Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων, της κόρης της άτυχης γυναίκας που έπεσε νεκρή από τα χέρια του συζύγου της, τον Ιούλιο του 2022 στο Άνω Μαλάκι Ρεθύμνου. Η κόρη του ζευγαριού, η ιστορία του οποίου συγκλόνισε την τοπική κοινωνία, ζήτησε τη μέγιστη ποινή για τον πατέρα της.
Η κατάθεση της κράτησε πάνω από δύο ώρες, ενώ ακολούθησαν δύο από τα αδέλφια της και ένας ακόμα μάρτυρας.
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, η δίκη συνεχίζεται με άλλους 7 μάρτυρες επί του κατηγορητηρίου και άλλους 3 μάρτυρες υπεράσπισης, σύμφωνα με το goodnet.gr.
Όλες οι καταθέσεις έγιναν σε συνθήκες έντονες συναισθηματικής φόρτισης, τόσο των μαρτύρων όσο και όσων βρίσκονταν στο χώρο του ακροατηρίου.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε ο 61χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της 56χρονης συζύγου του.
Ο κατηγορούμενος κατηγορείται πως μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 56χρονη σύζυγο η οποία βρήκε τραγικό θάνατο, ενώ στη συνέχεια παραδόθηκε στις αρχές.
Το ζευγάρι είχε τέσσερα ενήλικα παιδιά και μάλιστα λίγες μέρες πριν τη δολοφονία η οικογένεια είχε χαρές, αφού είχε παντρέψει τον έναν από τους τρεις γιους της.
Στην κατάθεση της η κόρη του θύματος δήλωσε πεπεισμένη πως ο πατέρας της είχε προμελετήσει το έγκλημα, ενώ στη συνέχεια οι δύο γιοι περιέγραψαν όλα όσα έγιναν το πρωί της δολοφονίας και αναφέρθηκαν στις σχέσεις του ζευγαριού.
Στην ακροαματική διαδικασία η ένταση ανέβηκε πολλές φορές μεταξύ μαρτύρων και των δικηγόρων υπεράσπισης, ενώ και τα μέτρα ασφαλείς από την αστυνομία ήταν αυστηρά.
Η κόρη του θύματος επισήμανε πως: «Η μητέρα μας αγωνίστηκε για τη δικαίωση της και έχει στο πλευρό της τα παιδιά της, την οικογένεια της και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Οι δικαστικές αρχές έχουν πρωτίστως θεσμική και ηθική ευθύνη απέναντι σε όλους μας να δικάσουν με την μεγαλύτερη τιμή χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού τον δολοφόνο της μητέρας μας”.
Και πρόσθεσε:
“Οι γυναικοκτονίες δεν είναι απλά εγκλήματα του ποινικού κώδικα είναι εγκλήματα που ενέχουν κοινωνική παθογένεια στην αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι μας, όποιο ρόλο και αν έχουμε σε αυτήν την κοινωνία. Είτε ως γονείς όπως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, ως δάσκαλοι όπως τα εκπαιδεύουμε, ως κράτος στο πως επιτρέπουμε την ατιμωρησία, στο πως προστατεύουμε μια γυναίκα που δεν είναι ευτυχισμένη και θέλει να αποχωρήσει από το γάμο της. Αλλά και ως κοινωνία πολλές φορές στιγματίζουμε μια γυναίκα. Εμείς τις ευθύνες μας ως οικογένεια τις γνωρίζουμε πολύ καλά. Εγώ τις ευθύνες μου της γνωρίζω! Δεν προλάβαμε να σώσουμε την μητέρα μας! Είμαστε όμως εδώ για να πούμε την αλήθεια, να στηρίξουμε την αλήθεια και αν αυτή η αλήθεια για να σωθεί μια οποιαδήποτε άλλη γυναίκα αυτό θα είναι ένα όφελος για τη ψυχή της μητέρας μας ,τις ψυχές τόσων αθώων γυναικών που χάθηκαν άδικα αλλά και ένα όφελος για την κοινωνία”, σημείωσε.