11.8 C
Chania
Thursday, January 9, 2025

Χαμένο στοίχημα ο τουρισμός – Δεν αποφάσισαν άνοιγμα οι μεγάλες τουριστικές μονάδες

Ημερομηνία:

Η Ελλάδα φαίνεται ότι μπαίνει στην πολύ δύσκολη φετινή τουριστική σεζόν με ισχυρά πλεονεκτήματα έναντι των χωρών που θεωρούνται άμεσοι ανταγωνιστές της, όπως είναι η Ιταλία, η Τουρκία ή η Ισπανία. Η χώρα μας, καθώς χειρίστηκε εξαιρετικά την πανδημία της Covid-19, εξέπεμψε σε παγκόσμια κλίμακα ένα σήμα ασφάλειας σε όσους τουρίστες επιλέξουν να κάνουν φέτος διακοπές στο εξωτερικό.

Αντίθετα στις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής – και όχι μόνο – Μεσογείου η εικόνα με τα χιλιάδες φέρετρα και τους αμέτρητους νεκρούς είναι ακόμα πολύ «νωπή» για να ξεχαστεί και να πείσει κάποιους να τις επισκεφθούν.

Θα έλεγε λοιπόν κάποιος ότι, αφού τα πήγαμε τόσο καλά και καταφέραμε να ανοίξουμε νωρίτερα απ’ όλους την οικονομία μας, άρα και τις επιχειρήσεις του τουρισμού, οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές ώστε να καταφέρουμε να σώσουμε ένα κομμάτι της καλοκαιρινής σεζόν που έρχεται.

Κλειστά ξενοδοχεία

Αν όμως ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στα επιμέρους στοιχεία της τουριστικής «επανεκκίνησης», γίνεται αντιληπτό ότι, ακόμα και με τις σχετικά ευνοϊκές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πολύ δύσκολα για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τον τουρισμό.

Για παράδειγμα, τα πρώτα στοιχεία από το άνοιγμα των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας τη Δευτέρα 1η Ιουνίου είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με τους φορείς, σε πολλές περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, ούτε το 50% των καταλυμάτων δεν επέλεξε να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Αλλά και στην Αθήνα, η οποία τα πήγαινε πολύ καλά μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία ως city break προορισμός ή ως πρώτη ολιγοήμερη στάση πριν πάνε οι τουρίστες σε άλλες περιοχές, η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική. Τα εμβληματικά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας δεν άνοιξαν από 1η Ιουνίου.

Η «Μεγάλη Βρετανία» στο Σύνταγμα, το διπλανό της King George, το Hilton, το Intercontinental, το Caravel, το President στη λεωφόρο Κηφισίας, το Radisson Park και το Zafolia στη λεωφόρο Αλεξάνδρας είναι μόνο μερικά από τα ξενοδοχεία, τα οποία παρέμειναν με κατεβασμένα ρολά, παρότι από τη Δευτέρα επιτρεπόταν να επαναλειτουργήσουν. Στο President μάλιστα δεν είχαν γίνει καν εργασίες καθαρισμού της πρόσοψης.

Στην είσοδο του Hilton υπήρχαν κορδέλες και οι υπάλληλοι ενημέρωναν ότι το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου. Η ανακοίνωση στο Caravel αναφέρει ως ημερομηνία επανέναρξης τη 15η Ιουνίου, ενώ στο Intercontinental αγνοούν αν θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο.

Και μην ξεχνάμε ότι από 15 Ιουνίου ακολουθεί το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων, που είναι τα περισσότερα στους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι για παράδειγμα τα νησιά ή οι δημοφιλείς περιοχές της ενδοχώρας, όπως η Πελοπόννησος και τα παράλια της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.

Πόσα λοιπόν από τα εποχικά ξενοδοχεία θα επιλέξουν να ανοίξουν φέτος, όταν ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσοι τουρίστες θα έρθουν στη χώρα, και κυρίως από ποιες χώρες θα επιτραπεί η εισροή;

Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τις 29 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δεχθεί τουρίστες σε πρώτη φάση από την 1η Ιουνίου. Και αυτές είναι: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Δηλαδή, με εξαίρεση τη Γερμανία, χώρα από την οποία ήρθαν στην Ελλάδα πέρυσι 4 εκατομμύρια τουρίστες, λείπουν από τη λίστα όλοι οι υπόλοιποι βασικοί «πελάτες» του εγχώριου τουρισμού. Λείπουν το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, η Γαλλία, από την οποία είχαμε 1,53 εκατ. αφίξεις, οι ΗΠΑ με 1,15 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι. Και βεβαίως η Ρωσία – μόνο τα resort της Κρήτης υποδέχτηκαν 570.000 Ρώσους τουρίστες

Να εμπεδωθεί η ασφάλεια

Η Ελλάδα ξεκλειδώνει λοιπόν από τις 15 Ιουνίου τα σύνορά της για επισκέπτες από 29 χώρες, που βρίσκονται σε καλή επιδημιολογική κατάσταση.

Από την 1η Ιουλίου η λίστα – αν το επιτρέψουν οι συνθήκες – θα διευρυνθεί, αλλά οι πληροφορίες μιλούν για καραντίνα επτά ημερών στους τουρίστες που θα έρχονται από τις πιο επικίνδυνες χώρες, και φυσικά για 14 μέρες αν κάποιο κρούσμα επιβεβαιωθεί. Και μην ξεχνάμε ότι ακόμα η κρουαζιέρα, με 5,5 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι, παραμένει σε lockdown.

Έτσι οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού δεν κάνουν προβλέψεις για τη σεζόν, καθώς θεωρούν τη χρονιά χαμένη, τουλάχιστον σε επίπεδο εσόδων. Θέλουν όμως να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα ότι οι διακοπές στην Ελλάδα είναι ασφαλείς, και κυρίως να κερδίσουν το προβάδισμα για το 2021. Η ασφάλεια αφορά από το πιο μικρό κατάλυμα μέχρι τα μεγάλα resort, ώστε να υπάρχουν τα λιγότερα δυνατά κρούσματα.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι είναι διαφορετικό να νοσήσει κάποιος τουρίστας σε resort της Αττικής, της Χαλκιδικής ή της Κρήτης και διαφορετικό αν υπάρξει κρούσμα σε κάποιο μικρό νησί του Αιγαίου, που δεν έχει καν Κέντρο Υγείας.

«Όταν οι πρώτοι τουρίστες επισκεφτούν τους ελληνικούς προορισμούς, βιώσουν την ελληνική φιλοξενία με ασφάλεια, όπως επιτάσσει η εποχή του κορωνοϊού, και κυρίως δεν υπάρξουν κρούσματα, τότε είναι βέβαιο πως θα μεταφερθεί από στόμα σε στόμα ότι η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός για τις διακοπές τους» τόνισε ο πρόεδρος της fedHatta Λύσανδρος Τσιλίδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος επισήμανε: «Το σημαντικό είναι να μην έχουμε κρούσμα σε τουριστικό προορισμό για να καταφέρουμε να δώσουμε υπεραξία, που θα μεταφράζεται σε αριθμό τουριστών, στην πολύ καλή εικόνα που έχει η χώρα μας στο εξωτερικό, λόγω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας».

Προς το παρόν οι ξενοδόχοι έχουν περίπου 6 εκατομμύρια κρατήσεις στα βιβλία τους για Ιούλιο και Αύγουστο και ελπίζουν ότι τουλάχιστον θα διπλασιαστούν.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