Άκουσα κάποτε ένα βαρύγδουπο προσδιορισμό των πραγμάτων και του χρόνου περίπου έτσι: Το παρελθόν θεωρείται κλειστό και το μέλλον ανοιχτό, επειδή τα γεγονότα του παρελθόντος με το να υπάρξουν κάποτε παρόν, απέκτησαν την οντολογική τους ταυτότητα, σε αντίθεση με τα μελλοντικά τα οποία ενέχονται μέσα από δέσμες πολλαπλών πιθανοτήτων.
Για παράδειγμα, όλοι έχουμε ακούσει από τις γιαγιάδες μας για Σαρακηνούς, από το σχολείο και από βιβλία ότι από την Ελλάδα πέρασαν Βενετσιάνοι, Πέρσες, Ρωμαίοι, Τούρκοι και Γερμανοί. Όλοι έχουμε ακούσει για πολέμους, καταστροφές και θηριωδίες, το χορό του Ζαλόγγου, το Αρκάδι, την Μικρασιατική καταστροφή το Δίστομο, την Κάντανο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τον εμφύλιο, τις κακουχίες που επακολούθησαν και τόσα άλλα. Έχουμε ακούσει επίσης για τρείς τουλάχιστον πτωχεύσεις της Ελλάδας και τόσων άλλων χωρών, που όμως επιβίωσαν και ανέκαμψαν ή ανακάμπτουν σιγά ή γρήγορα, γιατί η ζωή έχει τον τρόπο της.
Πρόσφατα όλοι μας, οι Έλληνες και ειδικά μιας και μιλάμε τοπικά οι Κρητικοί, αντιμετωπίζουμε μια κρίση, που την προσδιορίζουμε σαν οικονομική. Αντιμετωπίζουμε και κάποιες απειλές και διλήμματα έξωθεν και από την παραπαίουσα κυβέρνηση για χρεωκοπία, στάση πληρωμών, κλείσιμο των κρουνών των ευρώ, καταστροφή των τραπεζών, επιστροφή στη δραχμή και άλλα τέτοια πράγματα, που όλα έχουν να κάνουν με χρήματα. Και νοιώθουμε άβολα. Νοιώθουμε φόβο. Λες και δεν ξέρουμε ότι τα χρήματα είναι απλά ένα ανταλλακτικό μέσο. Ούτε σκάβουν χωράφια, ούτε βόσκουν πρόβατα, ούτε παρέχουν υπηρεσίες, ούτε καν τρώγονται. Όμως αυτό είναι το θέμα που μας απασχολεί και επισκιάζει όλες τις σκέψεις μας. Πάμε σε ψυχιάτρους, αυτοκτονούμε, καρφωνόμαστε στην τηλεόραση όταν μιλούν οι ειδήμονες οικονομολόγοι και τρέμουμε στην ιδέα πως δεν θα μας δώσουν οι άλλοι και άλλα δανεικά ευρώ, λες και αυτό είναι χειρότερο από μετεωρίτη.
Μήπως να θυμηθούμε το παρελθόν; Μήπως να πάψουμε να φοβόμαστε και να αρχίσουμε να ντρεπόμαστε; Όσο για τα ευρώ που μπορεί να μην πάρουμε, έχουμε μηχανές στο Χολαργό πού τώρα τυπώνουν σχολικά βιβλία. Και με την ευκαιρία, υπάρχει μια λαϊκή παροιμία, που από το φόβο μου δεν την θυμούμαι καλά. Έχει να κάνει πάντως με μια φοράδα και ένα αλώνι.
Γιώργος Σκουλάς.
Άρθρο του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου για τη συρρίκνωση των ορίων των οικισμών κάτω…
Πληθαίνουν τα κρούσματα αυθαιρεσίας της αστυνομίας στα Χανιά, εις το όνομα της επιβολής του νόμου…
Κρίσιμη είναι η σημερινή δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς που θα ολοκληρωθεί…
Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα είναι έτοιμο να απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς…
Την Παρασκευή 18 Απριλίου, αναβιώνει και φέτος το ιστορικό Παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής στις Βουκολιές,…
Την απόφαση ένταξης του εμβληματικού έργου της αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης των Ενετικών Νεωρίων Χανίων…
This website uses cookies.