Στον κυκεώνα μιας στείρας γραφειοκρατικής διαδικασίας που ο ΕΚΦΑ Ηρακλείου υποβάλλει τους ασφαλισμένους βρίσκεται μια γυναίκα από το Ηράκλειο, η οποία παλεύει εδώ και χρόνια, έχοντας μάλιστα και δικαστικές αποφάσεις στα χέρια της, να αποδείξει ότι δικαιούται να λάβει τη σύνταξη του αποθανόντος ανδρός της.
Η υπόθεση είναι περίπλοκη, καθώς ο σύζυγος της εν λόγω Ηρακλειώτισσας απεβίωσε εν μέσω διαδικασίας διαζυγίου πριν από 16-17 χρόνια, η οποία και έτσι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ! Ο ΕΦΚΑ τότε της απάντησε ότι δικαιούται να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης όταν γινόταν 65 ετών, καθώς τότε που απεβίωσε ο σύζυγός της ήταν εκείνη 49, στη συνέχεια την αντιμετώπισε ως διαζευγμένη και απέρριψε τα αιτήματά της και αργότερα αναγκάστηκε λόγω δικαστικής απόφασης να την αντιμετωπίσει ως επιζώσα σύζυγος, δηλαδή ως χήρα, όμως και πάλι δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη διαδικασία συνταξιοδότησής της!
Όπως η ίδια υποστηρίζει μιλώντας στο neakriti.gr και διατηρώντας την ανωνυμία των στοιχείων της, ο ΕΦΚΑ με διάφορα προσχήματα πέμπει και αναπέμπει συνεχώς την υπόθεση, με αποτέλεσμα να μην τελειώνει ποτέ, παρά το γεγονός ότι το Δικαστήριο την αναγνωρίζει ως χήρα και δικαιούχο! Το εντυπωσιακό είναι ότι στην αίτηση συνταξιοδότησης που έχει ήδη υποβάλει εδώ και 3-4 χρόνια έχει καταθέσει όλα τα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι, όταν απεβίωσε ο σύζυγός της, το διαζευκτήριο δεν είχε καταστεί αμετάκλητο, αφού εκδόθηκε μετά θάνατον αυτού!
Πριν από μήνες της ζήτησαν να καταθέσει εκ νέου τα πιστοποιητικά που είχε ήδη υποβάλει, και από τότε, όποτε αναζητά μια απάντηση από τον ΕΦΚΑ Ηρακλείου, γίνεται απλώς δέκτης… σιγής ασυρμάτου όποτε ενοχλήσει τους υπαλλήλους που έχουν χρεωθεί την υπόθεσή της!
Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η εν λόγω γυναίκα υπήρξε επί 32 χρόνια παντρεμένη με ασφαλισμένο του ΤΕΒΕ. Στα τέλη του 2006 προχώρησε μια διαδικασία διαζυγίου με τον σύζυγό της, ο οποίος ωστόσο απεβίωσε αιφνιδίως στις αρχές του 2007. Το διαζευκτήριο από το Πρωτοδικείο εκδόθηκε μετά θάνατον του συζύγου της – δηλαδή κάποιους μήνες μετά – και έτσι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η διαδικασία, αφού δεν έγινε και ποτέ άρση των ένδικων μέσων.
Η εν λόγω γυναίκα παρέμεινε εγγεγραμμένη στη μερίδα του δημοτολογίου ως επιζώσα σύζυγος του νεκρού, το πιστοποιητικό θανάτου του αναφέρουν το όνομά της, η ταυτότητά της – νεότερη, όπως εκδόθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. – φέρει το όνομα του συζύγου της, ενώ επιπλέον κατέχει και άλλα πιστοποιητικά, όπως αυτό της οικογενειακής κατάστασης, αλλά και βεβαίωση από το αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου ότι δεν υπήρξε ποτέ άρση ένδικων μέσων και συνεπώς δεν έχει γίνει λύση του γάμου, δηλαδή το διαζύγιο δεν κατέστη ποτέ αμετάκλητο!
Αποκάλυψη ότι δικαιούται σύνταξη επιζώσας συζύγου – Από την απόφαση του δικαστηρίου στο Ηράκλειο
Περίπου το 2020 κατέθεσε αίτηση στον ΕΦΚΑ, ζητώντας να λάβει τη σύνταξη του συζύγου της, όπως έχει αναφέρει η ίδια. Ο ΕΦΚΑ την αντιμετώπισε ως διαζευγμένη και θεώρησε ότι δεν πληροί τα κριτήρια για να της τη χορηγήσει, μη αναγνωρίζοντας ένα απ’ όλα τα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν, όπως το ιδιωτικό συμφωνητικό διατροφής που είχε συναφθεί και ελάμβανε από τον σύζυγό της όσο καιρό βρίσκονταν σε διάσταση.
