ΤΟΠΙΚΑ

Φωτορεπορτάζ: Γεμάτη με ονειρικούς ηλεκτρονικούς ήχους η 3η μέρα του Μουσικού Φεστιβάλ Χανίων – Ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα Χανιά μεταμορφώθηκαν σε έναν ζωντανό μουσικό καμβά, φιλοξενώντας το Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων “2”.

Από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου, το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στην Πλατεία Κατεχάκη γέμισε με ήχους και μελωδίες που ταξίδεψαν το κοινό σε νέες, αχαρτογράφητες μουσικές σκηνές.

Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην σύγχρονη μουσική δημιουργία

Με πρωτοβουλία της FAir Productions Christos Garmpidakis, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων, το φεστιβάλ παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα με έργα σύγχρονης ελληνικής μουσικής, που συνδυάζουν κλασικά στοιχεία με ηλεκτρονικά, πιανιστικά, πειραματικά και παραδοσιακά.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στη μουσική, να δημιουργήσει ένα διάλογο μεταξύ διαφορετικών μουσικών ειδών και να προσφέρει στο κοινό μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία.

Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ

Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ εκτός από τις συναυλίες, εμπεριείχε πολύ ενδιαφέροντα δωρεάν  εργαστήρια.

Συγκεκριμένα, στις 2 το μεσημέρι ο καταξιωμένος μουσικός Νίκος Κυπουργός μοιράστηκε τις γνώσεις του με τους συμμετέχοντες σε ένα εργαστήριο αφιερωμένο στη κινηματογραφική μουσική. Λίγο αργότερα, στις 4 το απόγευμα, η ταλαντούχα μουσικός Dalot (Μαρία Παπαδομανωλάκη) εισήγαγε τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο στον συναρπαστικό κόσμο της ηχογράφησης πεδίου και της σύνθεσης.

Το βράδυ, το πρόγραμμα των συναυλιών ξεκίνηση με τη Μαρία Παραδομανωλάκη (aka Dalot) που παρουσίασε για πρώτη φορά το καινούργιο της έργο.

Η Ελληνίδα καλλιτέχνης ήχου Μαρία Παπαδομανωλάκη δημιούργησε αρχικά το Dalot το 2004 ως μια ανεπίσημη διέξοδο για να μοιράζεται τους μουσικούς της πειραματισμούς μέσω του myspace. Ονομάστηκε μετά από μια τυχαία επιλογή μιας λέξης από ένα γαλλικό λεξικό και εξελίχθηκε σε ένα μακροχρόνιο πρότζεκτ που αντλεί επιρροές από το πρώιμο post-rock, το noise rock, την αφηρημένη μουσική με βάση την κιθάρα, το drone, το ambient, το shoegaze, την minimal electronica, την πειραματική και την ηλεκτροακουστική μουσική.

Η Παπαδομανωλάκη έχει κυκλοφορήσει μουσική για το Dalot project της διεθνώς τόσο σε εταιρίες όπως οι n5md, fluid-audio, Time Released Sound, Sound in Silence, Hibernate, Dronarivm, όσο και φτιάχνοντας με το χέρι τα δικά της αυτοκυκλοφορούντα άλμπουμ. Η μουσική της έχει επίσης εμφανιστεί σε ταινίες, χορευτικές παραστάσεις και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις.

Η Dalot έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλη την Ευρώπη και έχει συνεργαστεί και μοιραστεί τη σκηνή με μια διεθνή σειρά καλλιτεχνών και μουσικών, όπως οι Sound Awakener, Linda Bjalla, Olèna, Giganta, Alexandr Vatagin, Brock Van Wey, Port-Royal, Ruxpin, worriedaboutsatan, Mike Cadoo, Goerge Mastrokostas, Σάββας Μεταξάς και Fil Ieropoulos.

Στη συνέχεια ακολούθησε o Χρήστος Γαρμπιδάκης (aka Christos Garmpidakis Dergar) μαζί με την Αφροδίτη Στράτη στην ερμηνεία των τραγουδιών.

Ο Χρήστος Γαρμπιδάκης παρουσίασε έναν κύκλο μελοποιήσεων, που ξεκίνησε όταν γνώρισε τα ποιήματα του Λεωνίδα Κακάρογλου. Το 2014, μελοποίησε δύο από τα ποιήματα του Κακάρογλου και τα ηχογράφησε, ενώ στη συνέχεια, αν και συνέχισε να γράφει μουσική, δεν ασχολήθηκε ξανά με τη μελοποίηση ποιημάτων. Πριν από 3-4 χρόνια, ο φίλος του Γιάννης Καρτεράκης του σύστησε κάποια ποιήματά του, τα οποία μελοποίησε, επιστρέφοντας στη μελοποίηση και εξερευνώντας νέες μουσικές ιδέες.

Έτσι, δημιούργησε μια παράσταση με τις δικές του μελοποιήσεις, την οποία παρουσίασε για πρώτη στο Θέατρο Κυδωνία με τίτλο “Μνήμη”, εμπνευσμένο από τη συλλογή ποιημάτων του Κακάρογλου “Μνήμη σχεδόν πλήρης”.

Στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” παρουσιάστηκε μια πιο ακουστική εκδοχή χρησιμοποιώντας φυσικό πιάνο, ένα Yamaha D5 πιάνο.

Ο κύκλος των 15 ποιημάτων που μελοποίησε περιλαμβάνει έργα των Μαρινάκη, Κακάρογλου, Κουτσουρέλη, Κτιστάκη, Καρτεράκη, Λαγουδάκη, καθώς και δικά του ποιήματα. Η συνολική διάρκεια της παράστασης ήταν περίπου μία ώρα.

