Σεβασμιότατε , κυρίες και κύριοι
Στις 16 του Μάρτη στα πλαίσια ευρείας σύσκεψης στο δήμο Χανίων ,για την αναβάθμιση της Παλιάς Πόλης και του λιμανιού των Χανίων με δήλωση μου στα Μ.Μ.Ε., θεώρησα ως μεγάλη παράλειψη για τον τόπο μας να μην τιμάται και το ιστορικό γεγονός του βομβαρδισμού της Παλιάς Πόλης των Χανίων, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Μάχης της Κρήτης.
Κυρίες και Κύριοι,
Εκείνη την Άνοιξη του 1941, η Κρήτη είναι το πιο προχωρημένο προς Νότο φυλάκιο, για τις επιχειρήσεις του Χίτλερ κατά της Βόρειας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Γι αυτό και αρχίζει το άγριο και συνεχές σφυροκόπημα από τον αέρα.
Από τις 20 Μαΐου αρχίζουν συστηματικοί γερμανικοί βομβαρδισμοί στρατιωτικών στόχων της Κρήτης, και όχι μόνο. Πολιτείες και χωριά διαλύονται από τις βόμβες που τα γερμανικά αεροπλάνα ρίχνουν συνεχώς στο νησί – ανάμεσά τους και από τις πρώτες, η πόλη των Χανίων. Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και μετά την 20ή Μαΐου, οπότε ξεκινά η εισβολή των Γερμανών με τη ρίψη αλεξιπτωτιστών στα Χανιά, κι αργότερα στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
Η Μάχη της Κρήτης εκείνο το Μάη του 1941 είχε τον επικό χαρακτήρα των μυθικών μαχών. Η ηρωική άμυνα της Μεγαλονήσου από ανεπαρκώς εξοπλισμένες Συμμαχικές δυνάμεις, μονάδες του Ελληνικού Στρατού και πολίτες της Κρήτης, που έδρασαν αυθόρμητα, πέρασε δικαιολογημένα στην Ιστορία, χαρακτηρίζοντας τη Μάχη της Κρήτης σαν την παραδοξότερη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μα η επόμενη μέρα ήταν εφιαλτική για την Κρήτη και για τα Χανιά μας ειδικότερα:
Ξεθεμελιωμένα σπίτια, δρόμοι, γειτονιές ολόκληρες – πληγές ματωμένες στα σπλάγχνα τούτης της πόλης.
Και μπορεί σήμερα οι πληγές από τους ανελέητους βομβαρδισμούς να έχουν, σχεδόν, επουλωθεί. Μπορεί η καμένη πολιτεία μας να ανοικοδομήθηκε και να επεκτάθηκε. Όμως, παρά τα 70 χρόνια που πέρασαν από τότε, τα ερειπωμένα και κατεστραμμένα σπίτια μας θυμίζουν τις φριχτές στιγμές που έζησε τότε η αγαπημένη μας πόλη.
Θυμίζουν τις χαρούμενες στιγμές που έσβησαν, την ανελέητη θηριωδία, τη δυστυχία, την καταστροφή, την αβάσταχτη εξαθλίωση, τη φτώχεια και τον πόνο – το μοιρολόι μιας πόλης λαβωμένης, που τα δάκρυά της έσμιξαν με τα νερά του λιμανιού της κι έγιναν ποταμός θάρρους κι απαντοχής για τα πέτρινα, τα μαύρα χρόνια της Κατοχής που ακολούθησαν. Τα πληγωμένα Χανιά μας δεν λύγισαν ούτε και τότε . Άντεξαν στη λαίλαπα, αντιστάθηκαν στη σκληρή μοίρα τους, έζησαν κι άνθισαν και πάλι.
Εμείς ως Δήμος Χανίων σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και ιδιαίτερα με την 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και κυρίως με τον Διευθυντή της τον κ. Ανδριανάκη ,τον οποίο απ αυτό το βήμα ευχαριστώ από καρδιάς για την άψογη συνεργασία μας, έχουμε χρέος να τεκμηριώνουμε και να αναδεικνύουμε συνεχώς τα εναπομείναντα βομβαρδισμένα κτίσματα της Παλιάς Πόλης.
Ως Δήμαρχος Χανίων δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα επιδιώξουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είναι ακόμα εμφανή εξ αιτίας των βομβαρδισμών.
Για το σκοπό αυτό θα ζητήσουμε την συνδρομή πολλών, εντός και εκτός Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και κυρίως εκείνων, που είχαν την ευθύνη για την θλιβερή αυτή καταστροφή.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…
Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…
Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…
Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…
Συνεχίζουν και σήμερα, Πέμπτη, τις κινητοποιήσεις τους οι κρατούμενοι του καταστήματος κράτησης «Κρήτη 1» στην…
Υπάρχουν κάποια πράγματα που θεωρούμε δεδομένα. Η ζωή είναι πεπερασμένη και οργανική. Τι θα γινόταν…
This website uses cookies.