Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, μετά από μια έντονη σύγκρουση μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών σχετικά με τη χρηματοδότηση των τελευταίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, όταν οι ανεπτυγμένες χώρες πρότειναν ένα χρηματικό ποσό, που θεωρήθηκε πολύ χαμηλό για να στηρίξει την προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, οι αναπτυσσόμενες χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη απέρριψαν την προσφορά των 250 δισ. δολαρίων, που προέβλεπε το χθεσινό προσχέδιο συμφωνίας, τονίζοντας ότι η οικονομική προσφορά που τίθεται ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι προσβλητική.
Η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες πρότειναν ετήσιες επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. δολαρίων, με τους εκπροσώπους των πλουσιότερων χωρών να απαντούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.
Μετά και την απάντηση των πλουσιότερων χωρών, οι αναπτυσσόμενες χώρες αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας ότι νιώθουν αποκλεισμένοι και αγνοημένοι.
Αυτή την ώρα η ολομέλεια που συνήθως αποτελεί την τελική συνεδρίαση της COP 29, και η οποία συνήθως καταλήγει σε συμφωνία, ξεκίνησε παρά τις αποχωρήσεις.
Σημειώνεται ότι αν και οι συνομιλίες επρόκειτο να ολοκληρωθούν χθες, Παρασκευή (22/11) δεν είναι σαφές πότε – ή αν – θα υπάρξει τελικά συμφωνία.
Πώς λειτουργούν οι διαπραγματευτικές συνομιλίες
Οι συνομιλίες για το κλίμα είναι περίπλοκες, με πολλές χώρες να συνεργάζονται και να χωρίζονται σε ομάδες, για να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη και να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους λαούς τους. Οι βασικές “ομάδες” είναι οι εξής:
Το επίδικο της διαφωνίας στη διάσκεψη για το κλίμα
Όπως είδαμε, η ένταση περιστρέφεται γύρω από το προσχέδιο πρότασης συμφωνίας, που αφορά τη χρηματοδότηση των φτωχών χωρών από τις πλουσιότερες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αν και το νέο προσχέδιο της συμφωνίας δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα επίσημα, το BBC δημοσίευσε στοιχεία από ένα αντίγραφό του.
Οι επίμαχες αλλαγές στο προσχέδιο:
Αύξηση της χρηματοδότησης:
Κίνητρο για χρηματοδότηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες:
Προστασία από την κλιματική αλλαγή:
Για να δεχθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες αυτό το προσχέδιο, πιθανόν να χρειαστεί:
Τι είναι οι “ανεπτυγμένες” και οι “αναπτυσσόμενες” χώρες
Οι όροι «ανεπτυγμένες» και «αναπτυσσόμενες» χώρες εμφανίζονται συχνά στις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής. Τι σημαίνουν, όμως;
– Ο όρος “ανεπτυγμένες χώρες” αναφέρονται στα πλουσιότερα, βιομηχανοποιημένα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
– Ο όρος “αναπτυσσόμενες χώρες” είναι τα φτωχότερα κράτη ή οι αναδυόμενες οικονομίες.
Αυτές οι κατηγοριοποιήσεις βασίζονται κυρίως στη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που υιοθετήθηκε το 1992.
Γιατί είναι σημαντικοί αυτοί οι όροι;
Οι χαρακτηρισμοί αυτοί καθορίζουν ποιες χώρες υποχρεούνται να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση για την κλιματική αλλαγή. Σήμερα, 23 «ανεπτυγμένες» χώρες φέρουν αυτή την υποχρέωση. Πολλές από αυτές ζητούν να διευρυνθεί αυτή η λίστα, υποστηρίζοντας ότι το παγκόσμιο σκηνικό έχει αλλάξει πολύ από το 1992.
Για παράδειγμα, η Κίνα και τα κράτη του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν) αν και κατατάσσονται ακόμα στις «αναπτυσσόμενες» χώρες, έχουν αυξήσει σημαντικά τη συμβολή τους στην παγκόσμια ρύπανση, προκαλώντας έντονες διαφωνίες για το ποιοι πρέπει τελικά να φέρουν το “βάρος” της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε νέα λίστα προϊόντων με μειωμένες τιμές από 5 έως 24% στα σούπερ μάρκετ, που…
Η Περιφέρεια Κρήτης, Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας και Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης, με αφορμή την…
Θλίψη προκαλεί η είδηση θανάτου ενός ανθρώπου στα χαλάσματα κτιρίου στο Ηράκλειο, λίγες ώρες πριν…
Τιτάνια μάχη για να ανασύρουν την 33χρονη Αμερικανίδα από το σημείο όπου βρέθηκε μετά την πτώση…
ΣΚΑΪ και ο ίδιος δεν απείλησαν τον καθηγητή Οικονομικών Κοσμά Μαρινάκη υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, Άρης Πορτοσάλτε, σε συνέχεια των καταγγελιών…
Την ανακατανομή 61 θέσεων ειδικευόμενων νοσηλευτών χρονικής περιόδου λήψεως νοσηλευτικής ειδικότητας 2024-2025 στις νοσηλευτικές ειδικότητες…
This website uses cookies.