sound Awakener, Linda Bjalla, Olèna, Giganta, Alexandr Vatagin, Brock Van Wey, Port-Royal, Ruxpin, worriedaboutsatan, Mike Cadoo, Goerge Mastrokostas, Σάββας Μεταξάς και Fil Ieropoulos.
Στη συνέχεια ακολούθησε o Χρήστος Γαρμπιδάκης (aka Christos Garmpidakis Dergar) μαζί με την Αφροδίτη Στράτη στην ερμηνεία των τραγουδιών.
Ο Χρήστος Γαρμπιδάκης παρουσίασε έναν κύκλο μελοποιήσεων, που ξεκίνησε όταν γνώρισε τα ποιήματα του Λεωνίδα Κακάρογλου. Το 2014, μελοποίησε δύο από τα ποιήματα του Κακάρογλου και τα ηχογράφησε, ενώ στη συνέχεια, αν και συνέχισε να γράφει μουσική, δεν ασχολήθηκε ξανά με τη μελοποίηση ποιημάτων. Πριν από 3-4 χρόνια, ο φίλος του Γιάννης Καρτεράκης του σύστησε κάποια ποιήματά του, τα οποία μελοποίησε, επιστρέφοντας στη μελοποίηση και εξερευνώντας νέες μουσικές ιδέες.
Έτσι, δημιούργησε μια παράσταση με τις δικές του μελοποιήσεις, την οποία παρουσίασε για πρώτη στο Θέατρο Κυδωνία με τίτλο “Μνήμη”, εμπνευσμένο από τη συλλογή ποιημάτων του Κακάρογλου “Μνήμη σχεδόν πλήρης”.
Στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” παρουσιάστηκε μια πιο ακουστική εκδοχή χρησιμοποιώντας φυσικό πιάνο, ένα Yamaha D5 πιάνο.
Ο κύκλος των 15 ποιημάτων που μελοποίησε περιλαμβάνει έργα των Μαρινάκη, Κακάρογλου, Κουτσουρέλη, Κτιστάκη, Καρτεράκη, Λαγουδάκη, καθώς και δικά του ποιήματα. Η συνολική διάρκεια της παράστασης ήταν περίπου μία ώρα.
Ως παιδί ο Χρήστος Γαρμπιδάκης ξεκίνησε σπουδές κλασικής κιθάρας, σύντομα όμως επικεντρώθηκε σε progressive, new wave, ambient & νεοκλασικούς ήχους. Οι επιρροές είναι πολλές, με πιο καθοριστικές τις Genesis, This Mortal Coil, David Bowie, Brian Eno, Ryouichi Sakamoto, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Max Richter και Arvo Part.
Συνέθεσε, έκανε παραγωγή, κυκλοφόρησε και ερμήνευσε πρωτότυπη μουσική για ταινίες & χορευτικές παραστάσεις και κυκλοφόρησε αρκετά στούντιο άλμπουμ. Εχει δώσει συναυλίες στη Βαρκελόνη, στη Γένοβα, στο Λονδίνο, στην Αθήνα ενώ έχει πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ρωσία μαζί με τους Port-Royal
Είναι μέλος των συγκροτημάτων diamat και lyric of leaves.
Τον Απρίλιο του 2022 ίδρυσε την FAir – Fraternal Air Productions, για την παραγωγή μουσικής και συναυλιών και τον Σεπτέμβριο του 2023 ίδρυσε το Φεστιβάλ Μουσικής Χανίων.
Πίσω από το φεστιβάλ
Εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο μουσικός Χρήστος Γαρμπιδάκης, ενώ η Σοφία Μαυρουδή, εικαστική επιμελήτρια και παραγωγός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, συνέβαλε στην οργάνωση και τον σχεδιασμό του.
Υπεύθυνη για τα Social Media του φεστιβάλ ήταν η Αφροδίτη Στρατή ενώ για artworks και σχεδιασμό αφίσας φρόντισε ο Γιάννης Κοντανδρεόπουλος.
Ένα φεστιβάλ που μεγαλώνει
Το Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων έχει καταφέρει σε μόλις δύο χρόνια να καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός για τη σύγχρονη μουσική στην Ελλάδα. Με ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, το φεστιβάλ υπόσχεται να συνεχίσει να μας εκπλήσσει και να μας ταξιδεύει σε νέους μουσικούς κόσμους.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο ιδρυτής του φεστιβάλ Χρήστος Γαρμπιδάκης είπε για τη φετινή διοργάνωση και τα σχέδια για το μέλλον:
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων 2. Η φετινή διοργάνωση ήταν μια τολμηρή προσπάθεια, καθώς απαιτούσε τον συντονισμό πολλών μουσικών και τεχνικών λεπτομερειών, ιδιαίτερα κατά τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, όπου παρουσιάστηκε το έργο του Νίκου Κυπουργού.
Παρόλο το μεγάλο μουσικό εύρος των έργων που παρουσιάστηκαν, το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι τόσο από την αποδοχή του κοινού στις ημέρες που συμμετείχαν πιο πειραματικά σχήματα, όσο και από την πολύ καλή προσέλευση του κοινού κατά τη δεύτερη ημέρα, όπου εμφανίστηκαν γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Σοφία Σαρρή και ο Νίκος Κυπουργός.
Ήδη, έχουμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων 3. Σε συνεργασία με τις συνεργάτιδές μου, τη Σοφία Μαυρουδή και την Αφροδίτη Στρατή, εξετάζουμε το ενδεχόμενο διεξαγωγής του φεστιβάλ σε δύο φάσεις, τον Μάιο και τον Οκτώβριο του 2025. Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης.
Στόχος μας παραμένει η δημιουργία ενός μουσικού φεστιβάλ υψηλών προδιαγραφών, που θα προβάλλει τη σύγχρονη ελληνική μουσική και θα εμπλουτίσει το πολιτιστικό τοπίο των Χανίων.
Σημειώνουμε ότι εκ της διοργάνωσης εκφράζεται ένα ευχαριστώ προς τους χορηγούς και όσους συνέβαλαν ώστε αυτό το φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί με επιτυχία.
Συγκεκριμένα ευχαριστούν τους:
Archontakis coffee, Biocos bioinformatics and computational science, Arcadi hotel, Διδακτική φάρμα Ντουνιάς, Dourakis winery, ΣΥΝΚΑ super markets, EΤΑΝΑΠ Σαμαριά, Κουζίνα Ε.Π.Ε, AbLa restaurant, ΠΑΛΛΑΣ, τον Νίκο Τσεπετη, τον Κώστα Αθουσάκη και την Καλλιόπη Μπρεδολόγου, τον Ιωάννη Αρχοντάκη, την Κατερίνα Κυριακάκη, τον Γιάννη Αγγελάκη , τον Δημήτρη Κυριακάκη, το Βενιζέλειο ωδείο και τον Γιάννη Αντωνογιαννάκη, την Αθανασία Ζώτου, τον Κυριάκο Κώτσογλου, Αντιπεριφερειάρχη τουρισμού, τον Νίκο Καλογερή, Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον Παναγιώτη Σημανδηράκη, Δήμαρχο Χανίων, την Σοφία Μαλανδράκη, Αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού, τον Ιωάννη Γιαννακάκη, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, και φυσικά όλους τους εθελοντές!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.