Εν συνεχεία, εκείνη προσέφυγε δικαστικώς για να αντιμετωπίσει την απόρριψη, καθώς ήταν πεπεισμένη ότι είναι δικαιούχος της σύνταξης του συζύγου της βάσει της κείμενης νομοθεσίας, πετυχαίνοντας να εκδοθεί μια δικαστική απόφαση, η οποία αναφέρει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι κακώς ο ΕΦΚΑ την αντιμετώπισε ως διαζευγμένη σύζυγο, καθώς όταν πέθανε ο σύζυγός της δεν υπήρχε διαζευκτήριο και όταν αυτό εκδόθηκε είχε ήδη αποβιώσει εκείνος, το διαζύγιο δεν κατέστη ποτέ αμετάκλητο και συνεπώς η προσφεύγουσα είναι… χήρα και όχι ζωντοχήρα! Η δικαστική απόφαση λοιπόν ήταν… αποκάλυψη!
Η εν λόγω κυρία, που για τον ΕΦΚΑ ήταν διαζευγμένη και χωρίς προϋποθέσεις για να της χορηγηθεί η σύνταξη του νεκρού συζύγου της, για το δικαστήριο είναι η επιζώσα σύζυγος, δηλαδή η χήρα με όλα τα δικαιώματα και ο ΕΦΚΑ ως έτσι πρέπει να αξιολογήσει και να επανεξετάσει την υπόθεσή της και την αίτησή της! Και φυσικά δεν είναι χήρα τώρα που το δικαστήριο της αναγνωρίζει την ιδιότητα αυτή, αλλά προφανώς από το 2007 που απεβίωσε ο επί 32 ως τότε χρόνια σύζυγός της!
Και ως χήρα δικαιούται ό,τι ελάμβανε ή κατείχε ως προς το νόμιμο μερίδιό της και ο αποθανών σύζυγός της! Εν συνεχεία εκδόθηκε και δεύτερη απόφαση του δικαστηρίου, που ανέπεμψε στον ΕΦΚΑ την υπόθεση της εν λόγω Ηρακλειώτισσας, αναγκάζοντας τον φορέα να επαναξιολογήσει την πρώτη αίτησή της για συνταξιοδότηση, κληρονομώντας δηλαδή τη σύνταξη του συζύγου της ως χήρα! Μάλιστα, η δικαστική απόφαση αναφέρει ξεκάθαρα ότι το διαζύγιο κατά τον χρόνο που απεβίωσε ο σύζυγός της δεν είχε καταστεί αμετάκλητο και στα χρόνια που ακολούθησαν δεν υπήρξε άρση των ένδικων μέσων, που ουσιαστικά βάζει τη βούλα σε ένα διαζύγιο, απελευθερώνοντας τον έναν σύζυγο από τον άλλο και δίνοντάς του δικαίωμα για επόμενο γάμο εφόσον και οι δύο σύζυγοι ως διαζευγμένοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή.
Η Ηρακλειώτισσα προσκόμισε και σχετική βεβαίωση περί μη λύσεως του γάμου από το Πρωτοδικείο, καθώς και όλα τα έγγραφα του Ληξιαρχείου, του Δημοτολογίου και το ΑΔΤ που την εμφανίζουν νόμιμη σύζυγο, από γάμο που δεν είχε ποτέ λυθεί, του αποθανόντος.
Και εφόσον όλα αυτά τα αποδεικτικά συν τις δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ποια είναι η νομική υπόσταση του φυσικού προσώπου για το οποίο γίνεται λόγος υπάρχουν, γιατί ο ΕΦΚΑ αργεί; Και δεν αργεί μόνο τώρα… αλλά εδώ και 16 χρόνια που έχει πεθάνει ο σύζυγός της, αφού και το 2007 η εν λόγω γυναίκα ήταν η νόμιμη χήρα και σήμερα το ίδιο, όπως ορίζει η δικαστική απόφαση. Εξάλλου, η βεβαίωση του Πρωτοδικείου περί μη λύσεως του γάμου καλύπτει όλο το διάστημα από το 2000 ως και σήμερα.
Δηλαδή και το έτος 2007 που απεβίωσε ο ασφαλισμένος σύζυγος της εν λόγω κυρίας στο ΤΕΒΕ. Η υπόθεσή της εκκρεμεί ακόμη στον ΕΦΚΑ, μήνες μετά και την τελευταία κλήση του φορέα προς τη δικαιούχο για την οριστική έγκριση ή όχι της σύνταξης χηρείας που έχει πλέον αιτηθεί, έχοντας προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε προηγούμενο χρόνο!
Βεβαίως, η κρίση της υπόθεσης και η τελική έκβασή της αφορά στον ΕΦΚΑ και τον ελεγκτικό μηχανισμό του, αλλά και στη δικαιοδοσία των φυσικών προσώπων να βρουν το δίκιο τους στη Δικαιοσύνη αν νιώθουν ότι το έχουν χάσει από τον ασφαλιστικό φορέα!
ΥΓ: Οι ανωτέρω αναφορές γίνονται βάσει των δικαιολογητικών που η καταγγέλλουσα έχει προσκομίσει στο neakriti.gr και βρίσκονται στη διάθεσή μας, όπως και οι δικαστικές αποφάσεις.