Στο πλαίσιο του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, πραγματοποιείται ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Δημόσια Δωρεάν Υγεία: Θανατοπολιτική και Αντιστάσεις». Επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας και εκπρόσωποι φορέων θα αναλύσουν τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης στην υγεία, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και τους τρόπους αντίστασης.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στην Πύλη Σαμπιονάρα και απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την υγεία και τα κοινωνικά ζητήματα.
Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται ότι:
Η ιδιωτικοποίηση της φροντίδας υγείας είναι πραγματικότητα, μετατρέποντας την υγεία, από κοινωνικό και καθολικό δικαίωμα, σε ζήτημα ατομικής ευθύνης με ταξικά χαρακτηριστικά.
Η χρόνια υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, η ηθική και φυσική εξόντωση του προσωπικού τους, η κατάρρευση νοσοκομειακών κλινικών, η συρρίκνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ και το νέο νομοσχέδιο διάλυσης της ψυχικής υγείας δημιουργούν το πλαίσιο του αποκλεισμού των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από το αγαθό της υγείας. Πώς αντιστεκόμαστε σε αυτήν την κοινωνική επίθεση;
Ποιος ο ρόλος των κοινωνικών κινημάτων, εντός και εκτός των υπηρεσιών, για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας;
Ανοιχτή συζήτηση με την συμμετοχή των:
Γιάννης Σαριδάκης, πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου
Νεκταρία Τσάμη, κοινωνιολόγος, προσωπικό θεραπείας,
Πολυδύναμο Κέντρο Χανίων, ΚΕΘΕΑ Αριάδνη
Νεφέλη Μαρκουτσά, ειδικευόμενη ψυχίατρος, Ψυχιατρική Κλινική Γ. Ν. Χανίων
Άρης Χριστοφόρου, Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν. Χανίων
Εκπρόσωπος Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Χανίων
Εκπρόσωπος Συλλόγου Εργαζομένων πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων
την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στην Πύλη Σαμπιονάρα (αύλειος χώρος)