ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκίδα: Μέσω paypal και crypto τα σύγχρονα «φακελάκια» στο Δημόσιο

Μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και ψηφιακών τραπεζών ή ακόμα και σε κρυπτονομίσματα φαίνεται πως επιθυμούσαν να λαμβάνουν χρήματα επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου να μην μπορούν να γίνουν αντιληπτές οι συναλλαγές τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι επίορκοι υπάλληλοι αναζητούσαν κάθε πιθανό τρόπο ώστε να καταφέρουν να αποσπάσουν βρόμικο χρήμα, χωρίς να πιαστούν σε κάποιον από τους ελέγχους των υπηρεσιών που ερευνούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και κινητή ή ακίνητη περιουσία των δημοσίων υπαλλήλων.

Μετά το τελευταίο περιστατικό με την ΔΟΥ Χαλκίδας και το κύκλωμα εκβιασμών που δρούσε εκεί, το οποίο -σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία- κατεύθυνε η ίδια η διευθύντρια της τοπικής Εφορίας, η εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ για τον έλεγχο των πράξεων της συγκεκριμένης Εφορίας θα επεκταθεί και σε εφοριακούς τόσο σε αυτή την ΔΟΥ, όσο και σε άλλες της χώρας.

Ωστόσο, στο μικροσκόπιο αναμένεται να βρεθούν και υπάλληλοι άλλων υπουργείων που για την ΑΑΔΕ θεωρούνται κρίσιμα, καθώς και υπάλληλοι περιφερειών και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο οι καταγγελίες για διαφθορά ή παράβαση καθήκοντος ξεπερνούν τις 200, με την ΑΑΔΕ να υποστηρίζει ότι ελέγχει το 90% αυτών των καταγγελιών.

«Ύποπτος» ένας στους 18 εφοριακούς

Οι εσωτερικοί έλεγχοι στην ΑΑΔΕ ξεκίνησαν το 2017 και μέχρι σήμερα έχουν εξετάσει 716 υπαλλήλους.

Στους ελέγχους αυτούς, έχουν εντοπιστεί 40 υπάλληλοι (εφοριακοί, τελωνειακοί ή ελεγκτές της ΑΑΔΕ) που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που βρήκαν οι ελεγκτές.

Ειδικότερα:

– το 2017 ελέγχθηκαν 132 περιπτώσεις και βρέθηκαν οκτώ υπάλληλοι που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν το ύψος των περιουσιακών τους στοιχείων.

– το 2018 ελέγχθηκαν 133 και βρέθηκαν εννέα «ύποπτοι» υπάλληλοι

– το 2019 ελέγχθηκαν 118 και βρέθηκαν δύο «ύποπτοι» υπάλληλοι

– το 2020 ελέγχθηκαν 83 και βρέθηκαν πέντε «ύποπτοι» υπάλληλοι

– το 2021 ελέγχθηκαν 85 και βρέθηκαν τέσσερις «ύποπτοι» υπάλληλοι

– το 2022 ελέγχθηκαν 84 και βρέθηκαν τρεις «ύποπτοι» υπάλληλοι

– το 2023 ελέγχθηκαν 81 υπάλληλοι και βρέθηκαν εννέα που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν το περιουσιακό τους προφίλ.

Για τους υπαλλήλους αυτούς, όπως προβλέπεται, διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι φάκελοι με τα πορίσματα για τον καταλογισμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, στη Διεύθυνση Προσωπικού για την πειθαρχική δίωξή τους, καθώς και στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς για ποινική αξιολόγηση και διώξεις.

Τι υποστηρίζουν

Όταν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έρχονται αντιμέτωποι με τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα χρήματα που εντοπίζονται ισχυρίζονται ότι δεν είναι δικά τους.

Οι περισσότεροι επικαλούνται συγγενικά τους πρόσωπα για την κυριότητα των χρημάτων, ενώ κάποιοι άλλοι απαντούν ότι τα μετρητά προέκυψαν από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή δωρεές.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ουκρανία: Τα κύρια σημεία του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής

Περίπου 80 χώρες συμφώνησαν σήμερα στην Ελβετία στην «Σύνοδο Κουρφής/Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία» ότι ο «διάλογος…

12 hours ago

Παράπονα για τα beach bar: Περίοικοι έχασαν τον ύπνο τους από την ένταση της μουσικής – Τι λέει ο νόμος

Με θετικά μηνύματα ξεκίνησε η τουριστική σεζόν με χιλιάδες τουρίστες να κατακλύζουν τις πόλεις και…

12 hours ago

Κουρταλιώτικο φαράγγι: Αναστάτωση με νεαρό που λίγο έλειψε να πνιγεί

Σε κίνδυνο βρέθηκε την Κυριακή νεαρός που βούτηξε στα νερά στο Κουρταλιώτικο φαράγγι και λίγο…

12 hours ago

Στην Κρήτη ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως των Αρμενίων κ.κ. Σαχάκ Μασαλιάν

Μεγάλη τιμή και χαρά και κυρίως ευλογία  για την παροικία των Αρμενίων στην Κρήτη θα…

12 hours ago

Βασίλης Μπισμπίκης: “Φτιάχνουμε με τη Δέσποινα σπίτι στην Κρήτη για να μείνουμε εκεί”

O Bασίλης Μπισμπίκης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» και για άλλη μια φορά…

13 hours ago

“Ξεχείλισε η αγανάκτηση”: H “ΛΑΣΥ Χανίων” για τα προβλήματα των κατοίκων της παλιάς πόλης

Στα προβλήματα των κατοίκων της παλιάς πόλης Χανίων αναφέρεται σε ανακοίνωση της η "Λαϊκή Συσπείρωση" κοινότητας Χανίων, με αφορμή…

13 hours ago

This website uses cookies.