Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στην «ουδέτερη ζώνη» Ελλάδας με ΠΓΔΜ

Οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ κρατούν για δεύτερη ημέρα κλειστό το κύριο σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, μετά την απόφαση των Σκοπίων να επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Καθιστική διαμαρτυρία κάνει μεγάλη ομάδα Ιρανών, οι οποίοι έχουν αποκλείσει το σημείο ζητώντας να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ και από εκεί να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς τη Σερβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη ομάδα προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ πέρασαν στη διάρκεια της νύχτας τη συνοριακή γραμμή και εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από παράπλευρα σημεία της ουδέτερης ζώνης.

Μεγάλος παραμένει ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό στην Ειδομένη που αναμένουν από τις αρχές της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψουν τη διέλευση από το κύριο σημείο της ουδέτερης ζώνης, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής. Ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει κατακλυσθεί από πρόσφυγες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που κατασκηνώνουν δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η ΠΓΔΜ και η Σερβία ανέφεραν ότι θα επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ και θα απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφος τους σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων (π.χ. από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Τυνησία, το Μπαγκλαντές), οι οποίοι θεωρούνται “οικονομικοί μετανάστες”.

Το γεγονός αυτό είχε άμεσο “αντίκτυπο” στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής, όπου η αστυνομία της ΠΓΔΜ δεν επέτρεψε τη διέλευση σε μία ομάδα περίπου διακοσίων ανθρώπων από το Ιράν, το Μαρόκο και την Τυνησία, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα, μπροστά από τα συρματοπλέγματα που έχει τοποθετήσει από τον Αύγουστο η αστυνομία της ΠΓΔΜ και ζητούν από τις αρχές των Σκοπίων να τους επιτρέψουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους εάν γυρίσουν πίσω στις χώρες τους.

Παράλληλα, εκσκαπτικά μηχανήματα του Στρατού της ΠΓΔΜ συνεχίζουν τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου σε σημεία των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης συρμάτινου φράχτη, με σκοπό τον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Ο υπό σχεδίαση αυτός φράχτης, θα απλώνεται σε πρώτη φάση, εφόσον κατασκευαστεί, από τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής έως την όχθη του ποταμού Αξιού, σε μήκος 1,5 χλμ. περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της ΠΓΔΜ (το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα εθνικής άμυνας της ΠΓΔΜ) που συνεδρίασε στις 14 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέθεσε στον Στρατό να ξεκινήσει τις εργασίες για την διαμόρφωση του εδάφους σε σημεία των συνόρων με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης φράχτη, σε περίπτωση που βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα επισκεφθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τη Σερβία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ σχετικά με το προσφυγικό.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας αυτής του κ.Τουσκ θα είναι το Βελιγράδι όπου το Σάββατο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Την Κυριακή ο κ. Τουσκ θα έχει συνάντηση στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και ακολούθως θα μεταβεί στα Σκόπια όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της Ε.Ε στα Σκόπια, στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ.Τουσκ στις τρεις αυτές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα βρεθεί η διαχείριση των προσφυγικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου “βαλκανικού διαδρόμου”.

nooz.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

15 hours ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

15 hours ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

15 hours ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

15 hours ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

15 hours ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

15 hours ago

This website uses cookies.