ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης προς το παρόν

Σφοδρές μάχες μαίνονται και σήμερα, με το Ισραήλ να ανακοινώνει ότι επιβάλλει τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τροφίμων και καυσίμων στον πληθυσμό των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Ταυτόχρονα εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χαμάς και ήδη υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς.

Πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας. Τα πλάνα που τραβήχτηκαν τη Δευτέρα, δείχνουν ένα ολόκληρο τζαμί ισοπεδωμένο, περιτριγυρισμένο από ετοιμόρροπα κτήρια και συντρίμμια.

Η ισλαμιστική οργάνωση επίσης αντεπιτίθεται με ρουκέτες και οι σειρήνες ηχούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπως το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, ενώ σε συναγερμό είναι και το βόρειο Ισραήλ για ρουκέτες που προέρχονται από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου. 

Κόλαση πυρός

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν επισήμως ότι εξαπέλυσαν μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας παράκτιας συνοικίας στην πόλη της Γάζας, στοχεύοντας δεκάδες τοποθεσίες. Αποκαλεί την περιοχή, που ονομάζεται Αλ Φουρκάν από ένα τζαμί στην περιοχή, «φωλιά τρόμου» που χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στις επιδρομές, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Στο βίντεο διακρίνεται μπαράζ ισχυρών εκρήξεων σε μια ισοπεδωμένη πόλη, κατά την ισραηλινή επιδρομή. Είναι ενδεικτικό ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε 130 στόχους σε τρεις ώρες στη Γάζα.

Η ανακοίνωση

«Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν πρόσφατα σε πολλούς στόχους γύρω από τη συνοικία Αλ Φουρκάν. Η συνοικία Αλ Φουρκάν χρησιμεύει ως φωλιά τρόμου για τη Χαμάς από όπου πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες κατά του Ισραήλ».

“Καμία διαπραγμάτευση”

«Καμία διαπραγμάτευση» δεν είναι εφικτή προς το παρόν με το Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος της Χαμάς, από την Ντόχα του Κατάρ.

«Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και η αντίσταση, υπό τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ (το ένοπλο τμήμα της Χαμάς) συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού μας, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα καμίας διαπραγμάτευσης για το ζήτημα των ομήρων ή άλλα θέματα» με το Ισραήλ, είπε ο Χόσαμ Μπαντράν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

«Η αποστολή μας συνίσταται πλέον στο να εμποδίσουμε τον κατακτητή να συνεχίσει να διαπράττει σφαγές σε βάρος του λαού μας στη Γάζα, όπου στοχοθετούνται ευθέως κατοικίες πολιτών», πρόσθεσε.

Ωστόσο είναι βέβαιο πως θα υπάρξει κάποια στιγμή που η Χαμάς θα χρειαστεί να βρει μια διέξοδο, ακόμη και απέναντι στον δικό της πληθυσμό (σ.σ. της Γάζας) που θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα».

Το ζήτημα των Ισραηλινών ομήρων θα μπορούσε επίσης να παίξει κάποιον θετικό ρόλο για την έναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους και όχι για πολιτικούς.

Η ΕΕ «παγώνει» τη βοήθεια στους Παλαιστινίους

Η Αυστρία αναστέλλει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους που ανέρχεται σε συνολικά περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ για μια σειρά από έργα ως απάντηση στην αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Οι κυβερνώντες συντηρητικοί της ουδέτερης Αυστρίας έχουν υιοθετήσει μια από τις πιο φιλοϊσραηλινές στάσεις στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Η ισραηλινή σημαία υψώθηκε στο γραφείο του καγκελαρίου και στο υπουργείο Εξωτερικών.

“Το μέγεθος της φρίκης είναι τέτοιο…ώστε δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα συνηθισμένα. Επομένως, θα παγώσουμε όλες τις πληρωμές από το αναπτυξιακό πακέτο συνεργασίας επί του παρόντος”, δήλωσε ο Σάλενμπεργκ.

Ο Σάλενμπεργκ δεν έκανε διάκριση ανάμεσα στην Γάζα–τον παλαιστινιακό θύλακα που διοικείται από την Χαμάς–και την πολύ μεγαλύτερη Δυτική Όχθη, που διοικείται από την υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, το κίνημα του οποίου, η Φατάχ, είναι αντίπαλη της Χαμάς.

Από την πλευρά της, η γειτονική Γερμανία ανακοίνωσε ότι η αναπτυξιακή βοήθεια προς τα παλαιστινιακά εδάφη για την φετινή και την επόμενη χρονιά αναστέλλεται προσωρινά για όσο το ύψος της βρίσκεται υπό ενδελεχή επανεξέταση, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Βερολίνο.

Το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα χορηγήσει περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ για αυτή και την ερχόμενη χρονιά.

Η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Σβένια Σούλτσε του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση ήταν πάντα προσεκτική ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιούνται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Σήμερα, η υπουργός δήλωσε ότι προς το παρόν δεν παρέχεται χρηματοδότηση, αλλά ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν αυτό σημαίνει πως η Γερμανία παγώνει την βοήθεια, απάντησε: “Σε αυτό το στάδιο δεν θα χρησιμοποιήσω την λέξη ‘πάγωμα’ καθώς βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου…Η διατύπωση δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση επί του πεδίου. Βρισκόμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας εκεί και επανεξετάζουμε τα πάντα”, είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Σάλενμπεργκ είπε ότι η Αυστρία θα αξιολογήσει τα συγκεκριμένα έργα προτού αποφασίσει πως θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της εντός και εκτός της ΕΕ.

Ρωσία και Αραβικός Σύνδεσμος ζητούν άμεση εκεχειρία

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αιματοχυσία είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την λύση των δύο κρατών, που προβλέπει την ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.


Ο Λαβρόφ έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Μόσχα, μετά την συνάντηση με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπουλ Γκέιτ, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν κι άλλες πολεμικές συγκρούσεις αν το Ισραήλ δεν αλλάξει προσέγγιση.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ρωσία από κοινού απευθύνουν έκκληση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, κάθε είδους βίας και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

Μεσολαβητική πρωτοβουλία του Κατάρ

Το Κατάρ από την πλευρά του ήρθε σε επαφή με την Χαμάς προσπαθώντας να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που κρατούνται αιχμάλωτοι στην Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 γυναικών από την Παλαιστίνων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, όπως μεταδίδει το Reuters. Η μεσολάβηση του Κατάρ έγινε σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ.

Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ επισπεύδονται οι πολιτικές εξελίξεις, με εκπροσώπους του πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου να έχουν επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με  αντικείμενο συζήτησης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.


Ο Μπένι Γκαντζ, στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, δηλώνει έτοιμος να μπει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά  εκφράζει επιφυλάξεις για την συμμετοχή των ακροδεξιών, σύμφωνα με το δίκτυο Ynet.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

6 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

6 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

8 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

8 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

8 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

8 hours ago

This website uses cookies.