Την προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος Σταθμών Αυτόματης Διάθεσης Ποδηλάτων, αποτελούμενο από 70 ειδικά σχεδιασμένα ποδήλατα (εξήντα εν δράσει και δέκα εφεδρικά) και 4 ειδικούς Σταθμούς διάθεσης ποδηλάτων, εγκατεστημένους σε επιλεγμένα σημεία εντός της Παλιάς Πόλης των Χανίων, προωθεί ο Δήμος Χανίων, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου που έγινε πριν από λίγες ημέρες. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013” από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και εθνικούς πόρους, Ε.Σ.Π.Α., με προϋπολογισμό σύμβασης υλοποίησης 160.106,64 € με Φ.Π.Α.
Για τη σημασία και τη συμβολή του έργου στη συνολική προσπάθεια, που καταβάλλει η δημοτική αρχή των Χανίων για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, τη μείωση των ρύπων εντός της πόλης, καθώς και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε χθες, στην Αίθουσα Τύπου του Δημοτικού Καταστήματος Χανίων.
“Πρόκειται για ένα σημαντικό ξεκίνημα για τον Δήμο μας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης των Χανίων να χρησιμοποιούν κοινόχρηστα ποδήλατα για τις διαδρομές τους, διευκολύνοντας τη μετακίνησή τους και αποφεύγοντας τη χρήση ιδιωτικών μεταφορικών μέσων”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουλάκης, ευχαριστώντας, παράλληλα, το προσωπικό της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Χανίων για τη συμβολή του στην προώθηση του έργου.
Μάλιστα, ο Δήμαρχος Χανίων γνωστοποίησε τις περιοχές, που θα γίνει η εγκατάσταση των τεσσάρων (4) σταθμών με τα ποδήλατα, οι οποίες είναι οι εξής:
Σταθμός 1: Πλατεία Ταλώ – 10 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων
Σταθμός 2: Πλατεία Κατεχάκη –15 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων
Σταθμός 3: Πλατεία Δευκαλίωνος (Πύλη της Άμμου-Παρκινγκ) – 22 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων
Σταθμός 4: Πλατεία Ταξ. Μαρκοπούλου –23 θέσεις ποδηλάτων
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γαβριήλ Κουρής, αναφέρθηκε στη διαδικασία λειτουργίας του συστήματος χρήσης των ποδηλάτων επισημαίνοντας ότι «το Σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να εξυπηρετεί τόσο τακτικούς χρήστες (δημότες, φοιτητές και τακτικούς επισκέπτες) όσο και περιστασιακούς (π.χ. τουρίστες)» προσθέτοντας ότι «οι χρήστες θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα Ποδήλατα από τους τέσσερις Σταθμούς που θα υπάρχουν στην πόλη των Χανίων, αφού έχει προηγηθεί η διαδικασία ταυτοποίησής τους και, εν συνεχεία, μετά την ολοκλήρωση της χρήσης τους θα πρέπει να τα επιστρέφουν σε αυτούς».
Οι σταθμοί θα διαθέτουν οθόνη αφής από όπου, θα μπορούν οι χρήστες να εγγράφονται απευθείας στο σύστημα ενώ ειδικό λογισμικό θα δίνει τη δυνατότητα στον διαχειριστή του συστήματος να λαμβάνει πληροφορίες που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία αυτού (αναφορές βλαβών) και την εξαγωγή αναφορών (πληροφορίες χρήσης, βλαβών ποδηλάτων, λειτουργίας σταθμών, διαδρομές ανά ημέρα, μέση διάρκεια κ.ά.).
Η χρήση των ποδηλάτων, όπως τόνισε ο κ. Κουρής, θα είναι δωρεάν για το κοινό ενώ τα ποδήλατα θα είναι ειδικά σχεδιασμένα με τρόπο που να διευκολύνει τη χρήση τους από οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου και σωματικής διάπλασης.
«Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων που πρόκειται να εγκατασταθεί στην πόλη μας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Δήμος Χανίων μας για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στα Χανιά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αγκαλιαστεί από κατοίκους και επισκέπτες, ανοίγοντας το δρόμο για επέκταση του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων και σε άλλα σημεία αλλά και για άλλες παρεμβάσεις όπως η δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην πόλη μας» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
• Ο χρήστης πηγαίνει σε έναν σταθμό και χρησιμοποιώντας την ειδική μαγνητική κάρτα ή εισάγοντας τον προσωπικό του κωδικό μέσω του τερματικού ενοικίασης, επιλέγει μία κλειδαριά η οποία διαθέτει ποδήλατο.
• Ο βιομηχανικός υπολογιστής του σταθμού επικοινωνεί μέσω GPRS με το κέντρο ελέγχου όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το λογισμικό διαχείρισης του συστήματος και αφού πιστοποιήσει επιτυχώς τον χρήστη, ξεκλειδώνει αυτόματα την ηλεκτρομηχανική κλειδαριά χωρίς να απαιτείται η χρήση κλειδιού από τον πολίτη.
• Ο χρήστης παραλαμβάνει το ποδήλατο και αναχωρεί.
• Για να τερματιστεί ο χρόνος ενοικίασης, ο πολίτης επιστρέφει σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς που βρίσκονται εγκατεστημένοι στην πόλη και κλειδώνει το ποδήλατο σε μία από τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Ο βιομηχανικός υπολογιστής του σταθμού επικοινωνεί αυτόματα με το λογισμικό κέντρου ελέγχου, προκειμένου να τερματίσει τη χρέωση και ταυτόχρονα η κλειδαριά διαβάζει το RFID chip του ποδηλάτου ώστε να πιστοποιήσει ότι το ποδήλατο που επέστρεψε ο χρήστης είναι αυτό το οποίο είχε χρησιμοποιήσει.
Της Ελευθερίας Κατσιφαράκη * Υπάρχει ένας πολύ όμορφος μύθος για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η ιστορία…
Κύριε διευθυντά, Σήμερα 27η Δεκεμβρίου 2024 ελαβα μία επιστολή από τό Καστέλλι Κισάμου με σφραγίδα…
Τι άλλο να πούμε για την κατάντια που αποτυπώνετε στην είδηση με τους νηπιαγωγούς που…
Από σήμερα, 28 Δεκεμβρίου, όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά καλώδια φόρτισης USB-C. Αυτό λέει η…
Στα Χανιά περνά τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την…
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης ενόψει…
This website uses cookies.