25.8 C
Chania
Wednesday, November 13, 2024

Χάρτα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στα ΜΜΕ

Ημερομηνία:

Η Παγκόσμια Ένωση Εκδοτών ΜΜΕ (WAN-INFRA), η διεθνής ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (RSF) και άλλες διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις, συμπράττουν για την κατάρτιση «Χάρτας Τεχνητής Νοημοσύνης στα ΜΜΕ», συστήνοντας διεθνή επιτροπή με πρόεδρο τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης (2021) δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα, από τις Φιλιππίνες.

Η επιτροπή αποτελείται από 21 διακεκριμένα μέλη από 13 χώρες, μεταξύ των οποίων ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες της δημοσιογραφίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η διεθνής επιτροπή θα παραδώσει τα αποτελέσματα των εργασιών της πριν από το τέλος του 2023.

Ο ρόλος της επιτροπής είναι να αναπτύξει ένα σύνολο αρχών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για τους επαγγελματίες της ενημέρωσης όσον αφορά τη χρήση συστημάτων που βασίζονται στην ΤΝ.

Οι RSF θα διαχειριστούν την πρωτοβουλία σε συνεργασία με κορυφαίες ΜΚΟ που προασπίζουν τη δημοσιογραφία (FPU, EJN, CPJ, IPI, GFMD), οργανώσεις Τύπου (WAN-IFRA) και της τηλεόρασης (ABU, EBU), καθώς και κοινοπραξίες ερευνητικής δημοσιογραφίας (ICIJ, OCCRP). Η φήμη των μελών και η ποικιλομορφία των οργανισμών-εταίρων εκτιμάται ότι θα καταστήσουν το κείμενο αυτό σημείο αναφοράς στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης.

Η Παγκόσμια Ένωσης Εκδοτών Τύπου, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 18.000 εφημερίδες μέσω των 60 ενώσεων-μελών της, συμμετέχει στην κίνηση ώστε να διευκολύνει τον αποτελεσματικό συντονισμό των προσπαθειών των οργανώσεων που εκπροσωπούνται από τα μέλη της Επιτροπής αλλά και άλλων πρωτοβουλιών από συνεργαζόμενους φορείς παγκοσμίως.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης και είναι σημαντικό για το δημοσιογραφικό λειτούργημα οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων και οι ιδιοκτήτες των οργανισμών ενημέρωσης να δράσουν συντονισμένα», τόνισε ο Βενσάν Περέν, διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Ένωσης Εκδοτών.

Εκδότες και δημοσιογράφοι θεωρούν δεδομένο ότι η ΤΝ θα μεταμορφώσει ριζικά τη δημοσιογραφία. «Πώς μπορούμε να εγγυηθούμε το δικαίωμα στην αξιόπιστη πληροφόρηση όταν η τεχνητή νοημοσύνη παράγει τα περισσότερα κείμενα και εικόνες; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συντακτική ανεξαρτησία, αν οι εφημερίδες χρησιμοποιούν ιδιόκτητα γλωσσικά μοντέλα για να προτείνουν, να διορθώνουν ή ακόμη και να γράφουν άρθρα; Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τον κατακερματισμό του πληροφοριακού τοπίου σε ένα πλήθος πληροφοριακών φυσαλίδων που τροφοδοτούνται από αλγορίθμους συστάσεων;» είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θέτουν οι εκδοτικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αύξηση φόρου… 533% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις «τύπου Airbnb»

Η απόφαση για αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στις βραχυχρόνιες...

Ενημερωτική Εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες στις Αρχάνες

Ενημερωτική εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες θα πραγματοποιηθεί την...