Ως παιδί ο Χρήστος Γαρμπιδάκης ξεκίνησε σπουδές κλασικής κιθάρας, σύντομα όμως επικεντρώθηκε σε progressive, new wave, ambient & νεοκλασικούς ήχους. Οι επιρροές είναι πολλές, με πιο καθοριστικές τις Genesis, This Mortal Coil, David Bowie, Brian Eno, Ryouichi Sakamoto, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Max Richter και Arvo Part.

Συνέθεσε, έκανε παραγωγή, κυκλοφόρησε και ερμήνευσε πρωτότυπη μουσική για ταινίες & χορευτικές παραστάσεις και κυκλοφόρησε αρκετά στούντιο άλμπουμ. Εχει δώσει συναυλίες στη Βαρκελόνη, στη Γένοβα, στο Λονδίνο, στην Αθήνα ενώ έχει πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ρωσία μαζί με τους Port-Royal

Είναι μέλος των συγκροτημάτων diamat και lyric of leaves.

Τον Απρίλιο του 2022 ίδρυσε την FAir – Fraternal Air Productions, για την παραγωγή μουσικής και συναυλιών και τον Σεπτέμβριο του 2023 ίδρυσε το Φεστιβάλ Μουσικής Χανίων.

Πίσω από το φεστιβάλ

Εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο μουσικός Χρήστος Γαρμπιδάκης, ενώ η Σοφία Μαυρουδή, εικαστική επιμελήτρια και παραγωγός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, συνέβαλε στην οργάνωση και τον σχεδιασμό του.

Υπεύθυνη για τα Social Media του φεστιβάλ ήταν η Αφροδίτη Στρατή ενώ για artworks και σχεδιασμό αφίσας φρόντισε ο Γιάννης Κοντανδρεόπουλος.

Ένα φεστιβάλ που μεγαλώνει

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων έχει καταφέρει σε μόλις δύο χρόνια να καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός για τη σύγχρονη μουσική στην Ελλάδα. Με ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, το φεστιβάλ υπόσχεται να συνεχίσει να μας εκπλήσσει και να μας ταξιδεύει σε νέους μουσικούς κόσμους.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο ιδρυτής του φεστιβάλ Χρήστος Γαρμπιδάκης είπε για τη φετινή διοργάνωση και τα σχέδια για το μέλλον:

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων 2. Η φετινή διοργάνωση ήταν μια τολμηρή προσπάθεια, καθώς απαιτούσε τον συντονισμό πολλών μουσικών και τεχνικών λεπτομερειών, ιδιαίτερα κατά τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, όπου παρουσιάστηκε το έργο του Νίκου Κυπουργού.

Παρόλο το μεγάλο μουσικό εύρος των έργων που παρουσιάστηκαν, το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι τόσο από την αποδοχή του κοινού στις ημέρες που συμμετείχαν πιο πειραματικά σχήματα, όσο και από την πολύ καλή προσέλευση του κοινού κατά τη δεύτερη ημέρα, όπου εμφανίστηκαν γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Σοφία Σαρρή και ο Νίκος Κυπουργός.

Ήδη, έχουμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων 3. Σε συνεργασία με τις συνεργάτιδές μου, τη Σοφία Μαυρουδή και την Αφροδίτη Στρατή, εξετάζουμε το ενδεχόμενο διεξαγωγής του φεστιβάλ σε δύο φάσεις, τον Μάιο και τον Οκτώβριο του 2025. Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης.

Στόχος μας παραμένει η δημιουργία ενός μουσικού φεστιβάλ υψηλών προδιαγραφών, που θα προβάλλει τη σύγχρονη ελληνική μουσική και θα εμπλουτίσει το πολιτιστικό τοπίο των Χανίων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Συναγωγή Ετς Χαγίμ παρουσιάζει θεατρικό έργο για τα θύματα του ατμόπλοιου Τάναϊς

Ενώ η σφαγή στη Γάζα έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες, με θύματα κυρίως…

1 hour ago

Teleperformance: Καταγγελίες για απαράδεκτη συμπεριφορά σε τραυματίες εργαζόμενους στα Χανιά

Το σωματείο εργαζομένων της Teleperformance καταγγέλλει με σκληρούς τόνους την εταιρεία για την απαράδεκτη συμπεριφορά…

2 hours ago

Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες μπαίνουν στη φυλακή αν γελάσουν – Τρομακτικές μαρτυρίες για τη ζωή υπό τους Ταλιμπάν

“Δεν θεωρούμαστε άνθρωποι, δεν έχουμε δικαιώματα. Είμαι γυναίκα και ζητάω να με υπολογίζουν σαν άνθρωπο”.…

4 hours ago

Ντοκουμέντο από τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ – Πώς εντοπίστηκε από το Ισραήλ

Την εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (17/10) ο ισραηλινός στρατός, δίνοντας στη δημοσιότητα πλάνα…

4 hours ago

Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Λιμενεργάτες στον Πειραιά εμπόδισαν πλοίο να φορτώσει πολεμοφόδια για το Ισραήλ

Με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη! ΝΑΤΟ φονιάς, το ξέρει ο ντουνιάς», στο πανό του…

4 hours ago

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τιμά τον Γιώργο Αρβανίτη

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τιμά τον Γιώργο Αρβανίτη στη διάρκεια εκδήλωσης αύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου από τις 20:00 έως…

4 hours ago

This website uses cookies.